ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΚΑΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

19 Φεβρουαρίου 2014 | By

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ  

ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ (!) ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ  

 ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Ακυρώθηκε με την ΑΠ:137337/1443 (30/10/2013)   απόφαση του ειδικού γραμματέα δασών Γ. Αμοργιανιώτη,  το σκανδαλώδες έργο της αναδάσωσης του ελατοδάσους στις ορεινές περιοχές της Λάμπειας (Δίβρης), Αστρά, Κρυόβρυσης και Τσιπιάνων , έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ που είχε αναλάβει ιδιώτης μετά από περίεργες μελέτες και μεθοδεύσεις πρώην παραγόντων του δασαρχείου Πύργου.

Επίσης το δασαρχείο του Πύργου Ηλείας την 01- 11 – 2013 σύμφωνα με την Αριθμ. Πρωτ. : 5038 απόφασή του , διέταξε  την  οριστική διακοπή των εργασιών και την διάλυση της σύμβασης με τον ιδιώτη , του έργου : «Αναδασώσεις για την αποκατάσταση κατεστραμμένου φυσικού τοπίου στην περιφέρεια του Ελατοδάσους Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης – Τσίπιανα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας». 

Στο επίσημο αιτιολογικό των δασικών Αρχών αναφέρεται η αδυναμία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου του έργου και το γεγονός ότι καταγράφονται σοβαρές εμπλοκές στην εκτέλεσή του και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να θεωρηθεί λειτουργικό όπως κανονιστικά απαιτείται .Μάλιστα για τους ανωτέρω λόγους απεντάχθηκε από το μέτρο 226 «Αποκατάσταση Δασοκομικού Δυναμικού και Εισαγωγή δράσεων Πρόληψης» , Δράση 3 «Εργα Αναδάσωσης – Ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης καμένων εκτάσεων» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-20013». 

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο την δημοσιογραφική έρευνα που τον Μάρτη του 2013 είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το πρωτοφανές σκάνδαλο , ξεσήκωσε τους κατοίκους τεσσάρων ορεινών χωριών της Ηλείας ενώ έφτασε σαν ερώτηση  στην Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος . 

Για την πρωτοφανή περίπτωσης της αναδάσωση του μη καμένου δάσους ,  ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας έχει διατάξει  την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα « της απάτης της βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» σε βαθμό κακουργήματος.   

Το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., με ποσοστό 79,37%, και ποσοστό εθνικής συμμετοχής 20,63% και την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 (!) το Δασαρχείο του Πύργου είχε υπογράψει  την υπ” αριθμ. πρωτ. 5.888 Σύμβαση Κατασκευής του Εργου με τον ιδιώτη εργολάβο.

Όπως είχε αποκαλυφθεί  η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, που συντάχθηκε στις 31.8.2011, προηγήθηκε (!) της μυστηριώδους πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 19.9.2011 στην εν λόγω περιοχή και της απόφασης του γενικού γραμματέα ΑΔΠΔΕΙ περί αναδάσωσης των 1.181 στρεμμάτων που ακολούθησε. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκείνη η πυρκαγιά που προκλήθηκε από άγνωστη αιτία (!) αποτέφρωσε μόλις 150 στρέμματα και όχι 1.181που ήταν για αναδάσωση.

Μάλιστα όπως είχε αποκαλυφθεί , το δασαρχείο του Πύργου είχε ορίσει ως επιβλέποντα του έργου έναν δασολόγο, που ελέγχεται από τους επιθεωρητές ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης  για την παραβατική συμπεριφορά και την εμπλοκή του σε αποχαρακτηρισμούς καμένων δασικών εκτάσεων

Οι κάτοικοι των τεσσάρων ορεινών χωριών είχαν καταγγείλει ότι σε μια περιοχή που ποτέ δεν έχει καεί, η Πολιτεία έδινε  σε ιδιώτη -μέσω του δασαρχείου Πύργου- περίπου 4 εκατ. ευρώ για αναδάσωση και αποκατάσταση ενός δάσους, που δεν είχε  κανένα απολύτως πρόβλημα!

Οι δικηγόροι των κατοίκων είχαν επίσης αποκαλύψει με στοιχεία ότι στην μελέτη της δήθεν  αναδάσωσης  οι φωτογραφίες πολλών σημείων που εμπεριέχονταν  σε αυτή αφορούσαν άλλη και άσχετη περιοχή του δάσους που απείχε τουλάχιστον 7-10 χιλιόμετρα από το σημείο.

Τον Απρίλη του 2013 ο γιατρός και πρόεδρος του τοπικού Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρης Σωτηρόπουλος είχε δεχθεί  στο σπίτι του  εμπρηστική επίθεση από ανθρώπους νύχτας. Ο γιατρός ελάχιστες ημέρες πριν είχε καταθέσει  στην εισαγγελία του Πύργου σημαντικά στοιχεία , για το σκάνδαλο της αναδάσωσης των 4 εκατομμυρίων ευρώ , του ελατοδάσους σε Δίβρη , Τσίπιανα, Κρυόβρυση και Αστρά το οποίο ουδέποτε είχε καεί  από πυρκαγιά.

Οι άγνωστοι δράστες είχαν εισέλθει στον περίβολο της κατοικίας του και επιχείρησαν να κάψουν το αυτοκίνητο του τοποθετώντας κάτω από αυτό ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη. Ο θόρυβος όμως της έκρηξης από το δοχείο και από το λάστιχο του αυτοκινήτου που έσκασε , ξύπνησε έναν περίοικο ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του έσβησε την φωτιά και ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και την ακύρωση της «μαϊμού» αναδάσωσης οι κάτοικοι των τεσσάρων ορεινών χωριών της Ηλείας νοιώθουν – όπως λένε –  δικαιωμένοι και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που με το πρόσχημα της δήθεν αναδάσωσης επιχείρησαν να δώσουν σε ιδιώτη εργολάβο 4 εκ . ευρώ και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης . Την ώρα – που όπως καταγγέλλουν – στα χωριά τους δεν υπάρχουν οι υποτυπώδεις υποδομές για μια αξιοπρεπή διαβίωση.-    

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Πυρόπληκτοι, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed