» ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΓΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΑΙΡΕΤΟΥΣ !

26 Μαρτίου 2013 | By

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ;

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=352759

Οι «καμπάνες» της Δικαιοσύνης ήχησαν… πένθιμα την Παρασκευή για τον Παν.Ψωμιάδη, αλλά και ακόμα δύο αιρετούς και υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Θεσπρωτία και την Αχαΐα. Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης στον πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για την υπόθεση με τη λίμνη Κορώνεια.

Ενοχος για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας κρίθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας και καταδικάστηκε σε ποινή 15 μηνών με 3ετή αναστολή Κρίθηκε ένοχος για αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της ρύπανσης περιβάλλοντος. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 12 μηνών ο καθένας, επίσης με τριετή αναστολή, και τρεις υπάλληλοι στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ακόμα, το δικαστήριο αθώωσε την τέως πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Ν. Αηδονά, και άλλον έναν τέως νομαρχιακό υπάλληλο.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης και οι τρεις καταδικασθέντες φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Οι κατηγορίες

Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων.

Οι υπάλληλοι στην πρώην Νομαρχία κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα. Ο κ. Ψωμιάδης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο χωρίς να σχολιάσει δημόσια την καταδίκη του, ενώ όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και έξι μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας στον πρώην νομάρχη της Θεσπρωτίας και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, Βασίλη Γιόγιακα. Σε φυλάκιση έξι μηνών για ενεργητική δωροδοκία καταδικάστηκε και ο πρώην αντινομάρχης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Θωμάς Δήμας, το πρόσωπο που είχε καταγγείλει τον πρώην νομάρχη στις διωκτικές Αρχές.

Η πολύκροτη υπόθεση έχει αρκετό σασπένς, καθώς και οι δύο καταδικασθέντες είναι στελέχη της Ν.Δ. Τον πρώην νομάρχη Θεσπρωτίας είχε καταγγείλει ο αντινομάρχης κ. Δήμας επικαλούμενος μάλιστα και dvd που εμφάνιζε τον κ. Γιόγιακα να λαμβάνει πριν από έξι χρόνια στο γραφείο του το ποσόν των 10.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση επιχειρηματία.

Για την πράξη της κρυφής μαγνητοσκόπησης ο κ. Δήμας έχει καταδικαστεί σε άλλο δικαστήριο. Το δικαστήριο αποφάσισε να μην προβληθεί το dvd, όπου ο κ. Δήμας με κρυφή κάμερα είχε καταγράψει τον κ. Γιόγιακα να δέχεται 10.000 ευρώ ως χρηματισμό για να προχωρήσει υπόθεση επιχείρησης που ζητούσε έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.

Οι δρόμοι των δύο άλλοτε στενών συνεργατών είχαν χωρίσει το 2008, όταν ο κ. Δήμας, που κατείχε και τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, είχε κατηγορήσει τον τότε νομάρχη για δωροδοκία.

Ο διάλογος

Μάλιστα είχε καταγράψει σε βίντεο, που αργότερα προβλήθηκε σε αθηναϊκά ΜΜΕ, το διάλογο στο γραφείο του νομάρχη, ο οποίος αφορούσε την αδειοδότηση αποθηκών πετρελαιοειδών. Η υπόθεση αυτή κατέληξε στα δικαστήρια και έπειτα από αρκετές αναβολές η εκδίκαση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.

Η υπεράσπιση του κ. Γιόγιακα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση ήταν «στημένη» και ότι ο κ. Δήμας κινήθηκε με ιδιοτελή κριτήρια, καθώς ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας είχε ανακαλέσει άδειες για την επιχείρηση ενός επιχειρηματία, ο οποίος ήταν επιχειρηματικός συνεργάτης του κ. Δήμα.

Στην Αχαΐα, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για υπεξαίρεση στην υπηρεσία του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας σε έναν 62χρονο πρώην υπάλληλο της Διεύθυνσης Οικονομικών της Νομαρχίας Αχαΐας. Ο πρώην υπάλληλος, που ήταν υπεύθυνος στα Εντάλματα Προπληρωμής, από τις 10/7/2004 έως και 15/2/2005, κατηγορείται ότι άρπαξε από το ταμείο το χρηματικό ποσόν των 134.290,12 ευρώ…

Το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ τον απήλλαξε για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς αυτό είχε παραγραφεί.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Πολιτική, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed