Γιάννης Κούτσουκος : 3η Σεπτέμβρη και Κεντροαριστερά

3 Σεπτεμβρίου 2015 | By

DSC_2296

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλείας )  

Τιμούμε σήμερα στην 41η επέτειο από την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974.

            Ένα κείμενο ιστορικό, που συμπύκνωσε στις σελίδες του το πολιτικό φορτίο του δημοκρατικού κόσμου αμέσως μετά την πτώση της Χούντας και περιέγραψε το όραμα για μια Ελλάδα Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική, για μια Κοινωνία Αλληλεγγύης και Συνοχής, για το Κράτος Δικαίου και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

            Το όραμα και οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη παραμένουν πάντα επίκαιρα, είναι διαχρονικά  και προκαλούν για την επίτευξή τους το σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα σήμερα που φαλκιδεύονται από μια πολύχρονη και παρατεταμένη κρίση, στη δίνη της οποίας βρίσκεται δυστυχώς ακόμα η χώρα μας.

            Το ΠΑΣΟΚ, και τις τέσσερις δεκαετίες που πέρασαν, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η μεταπολίτευση να είναι η καλύτερη και η πιο μακρόχρονη περίοδος  από την συγκρότηση του Νεοελληνικού Κράτους, με δημοκρατία, ευημερία και ειρήνη.

            Ιδιαίτερα όμως η πρώτη Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, η πρώτη αριστερή Κυβέρνηση στη χώρα και στη συνέχεια η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη που ενέταξε την Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, πέτυχαν στόχους και είχαν επιτεύγματα τα οποία τώρα αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε, έστω λειψά και κολοβωμένα, με κόπους και θυσίες από τον Ελληνικό Λαό.

            Ακόμα και το 2009, όταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκε μπροστά στο χάσμα του ελλείμματος και του χρέους, που διογκώθηκαν υπέρμετρα την περίοδο 2004-2009, δε δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη σωτηρία της χώρας και την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας.

            Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το τίμημα αυτών των αποφάσεων, λοιδορήθηκε και απομονώθηκε πολιτικά από ένα ετερόκλιτο αντιμνημονιακό μέτωπο που δίχασε το λαό, ενώ λεηλατήθηκε κομματικά από τους σχηματισμούς του μίσους, του ψεύδους και των απατηλών υποσχέσεων.

            Το μικρό και λεηλατημένο ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο έδωσε καθοριστική μάχη για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια, οραματίστηκε τη «μεταμνημονική» Ελλάδα, δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή  υπονομεύθηκε ευθέως από τους λαϊκιστές της αριστεράς, τους συντηρητικούς Νεοφιλελεύθερους και διάφορους «δραχμιστές», που έφεραν στην εξουσία το απερίγραπτο δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

            Και τώρα που το ΠΑΣΟΚ, μετά τις αποφάσεις του 10ου συνεδρίου του έκανε μια νέα αρχή, με νέα ηγεσία και πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά, βρέθηκε εγκλωβισμένο, όπως άλλωστε όλος ο λαός, στους πολιτικούς τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγήθηκε στην υπερψήφιση της συμφωνίας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, του 3ου χειρότερου Μνημονίου, ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα και όπως ήταν φυσικό οι πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας υποτάχθηκαν στις προτεραιότητες της χώρας.

            Παρά ταύτα, η προγραμματική συμφωνία για κοινή εκλογική κάθοδο  με τη ΔΗΜΑΡ, η συμφωνία για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια εκπροσώπων από τις  κινήσεις πολιτών που στήριξαν το εγχείρημα της «Ελιάς» και της «Δημοκρατικής Παράταξης», καθώς και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην κατέβει στις εκλογές δημιουργούν αναμφίβολα ένα πρώτο θετικό περιβάλλον για τις διεργασίες που πρέπει να ακολουθήσουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς αμέσως μετά τις εκλογές, όπου η Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένα εκλογικά οφείλουν να πρωτοστατήσουν.

            Εξάλλου, αν ο ιδρυτής μας, ο  Ανδρέας Παπανδρέου, ζούσε στη σημερινή συγκυρία, οι πρωτοβουλίες του σ΄αυτό  θα συνέτειναν. Να ξαναενώσει δηλαδή, όπως και τότε, τον κατακερματισμένο χώρο των Προοδευτικών – Δημοκρατικών δυνάμεων, των μόνων που μπορούν να παρουσιάσουν ένα προοδευτικό σχέδιο για την Ελλάδα και να  εγγυηθούν την ασφαλή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη, τώρα που τα αντιμνημονιακά ψέματα τελείωσαν και οι πρωταγωνιστές του νέου δικομματισμού αναζητούν τρόπο να δραπετεύσουν από τις ευθύνες.

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed