ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

28 Δεκεμβρίου 2015 | By

elliniki-tafrosΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Τον έντονο προβληματισμό του για τις σεισμικές έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό και στο Ιόνιο που εκτελεί ένας μικρός στόλος σκαφών με ξένη σημαία για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ και κατ’ επέκταση πολυεθνικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://apokalypseis.com/?p=6917 εκφράζει ο  Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής,  Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος –http://www.pelagosinstitute.gr/

πελαγοςΤο θέμα που ανέδειξε πρώτο το www.apokalypseis.com προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επιστημόνων καθώς θεωρείται  κάτι παραπάνω από σίγουρο , ότι αυτές οι έρευνες έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στην Ελληνική Τάφρο του Ιονίου.

« Πάρα το ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες (οι λεγόμενες «σεισμικές έρευνες») έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στις ελληνικές θάλασσες και παρά τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεράστια ηχορύπανση που δημιουργούν στο θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικότερα στα θαλάσσια θηλαστικά, δυστυχώς η ελληνική πολιτεία ακόμη δεν έχει νομοθετήσει σχετικά, ώστε να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή διαφόρων διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων μέτρων προφύλαξης και επιτήρησης στην διάρκεια αυτών των ερευνών.» – λέει στο www.apokalypseis.com ο κ. Φρατζής και προσθέτει :

«Ουσιαστικά η Πολιτεία επαφίεται στην καλή θέληση εταιρειών αν θα συμπεριφερθούν με τρόπο συμβατό προς τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.»

Studying-sperm-whalesΞέφραγο αμπέλι το Ιόνιο

Ειδικά σε ότι αφορά την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Κρήτη, λόγω της εξαιρετικής σημασίας της σε επίπεδο Μεσογείου για τα βαθιά καταδυόμενα κητώδη, η διεθνής συμφωνία ACCOBAMS που έχει υπογράψει και επικυρώσει η Ελλάδα, έχει προτείνει την δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής από το 2007.

« Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί η δημιουργία μιας τέτοιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής, αλλά παρατηρούμε με ανησυχία ότι παρά τις επανειλημμένες επιστολές των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας και ειδικών επιστημόνων προς το ΥΠΕΚΑ, οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται και οι συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον δεν καταγράφονται καν. Για κάθε σεισμική έρευνα που διενεργείται, η πολιτεία θα έπρεπε να διενεργεί μελέτη καταγραφής της κατανομής των θαλάσσιων θηλαστικών πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις έρευνες. Θα έπρεπε επίσης με ομάδα ειδικών της πολιτείας (και όχι των διαφόρων εταιρειών) να ελέγχει ότι εφαρμόζονται απολύτως όλοι οι κανονισμοί που προβλέπει η συμφωνία ACCOBAMS (συνεχής οπτική και ακουστική παρατήρηση από ειδικούς, σταδιακή αύξηση της έντασης των ηχοβολιστικών, σταμάτημα της έρευνας εάν εμφανιστούν κητώδη σε μικρή απόσταση κλπ.).» – λέει ο κ. Φρατζής και επισημαίνει :

«Όσο αυτό το καθεστώς αδιαφορίας για το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον μας δεν αλλάζει, ο κίνδυνος να χάσουμε με τρόπο ανεπίστρεπτο πολύτιμα κομμάτια του θα μεγαλώνει. Η Ελλάδα παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει, έχει ακόμη την τύχη να διατηρεί ένα μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον εξαιρετικού και σπάνιου βιολογικού πλούτου, που όμως διαρκώς υποβαθμίζεται. Ορισμένες βλάβες που προκαλούμε μπορούν εύκολα τουλαχιστον να μετριαστούν ή και να εξαλειφθούν. Δεν έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε όσο ακόμη αυτό είναι δυνατό;»

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Ζώα, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed