ΗΧΗΡΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΗΝ ΠΙΠΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

17 Φεβρουαρίου 2015 | By

CAM01354

Το HOT DOC η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το www.apokalypseis.com δεν παραβίασαν τα προσωπικά δεδομένα της Φ.Πιπιλή.  

Ηχηρό μήνυμα ότι η δημοσιογραφική έρευνα και η ελευθερία του Τύπου είναι υπέρτατο αγαθό σε μια δημοκρατική χώρα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ένας δημοσιογράφος που ασκεί κριτική σε ένα πολιτικό πρόσωπο να λογοκριθεί η να φιμωθεί στο όνομα της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων,  έστειλε  στην πρώην βουλευτή της ΝΔ και δημοσιογράφο μέλος της ΕΣΗΕΑ Φωτεινή Πιπιλή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα .

CAM01355Η Φωτεινή Πιπιλή και δύο ακόμη συγγενικά της πρόσωπα,  είχαν προσφύγει με αναφορά τους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά του δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ Μάκη Νοδάρου, με το αιτιολογικό ότι αυτός παραβίασε τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα,  όταν με ρεπορτάζ του στο περιοδικό  HOT DOC  στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και στο προσωπικό του ιστολόγιο www.apokalypseis.com , δημοσίευσε έγγραφα – ντοκουμέντα της Πολεοδομίας που ανέφεραν ότι σε ένα κτίσμα   ιδιοκτησίας των ανωτέρω δίπλα από τον ποταμό Νέδα , είχαν εντοπιστεί και καταγραφεί  πολεοδομικές παραβάσεις.

CAM01353« Η Αρχή κρίνει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για δημοσιογραφικούς σκοπούς επιτρέπεται, αν υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση» – αναφέρει μεταξύ άλλων στην υπ. Αριθμ. 17/2015 Απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και υπογραμμίζει:

«Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον καλύπτει και εκδηλώσεις δημοσίων προσώπων οι οποίες ανεξάρτητα από τον τρόπο που γίνονται , μπορούν να θεωρηθούν ότι αφορούν τα πλαίσια της ανατεθειμένης σε αυτούς δημόσιας λειτουργίας η οποία ως εκ της φύσεως και του είδους των εκπληρούμενων καθηκόντων υπόκειται  σε δημόσιο έλεγχο και κριτική. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων, δεν υφίσταται όταν η συλλογή γίνεται αποκλειστικά για δημοσιογραφικούς σκοπούς και αφορά δημόσια πρόσωπα»

CAM01356Η Αρχή αναφέρει ότι : « η ως άνω επεξεργασία από τον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο ο οποίος και υπογράφει ως συντάκτης των δημοσιευμάτων δεν προσκρούει στον Ν.2742/1997 καθώς υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα με φερόμενα ως αυθαίρετα κτίσματα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή …»

Η Αρχή επισημαίνει επίσης ότι τα ανωτέρω ισχύουν : « Και για την διάδοση των ιδίων δεδομένων μέσω του διαδικτύου καθώς σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία,  το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού υπερέχει του δικαιώματος του δημοσίου προσώπου να ζητήσει ως υποκείμενο των δεδομένων την διαγραφή ή το κλείδωμα των δεδομένων του. Τα ανωτέρω ισχύουν ακόμη και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός των αιτούντων ότι τα υπό κρίση δημοσιεύματα πλήττουν ταυτόχρονα και μέλη της οικογένειά τους, καθώς το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού καλύπτει ακόμη και  πράξεις μη δημοσίων προσώπων , όπως κοντινοί συγγενείς του ελεγχόμενου δημοσίου προσώπου όταν αυτές , ενδιαφέρουν λόγω της φύσης τους και της άμεσης συνάφειάς τους  με την ελεγχόμενη συμπεριφορά του δημοσίου προσώπου , το κοινωνικό σύνολο

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κρίνει ότι η επεξεργασία των δεδομένων των αιτούντων από τον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο δεν αντίκειται στις διατάξεις του Ν.2472/1997 .

Κρίνει όμως ότι η επεξεργασία των δεδομένων αντίκειται στις διατάξεις του άνω νόμου,  για την Πολεοδομία Ζαχάρως και την Υπηρεσία Δόμησης Πύργου Ηλείας και επιβάλει τις κύρωση της προειδοποίησης σε αυτές,  κάνοντας αυστηρές συστάσεις.

Σημειώνεται ότι η πρώην βουλευτής της ΝΔ και τα δύο συγγενικά της πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση , έχουν καταθέσει αγωγή κατά του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου και έξι ακόμα προσώπων διαφόρων υπηρεσιών της Ηλείας,  ζητώντας χρηματική αποζημίωση 900.000 ευρώ από τον καθένα !   

*** Διαβάστε εδώ για την πανηγυρική αθώωση του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου μετά από μήνυση της Πιπιλή για άλλη υπόθεση !!!  http://apokalypseis.com/?p=681

Tags:

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed