ΣΕ ΔΙΚΗ 6 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ 3 ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

28 Ιανουαρίου 2013 | By

ΓΙΑΤΡΟΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΛΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

*** Η δίκη αναβλήθηκε γιά τρίτη φορά ! γιά τις 30/9/2013 (!)

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

m.nodaros@eleftherotypia.net

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/01/2013&id=339305

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας εκδικάζεται σήμερα, μετά από δύο αναβολές, η πολύκροτη υπόθεση της απάτης κατά του ΙΚΑ από γιατρούς και εμπόρους ορθοπεδικών ειδών που φέρονται να ζημίωσαν το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρησιμοποιώντας πληθώρα πλαστών συνταγών και εξουσιοδοτήσεων σε βάρος ανυποψίαστων ασφαλισμένων στη δυτική Ελλάδα.

Γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές συνταγές σε βάρος ανυποψίαστων ασφαλισμένων Το δικαστικό… παράδοξο της υπόθεσης -όπως κατήγγειλαν χθες στην «Ε» παράγοντες του ΙΚΑ- είναι ότι, παρ’ότι η υπόθεση έχει αναβληθεί δύο φορές και παρά τη σημαντικότητά της, βρίσκεται 13η στο πινάκιο των υποθέσεων, που σημαίνει ότι θα αναβληθεί λόγω ωραρίου για μια ακόμη φορά.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το 110/2011 κατηγορητήριο, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας να δικαστούν συνολικά έξι γιατροί-ελεγκτές του ΙΚΑ και τρεις έμποροι ορθοπεδικών. Μερικοί εκ των κατηγορούμενων γιατρών, εκτός από ελεγκτές του ΙΚΑ, είχαν διατελέσει και στελέχη στα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε απάτη, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ.1 του Ν.1608/1950 καθόσον το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία σε βάρος του ΙΚΑ υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθηση σε ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Η συνολική ζημία με βάση το πόρισμα 969/13.6.2006 της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας που διενεργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας από το 1998 έως το 2004 αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την παράνομη χορήγηση με πλαστές συνταγές και παραπεμπτικά των ορθοπεδικών ειδών: αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, ειδικά αεροστρώματα, μαξιλάρια κατακλίσεων, νάρθηκες, ορθοπεδικά υποδήματα, ζώνες και ειδικές κάλτσες.

Στελέχη του ΙΚΑ κατήγγειλαν στην «Ε» ότι η σημερινή δίκη είναι η μικρότερη παράμετρος της δραστηριότητας του κυκλώματος της απάτης. Κι αυτό γιατί -όπως λένε- το ΙΚΑ έκανε ελέγχους και διασταυρώσεις μόνο στα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, τα αεροστρώματα και τα μαξιλάρια κατακλίσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος της σε βάρος του απάτης αγγίζει περίπου τις 500.000 ευρώ. Ομως για τα υπόλοιπα ορθοπεδικά είδη, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, το ΙΚΑ δεν πραγματοποίησε ποτέ διασταυρώσεις και ελέγχους, προφανώς λόγω αδυναμίας και έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου η Δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να προσωποποιήσει περαιτέρω κατηγορίες. Για το θέμα έχει ενημερωθεί εγγράφως και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ η «Ε» το 2011, το «κόλπο» γιατρών-ελεγκτών του ΙΚΑ και των εμπόρων ορθοπεδικών ειδών σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε στηθεί ως εξής: οι γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές και ανακριβείς γνωματεύσεις-παραπεμπτικά για ανυποψίαστους ασφαλισμένους της δυτικής Ελλάδας, για δήθεν παθήσεις που τους είχαν προκαλέσει κινητικά προβλήματα.

Οι έμποροι ορθοπεδικών ειδών έπαιρναν αυτές τις γνωματεύσεις-παραπεμπτικά και προέβαιναν στην κοστολόγηση των αναγραφόμενων σε αυτά ορθοπεδικών ειδών βάζοντας κάτω από τη λέξη «ο παραλήπτης» την υπογραφή του ασφαλισμένου που αφορούσε η κάθε γνωμάτευση.

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed