Οι νεκροί φωνάζουν

26 Αυγούστου 2013 | By

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007

ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Χ.ΚΑΦΥΡΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ 49 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ – Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ! 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=382046

Εξι χρόνια πέρασαν από τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία και οι συγγενείς των 36 θυμάτων της τραγωδίας που συγκλόνισε την Ελλάδα ζητούν ακόμη δικαίωση. Οπως καταγγέλλεται στην «Ε», η δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις για διάφορα πλημμελήματα πέντε άτομα, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων!

Η καθυστέρηση παρατείνει το χρόνο άσκησης της έφεσης, με συνέπεια το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό να αργεί επικίνδυνα. Ο χρόνος για τη διεξαγωγή της εφετειακής δίκης γίνεται πλέον ασφυκτικός. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όταν επιτέλους διεξήχθη, διήρκεσε περίπου 8 μήνες! Ομως, σε περίπου δύο χρόνια συμπληρώνεται το ανώτατο όριο μέσα στο οποίο πρέπει να τελεσιδικήσουν τα πλημμελήματα, αλλιώς παραγράφονται εκ του νόμου.

Η εξέλιξη αυτή δεν δείχνει απλώς τη σοβαρή αδυναμία λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πολλά χρόνια τώρα το ελληνικό δικαστικό σύστημα κινείται στο ρυθμό της αρνησιδικίας, ταλαιπωρώντας βάναυσα τους πολίτες.

Καταδεικνύει επίσης τη λογική της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας, με τις οποίες είναι ακόμη διαποτισμένη σε μεγάλο βαθμό η άσκηση της δημόσιας εξουσίας στον τόπο. Σε μια υπόθεση όπου η εμφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού ταρακούνησε κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι, αλλά κυρίως οι δικαστές και οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί, όφειλαν και οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί. Επρεπε να κινηθούν με ταχύτητα και διαφάνεια για την αποκάλυψη των πραγματικών ευθυνών της τραγωδίας και τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων. Αυτό που κάνουν δηλαδή τα ευνομούμενα, δημοκρατικά κράτη.

Ομως εδώ είναι Ελλάδα. Και ένας από τους καταδικασμένους σε 49 χρόνια φυλάκισης εξακολουθεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα (αντιπεριφερειάρχης), αφού η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί, εννέα ολόκληρους μήνες μετά τη δημόσια απαγγελία της ετυμηγορίας του δικαστηρίου! Εχετε κάτι να πείτε, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης;

Ετσι εξηγείται και το ότι ουδείς πολιτικός παράγοντας του νομού τόλμησε να παραστεί στο προχθεσινό τρισάγιο που τελέσθηκε στον τόπο θανάτου της μητέρας με τα 4 ανήλικα παιδιά και των 3 δασοπυροσβεστών. Γιατί εκτός των άλλων θα καλούνταν να απαντήσουν και στις καταγγελίες κατοίκων πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του «ταμείου Μολυβιάτη», για τις πυρόπληκτες περιοχές, είτε χάθηκε μυστηριωδώς είτε χρησιμοποιήθηκε για αλλότριους σκοπούς.

Η τραγωδία της Ηλείας αποτελεί ταυτόχρονα και μια σκανδαλώδη υπόθεση με πολλά, αναπάντητα ακόμη, ερωτήματα. Μετά, ορισμένοι πολιτικοί έχουν το θράσος να μιλάνε για μια Νέα Ελλάδα.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Ζαχάρω, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Πυρόπληκτοι, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed