Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ NSA ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRISM

24 Ιουνίου 2013 | By

Κατευθύνεται προς τον Ισημερινό

Διπλωματική «καταιγίδα» φέρνει ο Σνόουντεν

Σκληρό μήνυμα Ουάσιγκτον σε Χονγκ Κονγκ και Μόσχα

Στον Ισημερινό προς αναζήτηση ασύλου αναμένεται να φτάσει το απόγευμα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στη Μόσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτα θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα. Το Κίτο επιβεβαιώνει το αίτημα για πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό αλλά διευκρινίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.

Μια πηγή στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Αεροφλότ δήλωσε πως ο Σνόουντεν έκλεισε εισιτήριο για πτήση που πρόκειται να αναχωρήσει για την Αβάνα σήμερα στις 2:05 μ.μ. (τοπική ώρα, 13:05 ώρα Ελλάδας), ενώ η Κούβα ανακοίνωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για το θέμα. 

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε αίτημα για άσυλο από τον κ. Σνόουντεν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο, στο Βιετνάμ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. “Θα πάρουμε απόφαση γι’ αυτό, το αναλύουμε έχοντας μεγάλη αίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των πολιτών στον κόσμο”, είπε ο Πατίνο και πρόσθεσε πως η χώρα του βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία. 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι σχέσεις του Κίτο με την Ουάσινγκτον, σε περίπτωση χορήγησης ασύλου στον Σνόουντεν ο Πατίνο απάντησε: “Ενεργούμε πάντα βάσει αρχών, όχι υπέρ των στενών συμφερόντων μας. Υπάρχουν κυβερνήσεις που ενεργούν περισσότερο υπέρ των στενών συμφερόντων τους. Όχι εμείς. Προσέχουμε τα δικαιώματα του Ανθρώπου.”

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Wikileaks ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, βρίσκεται “καθ΄οδόν προς τη Δημοκρατία του Ισημερινού μέσω ασφαλούς οδού για να λάβει άσυλο” και συνοδεύεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους του αποκαλυπτικού ιστότοπου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση «να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές» για να εκδώσει τον Σνόουντεν για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία ενώ η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επίσης τις έντονες αντιρρήσεις τους στις αρχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας για την απόφασή τους να αφήσουν τον Σνόουντεν να διαφύγει.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να γνώριζε και να ενέκρινε την πτήση του Σνόουντεν στη Ρωσία και προέβλεψε «σοβαρές συνέπειες» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ήδη ενταθεί εξαιτίας του θέματος της Συρίας.

«Ο Πούτιν φαίνεται πάντα πολύ πρόθυμος να χώσει το δάχτυλό του στο μάτι των ΗΠΑ είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για το Ιράν και τώρα φυσικά με τον Σνόουντεν», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σούμερ μιλώντας στο CNN. Βλέπει επίσης «το χέρι του Πεκίνου» στην απόφαση του Χονγκ Κονγκ να αφήσει τον Σνόουντεν να φύγει.

Όσον αφορά στην εμπλοκή της Κίνας η Χέιντεν δήλωσε ότι “επισημάνθηκε ότι τέτοια συμπεριφορά βλάπτει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ-Κίνας”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις ότι ο Σνόουντεν καταζητείται για κακουργηματικές πράξεις, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει τα διεθνή ταξίδια του παρά μόνο ένα αναγκαίο της επιστροφής στις ΗΠΑ”, ανέφερε την Κυριακή σε γραπτή του δήλωση αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να περιμένει από τη Μόσχα να απελάσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου και σύμμαχος του Κρεμλίνου Αλεξέι Πουσκόφ, ενώ ένας δικηγόρος του Σνόουντεν και βουλευτής του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του πως το Πεκίνο ενορχήστρωσε με κάθε διακριτικότητα την αναχώρηση του Αμερικανού από το Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας, δήλωσε: «Οι σχέσεις βρίσκονται σε μια μάλλον μπερδεμένη φάση και όταν οι σχέσεις είναι σε τέτοια φάση, όταν μια χώρα αναλαμβάνει εχθρική δράση κατά μιας άλλης, γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να περιμένουν αυτοσυγκράτηση και κατανόηση από τη Ρωσία;»

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο (στον Σνόουντεν) στη Ρωσία».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed