Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007

7 Οκτωβρίου 2015 | By

10394097_797036487026471_6645186700745129974_nΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Την απόρριψη των προσφυγών του έκπτωτου δημάρχου της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου , του πρώην  νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και του εποχικού πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα , κατά της καταδικαστικής σε βάρος τους απόφασης του Εφετείου Πατρών για την εμπλοκή και τις ευθύνες τους στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες , αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.   

Οι  δικαστές  δεχόμενοι την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιου Μπόμπολη, επικύρωσαν την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας  με την οποία καταδικάστηκαν οι  Καφύρας ,  Χρονόπουλος, Τσούρας σε φυλάκιση  77 ετών (κατά συγχώνευση 40 έτη)  εξαγοράσιμη  προς 5 ευρώ την ημέρα με το ποσό της εξαγοράς να καταβάλλεται  σε δόσεις  των 1.200 ευρώ τον μήνα.

Τον περασμένο  Απρίλιο, το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου είχε επικυρώσει άλλη εφετειακή απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί οι  Καφύρας και Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας για τον τραυματισμό του Αλβανού εργάτη Σπύρου Κιόσια από την ίδια πυρκαγιά (Αύγουστος του 2007). Ο αλλοδαπός είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Οι ποινή τους και τότε ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η εξαγορά της να γίνει σε 24 δόσεις…

Η χθεσινή απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου επικύρωσε τις βαριές ποινές φυλάκισης στους υπαίτιους των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007 που είχε  επιβάλει πριν από μερικούς μήνες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πάτρας.

Μετά από ακροαματική διαδικασία εννέα συνολικά μηνών , το δικαστήριο είχε κηρύξει  με ομόφωνη απόφασή του ενόχους τους : Πανταζή Χρονόπουλο ( έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως, τον Χαράλαμπο Καφύρα ( πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηλείας) , τον Παναγιώτη Τσούρα (εποχικό πυροφύλακα) και την Σοφία Νικολοπούλου (συνταξιούχο του ΟΓΑ) .

Το  ίδιο δικαστήριο είχε κηρύξει αθώο  τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο (πρώην διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρέστενας) ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Αναλυτικά το δικαστήριο είχε επιβάλει  στον καθένα από τους τέσσερις καταδικασθέντες ποινή φυλάκισης 40 ετών (εκτιταία ποινή 10 έτη) εξαγοράσιμη προς 40.000 ευρώ .

Οι ανωτέρω κατηγορούνταν  για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Θυμίζουμε ότι πρωτόδικα το Τριμελές Πλ/κείο Πύργου, σύμφωνα με την  υπ΄ αριθμ. 539/2012 απόφασή του, είχε κηρύξει ενόχους τους : Την Σοφία Νικολοπούλου   ( είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών ) τον Καφύρα Χαράλαμπο (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 49 ετών και  9 μηνών ) , τον Πανταζή Χρονόπουλο ( είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών) τον Παναγιώτη Τσούρα ( είχε επιβάλει  ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών)  και τον Μιχαλόπουλο Νικόλαο ( είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών ) ενώ είχε αθωώσει το πρώην υπαρχηγό του Π.Σ Φώτη Παππά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά ο φάκελος για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007  τέθηκε στο Αρχείο ! με διάταξη του πρώην εισαγγελέα Πύργου.

Όμως η οργισμένη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων και η αναφορά τους στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , οδήγησε σε νέα δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και στην παραπομπή των υπαιτίων της τραγωδίας με πρόταση 1.250 σελίδων του πρώην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας Παναγιώτη Μεϊδάνη. –     

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Ζαχάρω, Καταστροφές, Πολιτική, Πυρόπληκτοι, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed