Η ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΙΑ !

22 Μαΐου 2013 | By

«Αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα»

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/05/2013&id=365069

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Κέντρου Παρατήρησης και Προειδοποίησης Σφοδρών Καιρικών Φαινομένων που θα ειδοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες για τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημαίνει στην «Ε» ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας, με αφορμή το τελευταίο σφοδρό χτύπημα του ανεμοστρόβιλου στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτά τα φαινόμενα με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Η παρατήρηση και η προειδοποίηση μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή και το θάνατο», λέει στην «Ε» ο κ. Σιούτας και αποκαλύπτει ότι η «Οκλαχόμα της Ελλάδας», με βάση τις μελέτες, τις καταγραφές και τις αναφορές των τελευταίων χρόνων, είναι το βόρειο μέρος της Ηλείας, όπου κάθε χρόνο δημιουργούνται πολλοί μικροί ανεμοστρόβιλοι με καταστροφικές συνέπειες κυρίως σε αγροτικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις.

Προειδοποίηση

Για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ ο κ. Σιούτας αποκαλύπτει ότι 16 λεπτά πριν από το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου είχαν ενημερωθεί από τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και από sms μέσα από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όλοι οι κάτοικοι, αλλά η σφοδρότητα του ανέμου, που είχε ταχύτητα 320 χλμ. την ώρα, σάρωσε στο πέρασμά του τα πάντα.

«Ηταν ένας καλός χρόνος προειδοποίησης, αλλά οι καταστροφές οφείλονται στον τρόπο κατασκευής των ακινήτων, καθώς αυτά είναι κυρίως προκατασκευασμένα κτήρια, που δεν αντέχουν σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα», λέει ο κ. Σιούτας και αποκαλύπτει ότι στις 3 Μαΐου 1999 σφοδρός ανεμοστρόβιλος είχε πλήξει ξανά το συγκεκριμένο σημείο με 5 θανάτους πολιτών.

Οπως λέει, τότε είχε παρατηρηθεί η μεγαλύτερη ταχύτητα ανέμου που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, που ήταν 520 χλμ./ώρα! Επίσης στις 22 Μαΐου 2011 σφοδρός ανεμοστρόβιλος είχε πλήξει και το Μιζούρι των ΗΠΑ. Τότε υπήρξε προειδοποίηση των κατοίκων δέκα λεπτά πριν από το συμβάν, αλλά οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 160.

«Υπάρχει μια… προτίμηση των ανεμοστρόβιλων στη συγκεκριμένη περιοχή να χτυπούν συνήθως τον Μάιο και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα φαινόμενα αυτά εντείνουν την παρουσία τους από Μάιο έως Ιούνιο κάθε χρόνο. Στην περιοχή λειτουργεί από χρόνια ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα Κέντρα Παρατήρησης Σφοδρών Καιρικών Φαινομένων, το οποίο και ενημερώνει τους πολίτες πριν από το συμβάν. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζει ο κ. Σιούτας.-

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟhttp://ionionfm.gr/player.php?clipid=46529&Narea=%C7%CB%C5%C9%C1,&Mid=17&sub1=1&Sid=&sub2=

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Καταστροφές, Ράδιο "αποκαλύψεις"

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed