Συμβουλές προστασίας από κεραυνούς

20 Μαΐου 2009 | By

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 20.5.2009
Είστε σε ανοιχτό χώρο και σας σηκώθηκαν οι… τρίχες; Κουλουριαστείτε αμέσως εκεί που κάθεστε, παραμείνετε χαμηλά, διότι έρχεται κεραυνός.
Θέμα τύχης, εποχής, συγκυριών, αλλά και μη λήψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στη διάρκεια μιας καταιγίδας αποτελούν τις βασικές αιτίες της πιθανότητας να χτυπηθεί κάποιος στην ύπαιθρο από κεραυνό.
Το θέμα ήρθε με τραγικό τρόπο στη δημοσιότητα μετά το θάνατο από κεραυνό του 35χρονου αγρότη από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας, ενώ εργαζόταν στα κτήματά του.
Οπως εξηγεί στην «Ε» ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτή την εποχή είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν, καθώς διανύουμε μια περίοδο μεταβατικότητας στις εποχές και αστάθειας της ατμόσφαιρας.
«Αυτό που γνωρίζουμε από παλιά είναι ότι οι κεραυνοί πλήττουν τα ψηλότερα σημεία του εδάφους, δηλαδή τα σημεία που βρίσκονται πιο κοντά στο σύννεφο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν έχουμε καταιγίδες και βλέπουμε να μας πλησιάζουν αυτά τα μαύρα σύννεφα. Θα πρέπει να απομακρυνόμαστε αμέσως από εκεί», λέει ο κ. Σιούτας και προσθέτει ότι το αυτοκίνητό μας προσφέρει καλή προστασία από τους κεραυνούς, αρκεί φυσικά να μην αγγίζουμε τα μεταλλικά του μέρη.
Τα καλάμια του ψαρέματος στη διάρκεια της καταιγίδας είναι πολύ επικίνδυνα για να τραβήξουν τον κεραυνό και θα πρέπει να τα αφήνουμε στην άκρη αμέσως. Τα μεταλλικά αντικείμενα επάνω μας, όπως σταυρός ή κλειδιά είναι σίγουρο ότι τραβάνε περισσότερο τον κεραυνό. Επίσης οι τοποθεσίες με τα μεμονωμένα δένδρα είναι πολύ επικίνδυνες, όπως και το κολύμπι μέσα στη θάλασσα εν μέσω καταιγίδας.
Στην Αμερική, σύμφωνα με έρευνες, ο κεραυνός προτιμά όσους φέρουν επάνω τους κινητό τηλέφωνο.
«Ενας άνθρωπος που βρίσκεται στην ύπαιθρο καταλαβαίνει ότι τον πλησιάζει κεραυνός όταν ανακαλύψει ότι σηκώνονται τα μαλλιά του! Θα πρέπει αμέσως να κουλουριαστεί και να παραμείνει χαμηλά ώστε το χτύπημα να έχει τη μικρότερη ένταση επάνω του. Ομως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων επιβιώνουν μετά τον κεραυνό. Μετά το σοκ μπορεί με ιατρική φροντίδα το άτομο να επανέλθει στη ζωή γι’ αυτό και θα πρέπει αμέσως μετά από ένα τέτοιο περιστατικό να καλούμε ασθενοφόρο», τονίζει ο κ. Σιούτας.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πραγματοποιείται η συστηματική καταγραφή των αστραπών και των κεραυνών, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, μέσα από ένα δίκτυο ειδικών κεραιών που έχει εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από αυτή την καταγραφή έχουν αρχίσει να εντοπίζονται οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κεραυνούς. Εχει παρατηρηθεί ότι οι κεραυνοί προτιμούν τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Ροδόπη.
nodaros@enet.gr

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed