ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

4 Μαΐου 2008 | By
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4.5.2008

Οι απώλειες και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων το 2007, με την Κίνα να είναι ολυμπιονίκης στους εγκλεισμούς λειτουργών του τύπου
Αφιερωμένη στα βάσανα των δημοσιογράφων εντός της κινεζικής επικράτειας ήταν η σαββατιάτικη Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Και δικαίως, απ’ ό,τι φαίνεται.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου από το 2001 κιόλας (όταν κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες) ότι τα media θα απολαμβάνουν πλήρους ελευθερίας, οι ρεπόρτερ εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να φυλακίζονται.Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) η Κίνα παραμένει πρωταθλήτρια στους εγκλεισμούς λειτουργών του τύπου, με 29 εξ αυτών να βλέπουν τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα.

Η πλειονότητά τους μάλιστα κρατείται με κατηγορίες του τύπου «προσπάθεια υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας», ενώ οι 18 από τους 29 είναι δημοσιογράφοι του κυβερνοδιαστήματος -τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ της Κίνας ελέγχονται πολύ ευκολότερα από το ασφυκτικό σύστημα λογοκρισίας και καθοδήγησης. Εν γένει, οι μπλόγκερ και οι κάθε είδους κυβερνοναύτες του ρεπορτάζ συγκροτούν ποσοστό 39% των εγκλείστων, ενώ οι δημοσιογράφοι των εντύπων καταλαμβάνουν ένα 50% του συνόλου.

Σημειώστε ότι δεύτερη στον κατάλογο με 24 φυλακισμένους δημοσιογράφους είναι η Κούβα και τρίτο, με 12, το Ιράν. Οσο για τις συλλήψεις το 2007, ασχέτως αν οδήγησαν σε φυλάκιση ή σε απλή ανάκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εφημερίδων (WAN) ανήλθαν σε 875.Πρώτη σε συλλήψεις ήταν η Ασία με 425 και ακολούθησαν η Αφρική με 156, η Μέση Ανατολή με τη Βόρεια Αφρική με 131, η Βόρεια με την Νότια Αμερική με 85 και η Ευρώπη με την Κεντρική Ασία με 75.Μη λησμονήσουμε και τις δημοσιογραφικές απώλειες μέσα στο 2008. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της WAN, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους σκοτώθηκαν 16 ρεπόρτερ καμέραμεν, εκδότες, ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών, συνδικαλιστές, ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ και σχολιαστές ανά την υφήλιο. Η πρωτιά, φυσικά, ανήκει στο Ιράκ με 5 νεκρούς και έπονται το Πακιστάν και η Ρωσία με 2 και η Βραζιλία, το Αφγανιστάν, η Βολιβία, η Ονδούρα, η Σομαλία, το Νεπάλ και η Παλαιστίνη με 1.

Και από καλά νέα; Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν και αυτά. Γράφαμε πέρυσι το φθινόπωρο για τον διακριθέντα με βραβείο Πούλιτζερ ιρακινό φωτογράφο του Associated Press Μπιλάλ Χουσέιν, που κρατείτο άνευ δίκης από τις αμερικανικές δυνάμεις. Είχε συλληφθεί στις 12 Απριλίου του 2006 και παρέμενε υπό κράτηση χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Αμερικάνοι τον παρέπεμψαν στις ιρακινές δικαστικές αρχές και τελικά τον πρόλαβε ο νέος νόμος περί γενικής αμνηστίας. Αφέθηκε λοιπόν ελεύθερος πριν από μερικές μέρες, αφού είχε περάσει κάτι παραπάνω από 2 χρόνια στη φυλακή. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο Σάμι Αλ-Χατζ, καμέραμαν του δικτύου Al-Jazeera, είναι κλεισμένος στο Γκουαντάναμο εδώ και μία επταετία κι ακόμη δεν έχει δει την αίθουσα του δικαστηρίου…

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed