ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΟΠΛΩΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΖΙΦΙΟΥΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

27 Απριλίου 2012 | By

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HOD DOC : ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ …
ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ  
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 
Τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον προκαλούν οι κατά καιρούς στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις και οι ανεξέλεγκτες δοκιμές νέων όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ και του ναυτικού των χωρών του, στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεκάδες σπάνια θαλάσσια θηλαστικά, και ειδικότερα ζιφιοί, που είναι κητώδη με μέγεθος γύρω στα 5.5 μέτρα και ζουν σε μεγάλα βάθη κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου στο Ιόνιο Πέλαγος, βρήκαν τον θάνατο τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας των συγκεκριμένων δοκιμών και ασκήσεων. Δυστυχώς η χώρα μας είναι σε όλα αυτά απλός θεατής,  παρά τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις των επιστημόνων. Το δε ΝΑΤΟ  δεν διστάζει να απειλεί άμεσα  τους Ελληνες επιστήμονες που αποκάλυψαν την υπόθεση.   
Πριν από μερικούς μήνες οι ναυτικές ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου ανοιχτά της Ιταλίας προκάλεσαν τον θάνατο σε τουλάχιστον έντεκα ζιφιούς που εκβράστηκαν στις ακτές της Ιταλίας και της Κέρκυρας σε μια απόσταση 25 χιλιομέτρων ακτών, προκαλώντας την οργή των οικολογικών οργανώσεων. Άγνωστο θα παραμείνει, πόσα περισσότερα κητώδη πέθαναν και βυθίστηκαν στα ανοικτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι επιστήμονες έκαναν νεκροψίες στα άτυχα κητώδη και συνέλλεξαν δείγματα από τα σώματά τους που εντοπίστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας. Μετά από τις «απαραίτητες» γραφειοκρατικές διαδικασίες τα μετέφεραν στα  Κανάρια Νησιά,  προκειμένου να τεκμηριωθεί και εργαστηριακά το «κοινό» μυστικό, του θανάτου των ζιφιών.
Το τοπικό ερευνητικό κέντρο στα Κανάρια Νησιά, που ανήκει στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γκραν Κανάρια,  είναι ένα από τα  πλέον αξιόπιστα και ειδικευμένα ερευνητικά εργαστήρια στις αναλύσεις ιστοπαθολογίας των κητωδών ειδικά στις  περιπτώσεις που ο θάνατός τους σχετίζεται με ηχητικά κύματα προερχόμενα από την λειτουργία στρατιωτικών σόναρ.
Οι Έλληνες επιστήμονες και οι συνάδελφοί τους χαρακτηρίζουν «όχι τυχαίο» το γεγονός, ότι την χρονική περίοδο που εκδηλώθηκαν στην Κέρκυρα οι θάνατοι των κητωδών, στον Κόλπο του Τάραντα το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό εκτελούσε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.
« Τα χαρακτηριστικά αυτού του ατυπικού μαζικού εκβρασμού δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι πολύ ισχυρά ηχητικά κύματα σκότωσαν τους ζιφιούς και στην Κέρκυρα, πιθανότατα προερχόμενα από στρατιωτικά σόναρ με βάση όλες τις ενδείξεις , από τις ασκήσεις του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού που έγιναν την ημέρα του εκβρασμού » – λέει  ο  ο Αλέξανδρος Φραντζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».  
ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΚΒΡΑΣΜΟΙ ΛΟΓΩ ΣΟΝΑΡ…
Όπως λέει ο κ. Φραντζής , ο πρόσφατος θάνατος των ζιφιών σχετίζεται άμεσα με την λειτουργία των στρατιωτικών σόναρ και αποκαλύπτει ότι παρόμοιοι θάνατοι κητωδών σημειώθηκαν :
Το 1996 στο Κυπαρισσιακό Κόλπο μετά από άσκηση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, το 1997 στην Λευκάδα και στην Ζάκυνθο όπου υπήρχε ξανά παρόμοια άσκηση, το 2000 στις Μπαχάμες μετά από άσκηση διεθνούς ναυτικής δύναμης που χρησιμοποίησε σόναρ μεσαίας συχνότητας, το 2002 και 2004 στα Κανάρια Νησιά, το 2006 στην περιοχή Αλμέρια της Ισπανίας, το 2011 ανατολικά της Σικελίας… και αυτό είναι μόνο μέρος του παγκόσμιου καταλόγου μαζικών εκβρασμών και θανάτων κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων.
«Στην Ισπανία μετά την καταστροφή, οι τοπικές αρχές αλλά και η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσαν την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων με την χρησιμοποίηση στρατιωτικού σόναρ στα Κανάρια Νησιά καθώς η περιοχή θεωρείται σημαντικός τόπος επιβίωσης των θαλάσσιων θηλαστικών. Εμείς εδώ ζητάμε καταρχήν τουλάχιστον ένα μορατόριουμ τέτοιων ασκήσεων σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποτελεί μέρος εξαιρετικά σημαντικό σε επίπεδο Μεσογείου για την επιβίωση των βαθιά καταδυόμενων κητωδών, δηλαδή των ζιφιών και των φυσητήρων. Άλλωστε, η διεθνής συμφωνία ACCOBAMS, που έχει επικυρώσει και η χώρα μας έχει ζητήσει από το 2007 να δημιουργηθεί Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου στο Ιόνιο και την ΝΔ Κρήτη. Αυτό πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Διαφορετικά, επειδή οι απειλούμενοι πληθυσμοί και των δύο αυτών ειδών κητωδών είναι πάρα πολύ μικροί, αν δεν προστατευθούν, σε λίγα χρόνια θα τους σβήσουμε από τον χάρτη…» – λέει  ο κ. Φραντζής.  
Τον Μάιο του 1996 στρατιωτικά σόναρ του ΝΑΤΟ προξένησαν το θάνατο σε 20 ζιφιούς που εκβράστηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων. Αρχικά το ΝΑΤΟ αρνήθηκε τα πάντα. Όμως μερικά χρόνια αργότερα τα αμερικανικά δικαστήρια, στηριζόμενα στις ανακαλύψεις και την επιστημονική δημοσίευση του κ. Φραντζή, απαγόρευσαν στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιεί  ασκήσεις και πειράματα σε περιοχές όπου ζουν θαλάσσια θηλαστικά.
ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Την σχέση των ΝΑΤΟικών ναυτικών ασκήσεων με στρατιωτικά σόναρ και του θανάτου των θαλάσσιων θηλαστικών είχε αποκαλύψει πρώτος ο κ. Φραντζής ο οποίος μάλιστα εισέπραξε και τις σχετικές «συνέπειες» των παντοδύναμων  κύκλων  που …ενοχλήθηκαν από την ανακάλυψή του.  
Όπως αποκαλύπτει ο Ελληνας επιστήμονας , τότε δέχθηκε  απειλές από παράγοντες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και δελεαστικές προτάσεις συνεργασίας από το ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τη σιωπή του.
Μάλιστα μετά τη δημοσίευση της σχετικής εργασίας του,  δέχτηκε απειλές από πολύ γνωστά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και της επιστημονικής κοινότητας στην Αμερική, που του έλεγαν ότι καλά θα ήταν να κλείσει το στόμα του και να μην ασχολείται με το θέμα.
«Τα μηνύματα τα δέχτηκα και από διευθυντή μεγάλου αμερικανικού ερευνητικού ιδρύματος, που βέβαια συνεργάζονταν και χρηματοδοτείτο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα το ΝΑΤΟ μου είχε προτείνει ακόμη και γραπτώς να συνεργαστώ μαζί τους με τον όρο να δεχτώ και να υπογράψω ότι δεν θα κοινοποιούσα ποτέ δημοσίως τα στοιχεία. Φυσικά αρνήθηκα, γιατί στην συνείδησή μου είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος της επιστήμης είναι να ανακαλύπτει και να εξηγεί φαινόμενα για το καλό και την πρόοδο της κοινωνίας και όχι να συγκαλύπτει προς χάρην των συμφερόντων των ισχυρών αυτού του κόσμου» – καταλήγει  ο κ. Φραντζής.-

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed