ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΤΥΧΙΟΥ – ΣΤΡΟΦΥΛΛΙΑΣ !

10 Ιουλίου 2014 | By

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Με την φράση «θα πεθάνετε», που έγραψαν με σπρέι άγνωστοι στην πόρτα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου «Κοτυχίου – Στροφυλλιάς» επιχειρούν διάφοροι σκοτεινοί κύκλοι της Δυτικής Ελλάδας να επιβάλλουν με την τρομοκρατία και τις απειλές τους δικούς τους άγραφους νόμους της μαφίας στην προστατευόμενη περιοχή. 

Την ίδια ώρα η ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πάτρας) καταγγέλλει τις παράνομες και καταστροφικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητα σημεία του οικοσυστήματος των αμμοθινών και των υγρών λιβαδιών, στην περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς που διαπιστώθηκαν πλησίον των δύο αναψυκτηρίων που κατασκευάστηκαν πρόσφατα σε δημόσια ακίνητα τα οποία εκμίσθωσαν από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Όπως είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο μεταβιβάστηκαν  και περιήλθαν χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ δύο δημόσια ακίνητα και συγκεκριμένα το ΑΒΚ30 συνολικής έκτασης 593.418 τμ και του ΑΒΚ32 συνολικής έκτασης 55.327 τμ, τα οποία βρίσκονται εντός των ζωνών Α (περιοχή Προστασίας της Φύσης) και Β1 (περιοχή Καλόγριας) του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. 

Καταπάτησαν τους όρους

Οι εκμισθωτές έλαβαν τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης για την εγκατάσταση μη μόνιμων ξύλινων αναψυκτηρίων–εστιατορίων εντός εκμισθωμένων εκτάσεων, υπό προϋποθέσεις. 

Μεταξύ των προϋποθέσεων περιλαμβάνονται οι εξής όροι: 

α) «Να προστατεύεται το οικοσύστημα των θινών και να αποτρέπεται οποιαδήποτε χρήση ή διεργασία η οποία μπορεί να φέρει αλλοίωση αυτού»

β) «Να μη γίνει καμία παρέμβαση στις αμμοθίνες με μόνη εξαίρεση αυτής της τοποθέτησης του βιολογικού καθαρισμού, που ωστόσο θα γίνει με τρόπο ώστε να μην πληγούν οι αμμόλοφοι». 

γ) Η χρήση της μουσικής θα πρέπει να περιοριστεί εντός του εσωτερικού χώρου και ο ήχος που θα εξέρχεται αυτού να μην ξεπερνάει τα 40 dB. 

Όμως – όπως καταγγέλλει η ΟΙΚΙΠΑ – με την έναρξη λειτουργίας των αναψυκτηρίων διαπιστώθηκαν  καταστροφικές επεμβάσεις οι οποίες  αλλοίωσαν  ευαίσθητα σημεία της προστατευόμενης περιοχής. 

Ο Φορέας καταγγέλλει τις παρανομίες 

Όπως αναφέρεται  σε έγγραφα του Φορέα Διαχείρισης  προς τις αρμόδιες αρχές, (ΥΠΕΚΑ, Δασαρχείο, Κτηματική υπηρεσία, Πολεοδομία Δυτ. Αχαΐας κλπ) πλησίον του πρώτου αναψυκτηρίου στη θέση «Μπούκα» διαπιστώθηκε από τους φύλακες του Φορέα επιχωμάτωση στα υγρά λιβάδια. 

Συγκεκριμένα μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε χώμα εκατέρωθεν της ασφάλτου ώστε να μειωθεί η διαφορά ύψους του δρόμου με τα αλίπεδα με σκοπό τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων προς αυτά, τα οποία κατέληξαν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος στάθμευσης. Το σημείο της επέμβασης βρίσκεται εντός της ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης». Επίσης δίπλα στο συγκεκριμένο αναψυκτήριο έχει τοποθετηθεί σιδερένια μπάρα αυθαίρετα (επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία) η οποία δεν εμπίπτει στο οικόπεδο που έχει εκμισθώσει από το ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως ιδιωτικός χώρος του αναψυκτηρίου και ταυτόχρονα να έχουν χαθεί θέσεις στάθμευσης οχημάτων για τους λουόμενους και επισκέπτες της περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια της εποπτείας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης διαπιστώθηκε και νέα παρέμβαση και καταστροφή στο οικοσύστημα των θινών  πλησίον του δεύτερου αναψυκτηρίου στη θέση «Καλόγρια» προκειμένου να επεκταθεί ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων. Η καταστροφική παρέμβαση έχει γίνει σε τμήμα του αμμοθινικού οικοσυστήματος και σε έκταση μεγαλύτερη από την εκμισθωμένη περιοχή. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω  ακίνητο βρίσκεται και αυτό εντός  της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου. Να σημειώσουμε επίσης πως γίνεται χρήση μουσικής και μάλιστα στη διαπασών, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να έχουν  μετατραπεί σε disco-bar κατά παράβαση των όρων λειτουργίας τους. 

Καταπατήσεις η περίφημη ανάπτυξη… 

« Είναι φανερό πως η περίφημη «ανάπτυξη» μέσω της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης και μάλιστα περιοχών υψηλής προστασίας, έχει καταστροφικές συνέπειες  για το οικοσύστημα της Στροφυλιάς. Ήδη η Κτηματική Υπηρεσία & η Δ/νση Περιβάλλοντος της Αχαΐας έχουν κάνει αυτοψία μετά τα έγγραφα του ΦΔ για το θέμα της καταστροφής των αμμοθινών ενώ το Δασαρχείο Πατρών υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για το θέμα της επιχωμάτωσης.» – ανέφερε στο www.apokalypseis.com  ο Γιώργος Κανέλλης μέλος της ΟΙΚΙΠΑ και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. 

Η ΟΙΚΙΠΑ σε ανακοίνωσή της , καταγγέλλει τις παραπάνω καταστροφικές ενέργειες που κάποιοι επιχειρούν να επιβάλλουν και καλεί όλες τις συν-αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να επιβάλλουν τη νομιμότητα και να περιφρουρήσουν το έργο των εργαζομένων στο Φορέα Διαχείρισης. 

Όπως τονίζει, σε περίπτωση δε που οι παρανομίες αποδειχτεί ότι έγιναν από τους ιδιοκτήτες των αναψυκτηρίων, η ΟΙΚΙΠΑ μέσω του εκπροσώπου της στο Δ.Σ του φορέα θα θέσει θέμα ανάκλησης  των αδειών λειτουργίας προς τα δύο αναψυκτήρια.-

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Κομπίνες, Κοτύχι, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed