ΙΟΝΙΟΣ «ΧΟΡΟΣ» 5,8 ΡΙΧΤΕΡ

27 Ιανουαρίου 2014 | By

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/01/2014&id=411907

Ενα κομμάτι του σεισμικού ρήγματος στο Ιόνιο έσπασε και προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χόρεψε» τα Ιόνια νησιά, αλλά και όλη τη Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας πανικό και ζημιές σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην ξηρά, 6 χλμ. ΒΑ του Αργοστολίου, απέναντι από το Ληξούρι

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην ξηρά, 6 χλμ. ΒΑ του Αργοστολίου, απέναντι από το Ληξούρι

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εικάζουν ότι εξελίσσεται φυσιολογικά, καθώς σημειώνονται συνεχώς μετασεισμοί από 3,5 έως 4,9 Ρίχτερ. Το ΒΑΝ είχε προβλέψει το σεισμό, δήλωσαν οι Α. Τσελέντης και Γ. Χουλιάρας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην ξηρά, 6 χλμ. ΒΑ του Αργοστολίου, απέναντι από το Ληξούρι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 17 χλμ.

Πανικός

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, προκαλώντας πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έπληττε την περιοχή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων και τις πρώτες καταγραφές των συνεργείων εκτίμησης, οι υλικές ζημιές στην Κεφαλονιά είναι μεγάλες και αυτές εστιάζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες, εκκλησίες και οικοσκευές.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν και τα καταστήματα του νησιού, καθώς από το σεισμό έσπασαν οι τζαμαρίες τους.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών.

Σε επικοινωνία της «Ε» με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού αναφέρθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές σε οικοσκευές, υαλοπίνακες, δρόμους και μεσοτοιχίες κτηρίων ενώ έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Επίσης, ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλά σημεία του νησιού.

«Ζήσαμε έναν πραγματικό εφιάλτη. Η γη έτρεμε κάτω από τα πόδια μας για περίπου 3 λεπτά. Δεν είχαμε πού να σταθούμε. Ταυτόχρονα, όλα τα αντικείμενα στο σπίτι μας έπεσαν στο δάπεδο, ντουλάπια άνοιξαν από μόνα τους. Η καταστροφή είναι μεγάλη», δήλωσε στην «Ε» η Εύη Ντούκα-Λειβαδά, κάτοικος του Αργοστολίου.

Για εκτεταμένες ζημιές στο νησί κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής. Οπως ανέφερε στην «Ε»: «Εχουμε εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού. Σοβαρές κατολισθήσεις σε πολλά σημεία και καταστροφές. Η συγκοινωνία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί από τις πτώσεις χωμάτων και βράχων.

Στην ακτή Μύρτος υπάρχει τεράστια κατολίσθηση και καταστροφή ενός σημαντικού έργου που γινόταν εκεί. Καταγράφονται μεγάλες υλικές ζημιές στις οικοσκευές μέσα στα σπίτια ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν ζημιές και καταρρεύσεις σε παλιά σπίτια και εκκλησίες. Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν αναφέρει τραυματισμούς ή θύματα και αυτό είναι πολύ θετικό. Εφαρμόσαμε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και προσμένουμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Για μία ακόμη φορά η Κεφαλονιά μας δοκιμάζεται από την αναπάντεχη επίσκεψη του Εγκέλαδου».

Στη Λευκάδα, με αφορμή το σεισμό, διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, καθώς έντρομοι οι συμμετέχοντες σε αυτό εγκατέλειψαν το κτήριο.

«Ημασταν στη Λευκάδα για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εγκαταλείψαμε όλοι την αίθουσα έντρομοι. Μετά μάθαμε ότι ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στην Κεφαλονιά, που δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά. Η εικόνα που έχω για το νησί είναι εικόνα σημαντικών ζημιών», δήλωσε στην «Ε» ο Μάκης Φόρτες, περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και πρώην δήμαρχος του Αργοστολίου.

Η ιδιαιτερότητα του σεισμού ήταν ότι αυτός εκδηλώθηκε στην ξηρά. Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου καταγράφοντας τους μετασεισμούς. Η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια», λέει στην «Ε» ο κ. Χουλιάρας, που αναχώρησε για την Κεφαλονιά προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί δίκτυο σεισμογράφων για την πληρέστερη εικόνα του φαινομένου.

Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς ανέφερε στην «Ε» ότι ένα κομμάτι του σεισμικού ρήγματος στο Ιόνιο έσπασε και προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 16 μετασεισμούς πάνω από 3,5 Ρίχτερ και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά. Ομως θα είμαστε σίγουροι αφού πρώτα περάσουν κάποια 24ώρα», δήλωσε ο κ. Γκανάς.

Επιφυλακτικός ήταν στις εκτιμήσεις του χθες ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σεισμό, που έγινε αισθητός από την Κατερίνη μέχρι την Καλαμάτα, ενώ ως προς την ακολουθία του φαινομένου εξήγησε πως πρόκειται για ένα χώρο με δυναμικότητα που φθάνει τα 7,5 Ρίχτερ.

Το ΒΑΝ τον είχε προβλέψει

Οι σεισμολόγοι Ακης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, αποκάλυψαν στην «Ε» ότι η χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κεφαλονιά είχε προβλεφθεί από την ομάδα ΒΑΝ, καθώς είχαν καταγραφεί ισχυρά ηλεκτρικά σήματα στο σταθμό ΒΑΝ του Πύργου Ηλείας.

«Υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πριν από ενάμιση μήνα περίπου. Από τότε είχαν αρχίσει να καταγράφονται στο σταθμό ΒΑΝ του Πύργου Ηλείας πολλά ηλεκτρικά σήματα που «φωτογράφιζαν» την περιοχή της Κεφαλονιάς ως μέρος εκδήλωσης του σεισμού. Τα ηλεκτρικά σήματα και οι αναλύσεις τους έδειχναν ένα μέγεθος περίπου στα 6 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος και ότι τις προσεχείς ημέρες και ίσως εβδομάδες θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς ισχυρούς.

Δεν αποκλείεται κάποιοι μετασεισμοί να πλησιάσουν σε μέγεθος τον κύριο σεισμό. Ολα δείχνουν, πάντως, ότι το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να περάσουν κάποια 24ωρα για να είμαστε σίγουροι και οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα παλιά και ετοιμόρροπα κτήρια», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Τσελέντης.

Σήματα στον Πύργο

Την ύπαρξη σημάτων ΒΑΝ στο σταθμό του Πύργου επιβεβαιώνει και ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας. «Υπήρχαν πράγματι αυτά τα ηλεκτρικά σήματα και φωτογράφιζαν ως χώρο εκδήλωσης ενός ισχυρού σεισμού την περιοχή της Κεφαλονιάς.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Καταστροφές, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed