ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ: ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

20 Νοεμβρίου 2014 | By

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Εικόνες φρίκης που εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς για την αθλιότητα που επικρατεί στο κολαστήριο του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας , αποκάλυψε χθες στο IONION FM ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ στην Ηλεία Γιάννης Παπαδάτος λίγες μόλις ημέρες μετά το ρεπορτάζ του BBC. 

Ο κ. Παπαδάτος αφού καυτηρίασε την υποκριτική στάση των πολιτικών προσώπων και των τοπικών παραγόντων στο συγκεκριμένο θέμα , αποκάλυψε ότι μέσα στα κλουβιά της φρίκης που υπάρχουν μέσα στο ίδρυμα , φιλοξενούνται δύο παιδιά τα οποία έχουν σημαντική επαφή με το περιβάλλον καθώς φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο των Λεχαινών .

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ : http://ionionfm.gr/player.php?clipid=52698&Narea=%CB%C5%D7%C1%C9%CD%C1&Mid=17&sub1=1&Sid=&sub2=

Όπως κατήγγειλε ο κ. Παπαδάτος , το πρωί οι αρμόδιοι του ιδρύματος ανοίγουν τα κλουβιά για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο τους και όταν επιστρέψουν τα ξαναβάζουν μέσα για το υπόλοιπο της ημέρας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ίδρυμα – αποθήκη ψυχών ,  είχε χαρακτηρίσει τα κλουβιά αυτά ως «μια ξεκάθαρα παράνομη πρακτική, που έρχεται σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρ’ όλα αυτά οι εκάστοτε διοικήσεις του ιδρύματος όχι μόνο δεν τα κατήργησαν αλλά συνέχισαν να φυλακίζουν μέσα τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα .

Η ΕΡΤ είχε αποκαλύψει πρώτη την φρίκη των κλουβιών

«2011. Στη φωτογραφία τα δύο επτάχρονα τότε παιδιά (μέσα στα κλουβιά μετά το σχολείο…) όπως τα κατέγραψε τον Φεβρουάριο του ’11 η κάμερα της ΕΡΤ Πάτρας, στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργου Μαρινόπουλου. «

Τα δένουν με ιμάντες 

Όμως εκτός από τα κλουβιά της ντροπής οι αρμόδιοι του ΚΕΠΕΠ καταπατώντας τις οδηγίες και την σχετική νομοθεσία χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος και ιμάντες για να καθηλώνουν στα κρεβάτια τους τα «ζωηρά» παιδιά.

Η χρησιμοποίηση των ιμάντων στο συγκεκριμένο ίδρυμα και η ανάγκη για την άμεση κατάργησή τους , έχει επισημανθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος στις 5.4.2011 έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομερή αναφορά κάνοντας λόγο ευθέως για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://new.synigoros.gr/resources/kepek_porisma_tel–2.pdf

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων :

« Οι Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας δεν φαίνεται να δικαιολογούν την καθήλωση παρά μόνο σε ψυχιατρικές μονάδες ενηλίκων ασθενών και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο εγκλεισμός σε κρεβάτια/κουβούκλια θεωρείται ακατάλληλη ψυχιατρική πρακτική και συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση.» – αναφέρεται στο πόρισμα και σημειώνεται ότι : «Οι πρακτικές της ευρείας χρήσης κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής, της καθήλωσης των παιδιών με ιμάντες στα κρεβάτια τους, της χρήσης κουβουκλίων/κρεβατιών για παιδιά με νοητική αναπηρία και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων. Η Αρχή θεωρεί ότι οι επιλεγείσες πρακτικές εκφεύγουν σαφώς από τα όρια της νομιμότητας και αντιτίθενται σοβαρά στην υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων με βαριές νοητικές αναπηρίες.»

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed