Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΥΛΑΓΕ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΜΕΛΗΣΑΝ

18 Νοεμβρίου 2013 | By

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

« Αν μπορούσες ν’ ακουστείς

θα σου έδινα την ψυχή μου

να την πας ως την άκρη του κόσμου.

Να την κάνεις περιπατητικό αστέρι ή ξύλα

αναμμένα για τα Χριστούγεννα στο τζάκι

του Νέγρου ή του Έλληνα χωρικού.

Να την κάνεις ανθισμένη μηλιά

στα παράθυρα των φυλακισμένων.

Εγώ μπορεί να μην υπάρχω ως αύριο.

Αν μπορούσες ν’ ακουστείς

θα σου έδινα την ψυχή μου

να την κάνεις ορατές νότες

έγχρωμες στον αέρα του κόσμου.

Να την κάνεις Αγάπη.»

(Νικηφόρος Βρεττάκος)

Με το ποίημα του φιλόσοφου-ανθρωπιστή-ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου αφιερωμένο στον συνάνθρωπο με τίτλο « Το παιδί με τη σάλπιγγα » , αποχαιρέτησε προ ημερών με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο η Κεφαλονιά,  τα τέσσερα ορφανά από μητέρα ανήλικα παιδάκια από την Συρία και τον πατέρα τους,  που διασώθηκαν από τις Λιμενικές Αρχές Αργοστολίου  στις 10.11.2013 ενώ βρίσκονταν πάνω σε ένα ακυβέρνητο σκάφος μαζί με 31 ακόμη παράνομους μετανάστες 3 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς .

Μερικές ημέρες μετά , συγκλονισμένη η κοινωνία του νησιού μαθαίνει το θλιβερό νέο και σοκάρεται . Ότι οι τέσσερις παιδικές ψυχές μαζί με τον πατέρα τους χάθηκαν για πάντα μαζί με 8 ακόμη άτομα στα γαλάζια νερά του Ιονίου λίγο έξω από την Λευκάδα στο πρόσφατο ναυάγιο της πλαστικής βάρκας στην Παλαίρο, πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή .

Η θλιβερή ιστορία που αποτελεί γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης κοινωνίας μας είναι δύσκολο να περιγραφεί με ψύχραιμα λόγια.  

«Στα νερά της Λευκάδας πνίγηκαν τέσσερα από τα παιδιά του πολέμου της Συρίας παιδιά που λίγες μέρες πριν είχαν σωθεί από τα κύματα του Γερο Γόμπου της Κεφαλονιάς .Το ευρωπαϊκό μας κράτος τότε τα «ακούμπησε» με πλείστες υπηρεσίες του αλλά δεν τα άγγιξε. Δεν τα προστάτευσε όσο έπρεπε και ξανάπεσαν στα κύματα. Ετσι συμπεραίνεται ότι η επίσημη αδιαφορία είναι πιο αποτελεσματική από τη μισαλλοδοξία εναντίον των «λαθρομεταναστών». Μιά από τις δομές του κράτους που ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά αυτά ήταν και η Παιδιατρική Κλινική της Κεφαλονιάς όπου και νοσηλεύτηκαν . Τότε νομίζαμε ότι τα φροντίσαμε αλλά που να ξέραμε τι προέβλεπαν για αυτά οι άλλες δομές πίσω από τους νόμους και τις παραγράφους…» – γράφει στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Κεφαλονιάς Ευάγγελος Ευαγγελάτος.    

« Κανείς στην Κεφαλονιά δεν μπορεί να πιστέψει την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη δίπλα μας με θύματα αυτά τα αγγελούδια και τον δύστυχο πατέρα τους. Είμαστε όλοι συνένοχοι γι αυτό που συνέβη γιατί ζούμε σε ένα κράτος που δεν έχει τις στοιχειώδεις δομές για να προστατέψει αθώα ανήλικα παιδιά.» – λέει συγκλονισμένος στην «Ε» ο παιδίατρος κ. Ευαγγελάτος και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια φοβερή τραγωδία . Τα παιδάκια τρία κοριτσάκια κι εάν αγοράκι από 3 εως 7 ετών , τα είχαμε πριν από μια εβδομάδα στη κλινική μας και τα περιθάλψαμε . Ηταν τέσσερα πανέμορφα παιδιά χωρίς μητέρα . Όπως μας είπε ο πατέρας τους αυτή είχε σκοτωθεί σε βομβαρδισμό στη Συρία όπου ζούσαν. Και αμέσως μετά αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους για αν ζήσουν με ασφάλεια σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα. Ο πατέρας τους ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος , δάσκαλος στο επάγγελμα πολύ ευαίσθητος και με αρχές . Μας είχε αναφέρει ότι είχε πληρώσει 8.000 ευρώ για να τον τελικό τους προορισμό »

«Προ ημερών»  – λέει στην «Ε» ο κ.Ευαγγελάτος – « συγκεντρώθηκαν  τα χρήματα για να βγάλουν εισιτήρια προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα. Τους αποχαιρετήσαμε όλους , αγκαλιάσαμε τα μικρά αγγελούδια και πιστέψαμε ότι είχαμε συμβάλει κι εμείς με τον τρόπο μας στην διάσωσή τους. Εκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι λίγο πριν φύγουν από την κλινική μας τα παιδάκια είχαν στρώσει μόνα τους τα κρεβάτια τους. Δείγμα της καλής ανατροφής τους . Λίγες ώρες μετά μάθαμε την τραγωδία και σοκαριστήκαμε …»   

Ο κ. Ευαγγελάτος καταγγέλλει ότι για την τραγωδία στο Ιόνιο υπάρχει ηθική ευθύνη σε όλους μας και τονίζει :

« Με αφορμή την τραγωδία προτείνω η Πολιτεία να συμπεριλάβει στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο περί ρατσισμού ειδική διάταξη που να δίνει την δυνατότητα παροχής πολιτικού ασύλου στη χώρα μας σε βρέφη και ανήλικα παιδάκια που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες»  

 Όπως έγινε γνωστό Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία και το Λιμενικό, τα οποία φέρονται ότι συμμετείχαν στην υπόθεση της διακίνησης των 27 μεταναστών μέχρι την Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχασαν την ζωή τους 12 άτομα, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη.

Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών συνελήφθη από άνδρες του λιμεναρχείου Λευκάδας ένας 34χρονος αλλοδαπός, ενώ στην περιοχή του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικοί συνέλαβαν μια 53χρονη. Και οι δύο κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Στο μεταξύ, ο 34χρονος και η 53χρονη μαζί με τους άλλους δύο συλληφθέντες, τον 58χρονο αλλοδαπό χειριστή του σκάφους που ανετράπη στην θαλάσσια περιοχή της Παλαίρου και τον 20χρονο που συνελήφθη στην Κωνωπίνα, ως ύποπτος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, προσήχθησαν αργά χθες το βράδυ στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας, Αύριο θα οδηγηθούν και πάλι στα δικαστήρια της Λευκάδας, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή. Οι έρευνες των λιμενικών και των αστυνομικών συνεχίζονται, ώστε να συλληφθούν δύο ακόμη αλλοδαποί, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρχές, φέρονται ως οργανωτικά μέλη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών .-

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed