Θυσία για την Αρχαία Ολυμπία

13 Αυγούστου 2021 | By

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος 

DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/thysia-gia-tin-arxaia-olympia/

Απολύτως επικοινωνιακή η διαχείριση της πυρόσβεσης στην Ηλεία, με θύματα εκατοντάδες πολίτες

Το 2007 η αιτία που κατέκαψε την Ηλεία ήταν ο «στρατηγός άνεμος». Σήμερα διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη η αιτία είναι η «κλιματική αλλαγή». Για τις σοβαρότατες ευθύνες, την ανικανότητα, τις εγκληματικές παραλείψεις και τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της κρατικής μηχανής δεν μίλησε ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι παρατρεχάμενοι που τον συνόδευαν. Για όσους τόλμησαν να ψελλίσουν κάτι διαφορετικό ήρθε η «αποστομωτική» απάντηση από κυβερνώντες και «πετσοταϊσμένα» ΜΜΕ ότι χάρη στον άψογο συντονισμό των κυβερνώντων σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας! Κανείς δεν αναφέρει ότι για να συμβεί αυτό εκτέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή εκατοντάδων πολιτών, ενώ «θυσιάστηκαν» σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες.

Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Καυκανιά, xωριά της Αρχαίας Ολυμπίας που ο πύρινος όλεθρος πέρασε μέσα από τα σωθικά τους, αφήνοντας πίσω του τραγικές εικόνες καταστροφής και απόγνωσης. Και ένα ερώτημα-γροθιά στο ανάλγητο στομάχι της «γαλάζιας» κυβέρνησης: «Γιατί μας αφήσατε μόνους όταν οι φλόγες κατέστρεφαν τις περιουσίες μας;».

Φιέστα πάνω από τα αποκαΐδια

Κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες καταγγέλλουν οργισμένοι ότι πίσω από την επικοινωνιακή φιέστα που έστησαν πάνω από τα αποκαΐδια της Ηλείας Μητσοτάκης, Μενδώνη και Χρυσοχοΐδης περί σωτηρίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας κρύβεται η πρωτοφανής πολιτική αθλιότητα και η ανικανότητα εκείνων που άφησαν στο έλεος του Θεού τα χωριά και τους κατοίκους. Για να μην πληγεί επικοινωνιακά η ιλουστρασιόν εικόνα των κυβερνώντων από το ενδεχόμενο της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας για δεύτερη φορά.

Σε αυτή την πολιτικά ανήθικη «φιέστα» αναφέρθηκε μιλώντας στο Open TV οργισμένος το πρωί της περασμένης Πέμπτης και ο δήμαρχος του Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, «καρφώνοντας» τον τέως ομοϊδεάτη του υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Εχουμε την κλασική συνταγή: ήρθε ο υπουργός και έδωσε εντολή για μπουλντόζα να ανοίξει ένας δρόμος. Ελεος πια με αυτό. Ο ίδιος υπουργός ήρθε το 2009, που ο Παπανδρέου τον έκανε υπουργό, και είπε πολλά στην πλατεία στην Αρχαία Ολυμπία. Και δεν έγινε τίποτε. Σημασία έχει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες. Εδώ οι ίδιοι άνθρωποι ήρθαν το 2007, ήρθαν και το 2009 ως υπουργοί, κατήγγειλαν την κυβέρνηση Καραμανλή. Και δεν έκαναν τίποτε και έρχονται τώρα με μια άλλη κυβέρνηση του κόμματος που κατηγορούσαν να σώσουν την κατάσταση. Ε όχι, ρε παιδιά, ποιους δουλεύετε τώρα; Εχουμε γεμίσει καριερίστες τυχοδιώκτες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αφησαν μόνους τους κατοίκους

Στο μικρό χωριό Πλάτανος, μέσα από το οποίο πέρασε το πύρινο μέτωπο, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και πνέουν τα μένεα κατά της «ανίκανης και επικίνδυνης», όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβέρνησης.

«Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην Ηράκλεια, επεκτάθηκε μετά στις άλλες περιοχές και επί δυο τρεις ώρες δεν εμφανίστηκε κανένα πυροσβεστικό μέσο για να ελέγξει την κατάσταση. Ούτε επίγεια ούτε εναέρια μέσα. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα ελικόπτερο. Ομως μέχρι να ρίξει το νερό, να φύγει και να επιστρέψει, η κατάσταση είχε ξεφύγει. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός. Ανύπαρκτος ήταν και ο συντονισμός» λέει στο Documento ο Νίκος Παπαβασιλείου, πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας και κάτοικος του μικρού χωριού.

«Το ανάγλυφο, η δασική έκταση Ηράκλειας, Καυκανιάς, Πλατάνου, Πελοπίου, Κοσκινά είναι ενιαία με την Αρχαία Ολυμπία. Το είδαμε και το ζήσαμε και το 2007. Συνεπώς όλοι αυτοί που συντόνιζαν την κατάσβεση δεν το ήξεραν; Ή είναι άσχετοι με τη συγκεκριμένη περιοχή; Η φωτιά αφέθηκε μόνη της. Δεν προσπάθησε κανείς να τη σβήσει. Αν γινόταν αυτό τις πρώτες δύο ώρες έστω και με επίγεια μέσα δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή» αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου και προσθέτει: «Με τρομοκρατικό τρόπο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, καλούσαν τον κόσμο να φύγει και ζητούσαν την εκκένωση των χωριών. Ευτυχώς που δεν το έκαναν, γιατί αν έφευγαν οι κάτοικοι όπως τους ζητούσαν, σήμερα θα είχαμε ανυπολόγιστες καταστροφές με καμένα σπίτια και περιουσίες. Ευτυχώς που έμειναν πίσω μόνοι τους και με ό,τι μέσο είχαν προστάτευσαν τα σπίτια τους».

Ο κ. Παπαβασιλείου καταγγέλλει ότι όταν οι αρμόδιοι διαπίστωσαν πως η φωτιά πάει προς την Αρχαία Ολυμπία έστειλαν όλα τα μέσα εκεί και τα γύρω χωριά αφέθηκαν στην τύχη τους. Την ίδια εικόνα δίνει στο Documento και o Γεώργιος Ρηγόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Καυκανιάς, εκεί όπου κινδύνευσαν δεκάδες πολίτες και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη φωτιά: «Αρχικά ήρθαν στην περιοχή μας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά όταν άκουσαν στον ασύρματο ότι κινδυνεύει η Αρχαία Ολυμπία όλοι έφυγαν και μείναμε μόνοι μας να παλεύουμε με τη φωτιά».

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Πυρόπληκτοι, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed