ΤΟΞΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

29 Ιουνίου 2009 | By

Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 29.6.2009
Χιλιάδες τόνοι αμιαντούχων, καρκινογόνων υλικών του πρώην εργοστασίου της «Αμιαντίτ» στον Δρέπανο Αχαΐας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία αμιάντου της χώρας μας, παραμένουν στη θέση τους, παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν και να υλοποιήσουν μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης του χώρου και παρά τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2882Β/1-8-08 απάντηση του υφυπουργού κ. Καλογιάννη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του χώρου, Εθνική Τράπεζα (44%), Τράπεζα Πειραιώς (50%) και ο Ομιλος Εταιρειών Αντζουλάτου (4%) έπρεπε μέχρι την 1-8-08 να έχουν υποβάλει τη μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης του χώρου. Ομως κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας επέβαλε τις κατά νόμο διοικητικές κυρώσεις.
Η επιβολή προστίμου δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα και το πρόβλημα παραμένει με τους χιλιάδες τόνους αμιαντούχων υλικών εκτεθειμένους σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, με διαρροές υγρών λυμάτων να καταλήγουν στη θάλασσα και να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Το θέμα έφερε ξανά προχθές στη Βουλή ο κ. Τσούκαλης, επισημαίνοντας ότι είναι χαρακτηριστική και εξόχως προκλητική η απαίτηση της Εθνικής Τράπεζας (συνιδιοκτήτριας του χώρου) να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του προστίμου.
Οπως καταγγέλλει ο κ. βουλευτής: «Η Διεύθυνση περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας με το από 15-5-09 έγγραφό της προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας αναφέρει επί λέξει: «… σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στις ενέργειες για την απαλλαγή μας από το επιβληθέν πρόστιμο, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε και το σχετικό ποσό για να προχωρήσουμε στη λήψη άμεσων μέτρων που περιγράφονται στην πρώτη φάση».
«Την απαίτηση της Εθνικής Τράπεζας απέρριψε, όπως ήταν φυσικό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και με το υπ’ αριθμ. 1546/11-6-09 έγγραφό της ζητά εντός 5 ημερών να υποβληθεί στη Δ/νση ΠΕΧΩ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η ειδική μελέτη εξυγίανσης», τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης.

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed