ΖΗΤΟΥΝ 4.000 ΦΡΑΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΥΣ !

10 Ιουνίου 2013 | By

Οι εργάτες στη Μανολάδα καταγγέλλουν ότι, επειδή οι περισσότεροι από τους ίδιους είναι παράνομοι, δουλεύουν με 10-15 ευρώ, πολλοί μάλιστα στο τέλος δεν πληρώνονται

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=368848

Το μέγεθος της εκμετάλλευσης, επί σειρά ετών, των χιλιάδων αλλοδαπών εργατών γης από τους τσιφλικάδες της φράουλας στη Νέα Μανολάδα Ηλείας, με την ανοχή των τοπικών παραγόντων και της πολιτείας, επιβεβαίωσαν οι πρόσφατες αιτήσεις των καλλιεργητών στον ΟΑΕΔ, που ζητούν συνολικά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο πάνω από 4.000 εργάτες.

Οι εργάτες στη Μανολάδα καταγγέλλουν ότι, επειδή οι περισσότεροι από τους ίδιους είναι παράνομοι, δουλεύουν με 10-15 ευρώ, πολλοί μάλιστα στο τέλος δεν πληρώνονταιΑθλιες συνθήκες

Ο αριθμός των ζητούμενων εργατών αποδεικνύει ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των μεγαλοκαλλιεργητών της φράουλας χρησιμοποιούσαν και εκμεταλλεύονταν με τον πλέον άθλιο τρόπο μια ολόκληρη πόλη αλλοδαπών εργατών γης, που εργάζονταν στα χωράφια και στα θερμοκήπια ήλιο με ήλιο για μεροκάματο 10-15 ευρώ, το οποίο μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν το πληρώνονταν.

Στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης και κομματικοί παράγοντες της Ηλείας, μετά τις αιτήσεις των φραουλοπαραγωγών στον ΟΑΕΔ, κάνουν λόγο για μια απίστευτη «όαση» στην «έρημο» της ελληνικής ανεργίας, η οποία, όπως λένε, μπορεί να λύσει πλήρως το πρόβλημα της ανεργίας στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή. Οι παραγωγοί της φράουλας αναφέρουν ότι το μεροκάματο για όσους εργάτες απασχοληθούν θα είναι 25 περίπου ευρώ μαζί με το εργόσημο (22+3) για εργασία έξι ωρών και για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Για κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα κάνουν λόγο οι αλλοδαποί εργάτες της περιοχής και σημειώνουν ότι για να εφαρμοστούν η αμοιβή του μεροκάματου και το ωράριο εργασίας θα πρέπει οι ίδιοι να είναι νόμιμοι και να έχουν τα ανάλογα έγγραφα. Ομως οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα και αυτό, όπως λένε, βολεύει εκείνους που θέλουν φτηνά εργατικά χέρια, κάνουν τη δουλειά τους και στο τέλος δεν πληρώνουν.

Συμπαράσταση

Εκδήλωση υπέρ των μεταναστών εργατών της Ν. Μανολάδας που πυροβολήθηκαν από τσιφλικάδες φράουλας επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους διοργανώνουν στις 14 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία του Πύργου τα μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσιμό και τη Φασιστική Απειλή. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης σε αυτούς τους καταπιεσμένους από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ανθρώπους, που επί σειρά ετών, με το αίμα και τον ιδρώτα τους, συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φράουλας», ανέφερε στην «Ε» το μέλος του ΚΕΕΡΦΑ Τόνια Λαχανιώτη.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Πολιτική, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed