ΟΙΚΙΠΑ: Απειλές κατά της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφιλιάς

11 Δεκεμβρίου 2015 | By

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑνοχή τετελεσμένων παρανομιών, ανεπαρκές ενδιαφέρον εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και οργανωμένα σχέδια ιδιωτών για ανάπτυξη ασύμβατων με το δασικό χαρακτήρα περιοχών του χρήσεων γης απειλούν την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφιλιάς.

Και μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση οριστικού νομικού καθεστώτος γι’ αυτό, με τη μορφή προεδρικού διατάγματος.

Η Οικολογική Κίνηση  Πάτρας που δεκαετίες τώρα, μόνη αγωνίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση της ακεραιότητας και την πραγματική προστασία της προστατευόμενης αυτής περιοχής, θέτει όλους, και ιδίως το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώπιον των ευθυνών τους  μπροστά στο ενδεχόμενο, είτε περαιτέρω αποστολής απαράδεκτων εκκρεμοτήτων στις καλένδες, είτε σοβαρών παραλείψεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του δασικού χαρακτήρα εκατοντάδων στρεμμάτων.

Ειδικότερα:

  1. Στις 16 Δεκεμβρίου έχουν ορισθεί για  από κοινού εκδίκαση προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ  κατά της ισχύουσας ΚΥΑ που ρυθμίζει τα του Εθνικού Πάρκου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας δεν έχει από το Υπουργείο ετοιμασθεί Σχέδιο του προεδρικού διατάγματος  που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ, με την 6μηνη προθεσμία, που είχε δοθεί από το Δικαστήριο, να έχει παρέλθει άπρακτη.

  2. Η καταπατημένη περιοχή 803 στρεμμάτων, γνωστή με το όνομα «Σαμαραίικα», που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του τμήματος του δάσους της Στροφιλιάς που ανήκει διοικητικά στην Αχαΐα, παρότι τελεσίδικα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από Δασική Υπηρεσία, Επιτροπές Αμφισβητήσεων και Δικαστήρια, δεν αναδασώνεται, ούτε καν προγραμματίζεται η αναδάσωσή της.

  3. Σχέδια ιδιωτών να εμφανίσουν με απόλυτα άκυρους τίτλους, εκατοντάδες στρεμμάτων, φιλέτων,  στα Μαύρα Βουνά (Α΄ ζώνη προστασίας) ως ατομική ιδιοκτησία τους, (παράνομη κατάτμηση δασικής ιδιοκτησίας αρθ.60 Δασικού Κώδικα), ενώ η περιοχή αποτελεί συνολικά κοινή ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού Άραξος, με δασικό χαρακτήρα, εξελίσσονται με μόνη την Οικολογική Κίνηση Πάτρας να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει δικαστικά.

  4. Η δοθείσα, με σκανδαλώδη τροπολογία του Δεκεμβρίου 2014, 6ετής παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου, που θα έπρεπε, ως ευρισκόμενα εντός της Α΄ ζώνης να έχουν παύσει να λειτουργούν από το 2011, και με παρατάσεις έφτασαν ως το τέλος του 2014, δεν αγγίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τις επανειλημμένες (και αναπάντητες) σχετικές γραπτές προτάσεις της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» και άλλων.

Όλα τα παραπάνω πράξεις και παραλείψεις, απειλούν την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου. Η ανοχή και η παραπομπή προβλημάτων στις καλένδες αποτελεί για τις αρμόδιες αρχές και πρωτίστως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παράβαση οφειλομένου καθήκοντος.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ζητεί :

  1. Να τεθεί τέρμα στην καθυστέρηση της διαμόρφωσης του προεδρικού διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο.

  2. Να προωθηθούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις ώστε να παύσει στο ορατό μέλλον (και όχι σε μια 5ετία) η λατομική δραστηριότητα στα Μαύρα Βουνά.

  3. Προπάντων όμως απαιτούμε να τεθεί τέρμα στην ΑΝΟΧΗ στις παρανομίες και τα σχέδια αλλαγής  χρήσεων στα Μαύρα Βουνά και στην τακτική της  ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των αποφάσεων για αναδάσωση στην καταπατημένη περιοχή των Σαμαραίικων.  Στο υπό κατάρτιση προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την οφειλόμενη προστασία στα Σαμαραίικα ή τα Μαύρα Βουνά.

  4. α. Η Διοίκηση να φροντίσει άμεσα για την ακύρωση των παράνομων κατατμήσεων του δάσους στα Μαύρα Βουνά (απολύτως άκυρα συμβόλαια).

β.  Να ασκηθούν οι αγωγές για την διαγραφή από το Εθνικό Κτηματολόγιο των εγγραφών που κάποιοι πολίτες δήλωσαν ως ιδιοκτησία τους τις αναδασωτέες εκτάσεις, στην θέση Σαμαραίικα του δάσους της Στροφυλιάς Αχαΐας, με απολύτως άκυρους τίτλους.

Οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμοσθούν και να εφαρμοσθούν ΤΩΡΑ.Το νέο προεδρικό διάταγμα πρέπει να ετοιμασθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να προστατεύει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Εθνικό Πάρκο. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να το κάνουν ΑΜΕΣΑ!

*** Επισυνάπτουμε συνοπτική παρουσίαση για την περιοχή Κοτυχίου – Δάσους Στροφυλιάςτου κ. Διονυσίου Μαμάση, περιβαλλοντολόγου Μ.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης προστατευομένων περιοχών ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : ΓενικήΠεριγραφηΣτροφιλιάςΜαύρα ΒουνάΜαμάσης

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Ζώα, Καταστροφές, Κομπίνες, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed