ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ : «ΜΙΑ ΠΤΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ»

27 Φεβρουαρίου 2015 | By

«Οι10419505_1583752211838273_7422875846228849468_n καθημερινές αγωνίες μπορεί να μην είναι κοινές για όλους αλλά καθημερινές αγωνίες υπάρχουν για όλους. Και όλοι αντιδρούν με κάποιο τρόπο απέναντί τους. Ένας τρόπος αντίδρασης (και δράσης) είναι το γράψιμο.

Τα κείμενα της συλλογής αυτής γράφονταν από το 2008 μέχρι το 2014. Τα μόνα που γράφτηκαν μια κι έξω, μέσα στις λίγες ώρες δυο καλοκαιρινών απογευμάτων, είναι τα δύο πεζά ποιήματα. Τα άλλα γράφονταν για μέρες (και βδομάδες) χειμώνα – καλοκαίρι και μερικά απ’ αυτά γράφτηκαν με έναν τρόπο μια φορά και ξαναγράφτηκαν με κάποιον διαφορετικό μιαν άλλη. Κάθε φορά που τα διαβάζω θέλω να τους αλλάζω ή να τους προσθέτω και κάτι. Η μορφή στην οποία περιέχονται σ’ αυτό το βιβλίο είναι η πιο πρόσφατη αποτύπωσή τους που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2014.

Κάποια από τα διηγήματα συμμετείχαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (και μερικά διακρίθηκαν). Κάποια δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά ή αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Τα θέματά τους είναι:

Ένας πλανήτης σε πορεία σύγκρουσης με τη γη, δυο τοίχοι που υψώνονται κάποια νύχτα στις δυο πλευρές μιας παρόδου και την απομονώνουν από την υπόλοιπη πόλη, σεισμοί που επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ και σε διαφορετική συνοικία μιας πόλης, ένα Δευτεριάτικο πρωινό που κανείς δεν βγαίνει από το σπίτι του καθώς όλοι περιμένουν το τέρας, κάποιοι εργαζόμενοι που μετά το τέλος του ωραρίου τους ‘‘συναντούν’’ τρόπους διαφυγής  ενώ ένας άλλος βλέπει στο παιδί του το πρόσωπο του υπάλληλου που απέλυσε, μια βάφτιση στην οποία το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας καλεσμένος και μια αναγγελία γάμου που αλλάζει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, οι νυχτερινοί επισκέπτες μιας πρόσφατα χωρισμένης γυναίκας, ενός μοναχικού ένοικου πολυκατοικίας σε περίοδο διακοπών και ενός γιατρού που εργάζεται μετά τα μεσάνυχτα και τέλος οι πρώην, επόμενοι και μεθεπόμενοι κυρίαρχοι της ζωής του πλανήτη.

Διηγήματα της ‘‘πτώσης’’, της αναφοράς σε ‘‘καθοδικές’’ καταστάσεις, όπου η κάθοδος δεν φτάνει απαραίτητα σε ένα οριστικό τέρμα και διηγήματα του ‘‘τέλους’’, όπου η κατάληξη είναι πιο συγκεκριμένη, είτε ελπιδοφόρα είτε ζοφερή.

Η συλλογή αφιερώνεται στον αδελφό μου του οποίου το ποιητικό καθώς και κάθε άλλο έργο τερματίστηκε νωρίς.»

Ο Παναγιώτης Φάμελλος ζει στην Αθήνα. Εργάζεται σε τράπεζα. Παλιότερα ήταν dj και υπάλληλος βιβλιοπωλείων. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στις ανθολογίες διηγημάτων «10 Ιστορίες του φανταστικού» εκδόσεις Αρχέτυπο, «Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙ» εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και «Στοιχειωμένη πόλη» και «Κλειστοί χώροι» εκδόσεις Ars Nocturna – diavasame.gr, στο περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές και σε ιστοσελίδες του διαδίκτυου. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγημάτων. Έχει μεταφράσει το δοκίμιο του H. P. Lovecraft «Γάτες και Σκύλοι» για τις εκδόσεις Ars Nocturna.
Το βιβλίο «Μια πτώση πριν το τέλος» από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες, μια συλλογή απο 14 διηγήματα και 2 ποιήματα, είναι το πρώτο του βιβλίο.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed