Η Κεφαλονιά τιμά τη μνήμη των 720 Ιταλών στρατιωτών που χάθηκαν το ’43

13 Αυγούστου 2009 | By

ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 13.8.2009

Μήνυμα ειρήνης προς όλους τους λαούς της Γης αναμένεται να στείλει αύριο (14 Αυγούστου 2009) ο λαός της Κεφαλονιάς μέσα από την τελετή μνήμης των 720 Ιταλών στρατιωτών, οι οποίοι το 1943 παρασύρθηκαν στον βυθό της θάλασσας, στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου, όταν το πλοίο τους, οδηγούμενο από τους Γερμανούς, προσέκρουσε σε νάρκη.
Η τελετή διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, την ιταλική πρεσβεία, το Κέντρο Μελετών και Ερευνών Ναυαγίων SUBMARINA του Ιταλικού Συλλόγου «Tecnica» και τον Ελληνοϊταλικό Σύλλογο Κεφαλληνίας και Ιθάκης Mediterraneo.
Πρόκειται για το επιταγμένο από τους Γερμανούς κατακτητές ελληνικό καράβι Α/Π ΑΡΝΤΕΝΑ, το οποίο μετέφερε Ιταλούς αιχμαλώτους του γερμανικού στρατού και βυθίστηκε, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1943.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα υπάρξει τοποθέτηση ειδικής αναμνηστικής πλάκας σε σημείο επί του βυθισμένου πλοίου από εθελοντική ομάδα Ιταλών δυτών. Για την εκδήλωση ήδη έχει καταπλεύσει από χθες στον κόλπο του Αργοστολίου σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης, έχοντας τον γενικό συντονισμό, έχει ήδη προτείνει, στους αρμόδιους φορείς των δύο χωρών, την ανέλκυση ορισμένων μικρών εκτεθειμένων αντικειμένων είτε του πλοίου είτε των νεκρών, προκειμένου να προστατευθούν από την περαιτέρω φθορά από το θαλάσσιο περιβάλλον ή την παράνομη αφαίρεση αυτών από δύτες. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να εκτεθούν στον ήδη διαμορφωμένο χώρο του σχετικού με τη μεραρχία Acqui μουσειακού χώρου στο Αργοστόλι είτε στο υπό ολοκλήρωση Ναυτικό Μουσείο Φάρσων Κεφαλληνίας.

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed