Ο μητροπολίτης Γερμανός στήνει μπίζνες με φράουλες στην Ηλεία

17 Οκτωβρίου 2013 | By

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/10/2013&id=392602

Ιερές μπίζνες με επιχειρηματίες, φραουλοπαραγωγούς και αλλοδαπούς εργάτες γης επιχειρεί να στήσει ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός στο «φραουλοκράτος» της Βουπρασίας (Βάρδα, Νέα Μανολάδα) χρησιμοποιώντας ένα κλειστό γηροκομείο!

Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα προ ημερών από τη Μητρόπολη Ηλείας, υπογράφηκε συμφωνία με επιχειρηματία από την Πάτρα για τη μετατροπή και λειτουργία του Ιδρύματος-γηροκομείου της Βάρδας (πρώην Ασυλο Ανιάτων) σε ξενώνα φιλοξενίας αλλοδαπών εργατών.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες στο συγκεκριμένο ίδρυμα η Μητρόπολη Ηλείας έβαλε λουκέτο και πέταξε στο δρόμο τους επί 24 έτη εργαζομένους, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων των φιλοξενουμένων προς αυτή.

Κι όμως είχε πλεόνασμα

Ομως μια έρευνα στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Ηλείας αποκαλύπτει ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργούσε με πλεόνασμα και όχι με παθητικό.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της η Μητρόπολη Ηλείας αναφέρει ότι: «Με τον τρόπο αυτό λύεται ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα, η απαράδεκτη παραμονή σε νάιλον των αλλοδαπών εργατών της φράουλας και συγχρόνως λύεται και το επείγον και επίκαιρο πρόβλημα των καλλιεργητών φράουλας στην περιοχή, που αυτές τις ημέρες απασχολεί έντονα την Ηλεία». Οπως επισημαίνεται, «με την παραπάνω συμφωνία η Μητρόπολη συνεχίζει την κοινωνική της προσφορά στην τοπική κοινωνία και λύει ένα μεγάλο κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα. Συγχρόνως δε ουσιαστικά συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τον πολιτισμό του τόπου μας»!

Ομως δεν λέει τίποτα για τους υπόλοιπους αλλοδαπούς εργάτες γης που την καλλιεργητική περίοδο της φράουλας φτάνουν τους 5.000! Η μετατροπή του Γηροκομείου της Βάρδας σε ξενοδοχείο για τους αλλοδαπούς εργάτες γης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Βάρδας, αλλά και πλήθος ερωτηματικών καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο επιχειρηματίας ενοικίασε το κτήριο μόλις με 1.500 ευρώ ανά μήνα και για 40 χρόνια (!) με σκοπό να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του εκατοντάδες αλλοδαπούς εργάτες έναντι ενοικίου 4 ευρώ την ημέρα!

«Η ενοικίαση του Γηροκομείου Βάρδας από τη Μητρόπολη Ηλείας σε ιδιώτη επιχειρηματία για κέντρο φιλοξενίας νόμιμων μεταναστών (με 4 ευρώ το κεφάλι) είναι ένα πρώτο βήμα προς την πληθυσμιακή αλλαγή των εργατών γης, δηλαδή σταδιακή μείωση των εργατών από το Μπανγκλαντές και αντικατάστασή τους από νόμιμους εργάτες γης από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), μέσω διακρατικών συμφωνιών. Αποτελεί ουσιαστικά μια γκετοποίηση του ζητήματος των αλλοδαπών εργατών», ανέφερε στην «Ε» ο υπεύθυνος αγροτικών ζητημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, Κυριάκος Μπίστας.

Οι κάτοικοι της Βάρδας καταγγέλλουν ότι όχι μόνο δεν τους ζητήθηκε η συναίνεση, ιδιαίτερα αυτοί που μένουν δίπλα ακριβώς από το ίδρυμα, αλλά ούτε τους ενημερώνει και κανείς πώς θα λειτουργήσει, πόσα άτομα θα φιλοξενεί και πώς θα διασφαλίζεται η ασφάλεια, η δημόσια υγιεινή και η μη υποβάθμιση της περιοχής τους.

«Σεβόμαστε τους μετανάστες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους, αλλά το γηροκομείο δεν πρέπει να μετατραπεί σε ξενώνα. Για τη στέγαση των αλλοδαπών θα πρέπει να φροντίσει η πολιτεία. Το γηροκομείο θα έπρεπε να παραμείνει γηροκομείο», κατήγγειλαν στην «Ε» οι κάτοικοι.

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι φορείς της Βάρδας καταγγέλλουν ότι με την πράξη του μητροπολίτη Ηλείας αναιρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ακινήτου και ζητούν να ακυρωθεί άμεσα η σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου στον επιχειρηματία.

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed