ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 500 ΑΦΓΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

22 Ιανουαρίου 2009 | By

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ (φωτογραφιες εδω: http://patras.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=4096 )
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον καταυλισμό των μεταναστών στην Πάτρα από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια κατέστρεψε περισσότερο από το ένα τρίτο του πρόχειρου οικισμού. Καταστράφηκε επίσης και ο χώρος στον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παρέχουμε από το Μάιο του 2008 ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες χωρίς έγγραφα, έχοντας εξετάσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.
«Είναι ευτυχές που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής αποστολής του προγράμματος των ΓΧΣ για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα, «όμως ένα μεγάλο μέρος του καταυλισμού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μην έχουν μέρος να κοιμηθούν και να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες».

Ανταποκρινόμενη στην επείγουσα αυτή κατάσταση, η ομάδα των ΓΧΣ στην Πάτρα ολοκλήρωσε λίγες μόλις ώρες μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς χθες το βράδυ διανομή 450 υπνόσακων στους μετανάστες, με την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού και της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων των Μεταναστών, καθώς και εθελοντικών δικτύων. Επίσης, η ομάδα των δύο γιατρών, ενός τεχνικού και ενός ψυχολόγου που εργάζονται καθημερινά στον καταυλισμό των μεταναστών ενισχύθηκε με νέο τεχνικό της οργάνωσης, ενώ τοποθετήθηκε στον καταυλισμό μια ειδική σκηνή ώστε να συνεχιστεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης στον πληθυσμό.

Τον Ιούλιο του 2008 μια παρόμοια φωτιά πήγε να ξεσπάσει στον καταυλισμό αλλά προλήφθηκε εγκαίρως, καθώς η ομάδα των ΓΧΣ είχε τοποθετήσει πυροσβεστήρες σε καίρια σημεία του καταυλισμού και είχε εκπαιδεύσει τους μετανάστες στη χρήση τους. Αυτή τη φορά, όμως, στάθηκε αδύνατον να σταματήσει η πυρκαγιά.

«Ανησυχούμε πολύ για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πληθυσμός αυτός. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει από πολύ μακριά, έχοντας ουσιαστικά τραπεί σε φυγή για να επιβιώσουν. Η χθεσινή καταστροφή στον καταυλισμό καθιστά περισσότερο ευάλωτη αυτή την ήδη πολύπαθη ομάδα πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία έδειξε για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη της προς αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μεταναστών και αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης», τόνισε ο Γ. Καραγιάννης.

–Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) βρισκόμαστε από τις 12 Μαΐου 2008 στον προσωρινό καταυλισμό μεταναστών στην Πάτρα.Μέσω της καθημερινής λειτουργίας ιατρείου έχουμε εξετάσει ως και σήμερα περισσότερους από 6.000 ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν κυρίως λοιμώξεις του ανωτέρου και κατωτέρου αναπνευστικού και δερματικές παθήσεις. Από τον Μάιο του 2008, περισσότερες από 200 ατομικές περιπτώσεις που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης έχουν εξυπηρετηθεί, έχουν γίνει δεκάδες ενημερώσεις πληθυσμού για προσωπική υγιεινή και ασθένειες και πάνω από 400 παραπομπές σε νοσοκομεία.
περισσότερες πληροφορίες:
http://xorisynora.wordpress.com/

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed