ΗΛΕΙΑ : ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

24 Δεκεμβρίου 2012 | By

«Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» γράφουν την υγεία των πολιτών της Ηλείας οι αρμόδιοι των παχυλών μισθών του νομού,  καθώς συνεχίζουν να αδιαφορούν προκλητικά για το οικολογικό έγκλημα στο αεροδρόμιο του Επιταλίου με τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα βαρέλια γεμάτα επικίνδυνες και τοξικές ουσίες.

Μετά το περιοδικό HOT DOC, τα δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΗ» και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ILIALIVE» , χθές η και η   Real News επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους σοβαρότους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων του δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Σε δημοσίευμά της η Real News  χαρακτηρίζει τους δεκάδες τόνους ληγμένων αγροχημικών ως περιβαλλοντική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο φυτοφάρμακο Ντιμεθοέιτ (Dimethoate) που χρησιμοποιείται για την εξόντωση του δάκου και άκρως τοξικό και επικίνδυνο. Πέρα από τις εικόνες που μαρτυρούν πως ο χώρος που «φυλάσσονται» τα τοξικά είναι ξέφραγο αμπέλι, στο ρεπορτάζ του Γιάννη Μύττη, φιλοξενούνται δηλώσεις ειδικών για το θέμα.

Ο χημικός μηχανικός Αθανάσιος Παντέλογλου μιλώντας για το Ντιμεθοέιτ είπε πως «είναι μια ουσία καταστροφική για το περιβάλλον και τους υδρόβιους οργανισμούς, φυτοτοξική και λίαν επικίνδυνη για τον υδροφόρο ορίζοντα. Τέτοια φυτοφάρμακα δεν μπορεί κανείς να τα διαχειρίζεται σαν κοινά απορρίμματα, δεν μπορεί να τα μαζέψει ένα φορτηγό να τα πάει στη χωματερή και να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε. Αυτές οι ουσίες ανήκουν στον ευρωπαϊκό κατάλογο επικίνδυνων αποβλήτων και χρειάζονται να τύχουν διαχείρισης με σωστές πρακτικές. Η εξουδετέρωσή τους γίνεται συνήθως στο εξωτερικό από πιστοποιημένους φορείς».

Αναφορά επίσης γίνεται και για την επιρροή στον υδροφόρο ορίζονται και από εκεί στην κοντινή ακτή του Κυπαρισσιακού, που αποτελεί τη δεύτερη αγαπημένη παραλία ωοτοκίας της καρέτα – καρέτα. Η ερευνήτρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχέλων και συντονίστρια του προγράμματος Ηλείας, Παναγιώτα Θεοδώρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να ερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές κατά πόσον αυτή η εστία ρύπανσης έχει διασπαρθεί και σε τι βαθμό επηρεάζει το οικοσύστημα.

Σημειώνεται  ότι για το θέμα έχει διατάξει έρευνα ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμπεριλάβει στο σχετικό φάκελο, όλα τα δημοσιεύματα.   

Tags:

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed