Φυσητήρες-Ζιφιοί και Σεισμικές έρευνες στην Ελληνική Τάφρο – PETITION regarding seismic surveys along the Hellenic Trench

9 Δεκεμβρίου 2012 | By

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΡΑΤΖΗ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Μία δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα προστασίας της φύσης σε χώρα του εξωτερικού ξεκίνησε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τα αιτήματα μας σχετικά με το θέμα των συνεπειών των σεισμικών ερευνών για ανεύρευση υδρογονανθράκων στον πηρύνα περιοχών όπου ζουν οι φυσητήρες και οι ζιφιοί.

Για όσους δεν έχει τύχει να ενημερωθείτε, οι έρευνες αυτές που γίνονται μέσω εξαιρετικά δυνατών ήχων χαμηλής συχνότητας (παράγονται μέσω εκρήξεων πεπιεσμένου αέρα κάθε 5-10 δευτερόλεπτα και θα διαρκέσουν 3 μήνες!!! για αρχή…) έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Δυστυχώς η χώρα μας (ΥΠΕΚΑ), παρά την έγκαιρη και επίσημη ενημέρωσή της από τις οργανώσεις WWF Ελλάς, MOm, Tethys Research Institute και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των πληθυσμών κητωδών που κινδυνεύουν και ούτε καν απαίτησε από την εταιρεία που κάνει τις έρευνες, ή έκανε μόνη της και ανεξάρτητα, μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τα δε μέτρα που δέχθηκε να λάβει η εταιρεία (ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής κητωδών στο σκάφος για να καλύπτουν …όλο το 24ωρο) είναι αστεία και αποτελούν μόνο βιτρίνα, δεδομένου ότι η ίδια εταιρεία εφαρμόζει πιο αυστηρά μέτρα επιτήρησης σε άλλες χώρες.

Με βάση την συμφωνία ACCOBAMS που έχει υπογράψει και επικυρώσει η χώρα μας, οι έρευνες δεν έπρεπε καν να γίνουν στις σημαντικές περιοχές για τα απειλούμενα κητώδη (όπως έχει χαρακτηρίσει η ίδια η ACCOBAMS την Ελληνική Τάφρο – δείτε: http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html ), αλλά και όπου θα γίνονται θα έπρεπε να υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων και να παίρνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης με αυστηρά πρωτόκολλα και τουλάχιστον 7 παρατηρητές πάνω στο σκάφος, που να σταματούν τις εκρήξεις όταν εντοπίζουν κητώδη σε κάποια απόσταση από το σκάφος.

Οι επιστολές μας και ο θόρυβος που δημιούργησε η επερώτηση ενός ευρωβουλευτή ευαισθητοποιημένου στα περιβαλλοντικά θέματα έχουν δημιουργήσει σημαντική πίεση προς την κυβέρνηση και μοιάζουν να μπορούν να φέρουν κάποιες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο τουλάχιστον για κάθε μελλοντική σεισμική έρευνα στον Ελληνικό χώρο.

Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η μαζική υπογραφή του ψηφιακού ψηφίσματος που ετοίμασε η ξένη δημοσιογράφος που ανέφερα στην αρχή, μπορεί και αυτή να αυξήσει σημαντικά την πίεση διεθνώς. Σας καλώ λοιπόν όσους και όσες συμφωνείτε, να υπογράψετε το σχετικό ψήφισμα:

http://www.thepetitionsite.com/407/827/247/save-endangered-whales-from-seismic-surveys-in-the-mediterranean/

και ΚΥΡΙΩΣ να το διαδόσετε στα μέλη των οργανώσεων σας ή στους φίλους σας μέσω e-mail και ακόμη καλύτερα μέσω FACEBOOK για όσους έχουν αυτη την δυνατότητα.

Φιλικά,

Αλέξανδρος

Dr. Alexandros Frantzis

Scientific director

Pelagos Cetacean Research Institute

Terpsichoris 21

16671 Vouliagmeni,

GREECE

Tel.: +30-210-8960108

e-mail: afrantzis@otenet.gr

website: http://www.pelagosinstitute.gr

Category: Αποκαλύψεις, Επώνυμες απόψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed