Χορός 1,9 εκατ. ευρώ στην εν πολλαίς αμαρτίαις «Ηλειακή Αναπτυξιακή»

25 Αυγούστου 2013 | By

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/08/2013&id=381959

Μόνο οι πυρόπληκτοι της Ηλείας δεν είδαν τα 1,9 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Ο αρμόδιος περιφερειάρχης αρκέστηκε να μιλήσει για «αλλαγή νοοτροπίας». Η νοοτροπία να αλλάξει, τα λεφτά πού είναι;

Τα «ανεξήγητα μυστήρια» της πρώην «Ηλειακής Αναπτυξιακής, Ανώνυμης Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλείας», που μεταλλάχθηκε μετά τον «Καλλικράτη» στη σημερινή «Ολυμπιακή, Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας», καλούνται να εξηγήσουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και οι συνεργάτες του, καθώς υπάρχουν μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν το ρόλο ορισμένων μελών του Δ.Σ. και τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και εθνικών πόρων.

Η «Ηλειακή Αναπτυξιακή Α.Ε.» μέσα από «κλειστές» διαδικασίες διαχειρίστηκε και εφάρμοσε στην Ηλεία… περίεργα προγράμματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αμφιβόλου χρησιμότητας και ουσιαστικά άσχετα με την ανάπτυξη της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής.

Βγάζει μάτι

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αποτελεί το έργο με το μακροσκελή τίτλο «Δράσεις αποκατάστασης παρόδιων οικοσυστημάτων πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος», εγγεγραμμένο στη ΣΑΕ 419/2 του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που εκτέλεσε η «Ηλειακή Αναπτυξιακή Α.Ε.». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.900.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται από τις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 50% και το υπόλοιπο 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δικαστικές αρχές της Ηλείας, έπειτα από καταγγελίες, αναζητούν τους τελευταίους μήνες τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου έφτασε το 1,9 εκατ. ευρώ. Οπως αποκαλύπτεται, η «Ηλειακή Αναπτυξιακή Α.Ε.» ήταν για κάποιους πριν από μερικά χρόνια το όχημα μέσω του οποίου ελάμβαναν ως χρηματική αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις και για τα οδοιπορικά τους χρήματα που αγγίζουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως!

Από συγκεκριμένα παραστατικά και φωτοτυπίες τραπεζικών επιταγών αποδεικνύεται ότι μέλος του Δ.Σ. της «Ηλειακής Αναπτυξιακής Α.Ε.» λάμβανε ως έξοδα παράστασης και αποζημίωσης για τις υπηρεσίες του ως μέλος του Δ.Σ. 1.200 ευρώ το μήνα. Το ίδιο πρόσωπο ελάμβανε ως αποζημίωση για τις μετακινήσεις του ανά τρίμηνο πάνω από 6.000 ευρώ μικτά, περίπου 4.500 ευρώ καθαρά.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν θέλησε να πάρει σαφή θέση στο θέμα. Δήλωσε απλώς ότι: «Βρισκόμαστε στο στάδιο εξυγίανσης της εταιρείας και της αλλαγής νοοτροπίας».

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Πολιτική, Πυρόπληκτοι, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed