25 χρόνια από την καταστροφή του Challenger

28 Ιανουαρίου 2011 | By

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ…

ΠΗΓΗ : http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=245745

«Οι ελεγκτές της πτήσης εξετάζουν προσεκτικά την κατάσταση. Προφανώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δυσλειτουργία…»

Ο επικεφαλής της ΝΑΣΑ, Τσαρλς Μπόλντεν, καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των νεκρών αστροναυτών  
Ο επικεφαλής της ΝΑΣΑ, Τσαρλς Μπόλντεν, καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των νεκρών αστροναυτών  

Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, Στιβ Νέσμπιτ,  άρχισε να περιγράφει κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αδιανόητο – την έκρηξη σε ένα διαστημικό λεωφορείο λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Ιανουαρίου 1986, η ώρα Γκρίνουιτς ήταν 16.39, όταν μια τεράστια έκρηξη μετέτρεψε το Challenger σε συντρίμμια και έστειλε στο θάνατο το 7μελές πλήρωμα. Αυτόπτες μάρτυρες στην καταστροφή ήταν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσαν την εκτόξευση από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.
Τη μνήμη των νεκρών τίμησαν οι Αμερικανοί, με τον επικεφαλής της ΝΑΣΑ να καταθέτει στεφάνι στο στρατιωτικο νεκροταφείο του Αρλινγκτον και τον Μπαράκ Ομπάμα να λέει μεταξύ άλλων πως οι μεγάλες επιτυχίες έχουν και μεγάλο κόστος.
Μετά την καταστροφή του Challenger η ΝΑΣΑ συνέχισε το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων. Από το 1986 μέχρι και σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 αποστολές, όχι όμως χωρίς κόστος. Η καταστροφή ξαναχτύπησε την ΝΑΣΑτο 2003, όταν το διαστημικό λεωφορείο Columbia διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, παρασέρνοντας στο θάνατο τους 7 αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό.

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed