ΟΜΕΡΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

19 Αυγούστου 2011 | By

Εκβιάζει και τρομοκρατεί η μαφία των σκουπιδιών

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Νόμους σιωπής και τρομοκρατίας σε βάρος των πολιτών επιχειρούν να επιβάλουν τα σκοτεινά κυκλώματα της «μαφίας των σκουπιδιών» που, όπως αποκάλυψε η «Ε», δρουν ασύδοτα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας, μεταφέροντας τις νύχτες με νταλίκες σκουπίδια από γειτονικούς νομούς, ρυπαίνοντας και υποβαθμίζοντας ανεξέλεγκτα τον ιστορικό ποταμό Αλφειό και το περιβάλλον.

«Ο,τι συμβαίνει στον Αλφειό αποτελεί την κορυφή του βουνού της ντροπής…» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ) και προσθέτει: «Δυστυχώς το πρόβλημα των σκουπιδιών όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά αντιθέτως παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις οποίες τώρα κανοναρχούν ανενδοίαστα οι «μαφίες των σκουπιδιών» που λυμαίνονται τον χώρο. Ο Αλφειός είναι μια οδυνηρή ιστορία καταπάτησης, λεηλασίας και ρύπανσης ενός αρχαίου ποταμού συνδεμένου άρρηκτα όχι μόνο με το τοπικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και την ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Και δεν είναι μόνο ο Αλφειός, είναι όλα τα (όσα απέμειναν) ποτάμια, οι λίμνες, τα δάση, τα λαγκάδια, οι προστατευόμενες περιοχές ακόμη της Ηλείας».

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν χθες στην «Ε» ότι εκτός του ποταμού Αλφειού έχει μολυνθεί από τα αποστραγγίσματα των σκουπιδιών του και ο Κυπαρισσιακός κόλπος. «Τις πιο πολλές ημέρες η θάλασσα είναι γεμάτη αφρούς και ακαθαρσίες. Είμαι 20 μέρες εδώ και δεν υπήρξε πραγματικά καθαρή ούτε μία μέρα. Η δε ιστορία του Αλφειού είναι κοινό μυστικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως δεν θα ξανάρθουν. Εκτός λοιπόν της φύσης, θίγεται και ο υποτυπώδης τουρισμός της περιοχής» αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στην «Ε» επώνυμα κάτοικος της περιοχής Κακοβάτου Ζαχάρως.

Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στην περιοχή αναφέρονται στην έκθεση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ), η οποία στις 2.8.2011 διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας. Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση που βρίσκεται στη διάθεση της «Ε», το ΚΕΠΕ έπειτα από αυτοψία στις περιοχές Μπεχρού, Τραγάνας, ΧΑΔΑ Αρχαίας Ολυμπίας και Πολυπόταμου, που βρίσκονται δίπλα από τις όχθες του Αλφειού, επέβαλε πρόστιμο ύψους 29.087 ευρώ σε ιδιώτη και 20.375 ευρώ στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Χθες το πρωί η ΝΕΤ και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαρινόπουλος, με αφορμή το σχετικό ρεπορτάζ της «Ε», παρουσίασαν μαρτυρίες και επώνυμες καταγγελίες των κατοίκων. Αμέσως μετά το ρεπορτάζ ένας από αυτούς, ο Τάσος Δαμάσκος, δέχθηκε τηλεφωνικές απειλές επειδή τόλμησε να καταγγείλει τα όσα διαδραματίζονται τις νύχτες δίπλα από τον ποταμό.
«Κατήγγειλα το οικολογικό έγκλημα που συμβαίνει δίπλα από την επιχείρησή μου (διαθέτει εκτροφείο σαλιγκαριών) και δέχθηκα ύβρεις και απειλές. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή και θυμίζουν Σικελία…» κατήγγειλε στην «Ε» ο κ. Δαμάσκος, ενώ κατέθεσε μήνυση στο Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας.

 
nodaros@enet.gr

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed