ΑΙΓΑΙΟ: Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΡΗΓΜΑΤΑ

28 Μαΐου 2014 | By

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΑΣ

Το ρήγμα ξύπνησε τα δύο αδελφάκια του

Η ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ και όχι 6,3, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ενεργοποίησε δύο γειτονικά σεισμικά ρήγματα βορειοανατολικά της Ιμβρου και νότια του Αθω

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/05/2014&id=432734

Την ενεργοποίηση δύο επικίνδυνων γειτονικών σεισμικών ρηγμάτων προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη.

Οπως αποκάλυψε στην «Ε» ο σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, η ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ και όχι 6,3, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας που έχει διεύθυνση από την Ανατολή προ τη Δύση ξύπνησε δύο σεισμικά ρήγματα.

Το ένα βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιμβρου και το άλλο στη θαλάσσια περιοχή νότια του Αθω. Και στα δύο -όπως ανέφερε ο κ. Γκανάς- αμέσως μετά το σεισμό του Σαββάτου άρχισε να καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμολόγος Θανάσης ΓκανάςΟ σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς«

Αυτά τα δύο ρήγματα μπορούν να δώσουν θεωρητικά μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Ομως επειδή μέσα στο 20ό αιώνα στην περιοχή του βορείου Αιγαίου έχουν σημειωθεί συνολικά 21 μεγάλοι σεισμοί με μέγεθος πάνω από 6 Ρίχτερ, εκτιμώ ότι ένα μεγάλο μέρος του σεισμικού δυναμικού, που είχε συσσωρευτεί εκεί, έχει εκτονωθεί, γι’ αυτό και νομίζω ότι από τις δύο περιοχές που έχουν ενεργοποιηθεί δεν πρέπει να περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό», ανέφερε ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικά δεδομένα για άλλες περιοχές της χώρας μας.

Τον προβληματισμό του για τη μετασεισμική ακολουθία από το σεισμό του περασμένου Σαββάτου στο βόρειο Αιγαίο εξέφρασε στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, αλλά θα πρέπει να έχουμε κάποιους σεισμούς κοντά στα 6 Ρίχτερ για να είμαστε ήσυχοι. Από τις παρατηρήσεις που κάνουμε διαστώνουμε ότι το ρήγμα της Ανατολίας σπάζει προς την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Λέκκας και επικαλούμενος σχετική απόρρητη έκθεση του καθηγητή Σεισμολογίας κ. Παπαζάχου περί επικείμενου σεισμού με μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ στο βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ανέφερε ότι σε αυτές τις περιοχές ο ΟΑΣΠ έκανε ασκήσεις ετοιμότητας και μάλιστα με πραγματικές συνθήκες, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και του στρατού.

Ερώτηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, και Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό στη Λήμνο. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δήμου της Λήμνου και των τεχνικών υπηρεσιών, 62 κτήρια κρίθηκαν «μη κατοικήσιμα», μεταξύ των οποίων και τμήμα του παλαιού κτηρίου του Γυμνασίου της Μύρινας, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές και στα εκθέματα του Μουσείου, καθώς και δύο εκκλησίες». Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων, και υπενθυμίζει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Καταστροφές, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed