Προβληματισμός από ψαράδες και οικολογικές οργανώσεις για τις σεισμικές έρευνες εντοπισμού πετρελαίου στο Ιόνιο

27 Δεκεμβρίου 2015 | By

POL32ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Προβληματισμό και δυσαρέσκεια προκαλεί στις οικολογικές οργανώσεις και στους επαγγελματίες ψαράδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ιονίου και ανοιχτά των ΒΔ ακτών της Πελοποννήσου, οι προγραμματισμένες μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2016 , σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο από ένα μικρό στόλο σκαφών με ξένη σημαία .

POLAR_EMPRESSΕπικεφαλής της έρευνας είναι το Νορβηγικής σημαίας σεισμικό – ερευνητικό σκάφος “Polar Empress” έχοντας μαζί του τρία ακόμη πλοία συνοδείας . Το “Ocean Dolphin” σημαίας Μπαχάμες ! τα πλοία « 7- Oceans”,“7- Stars” σημαίας Παναμά και το σκάφος «Κουαρτέτο – ΝΠ 8399».

Το ερευνητικό σκάφος “Polar Empress” για τις ανάγκες της έρευνας  ρυμουλκεί καλώδια πλάτους ενός χλμ και μήκους 8 χλμ ! και για τον σκοπό αυτό οι Λιμενικές Αρχές έχουν δεσμεύσει   μια τεράστια περιοχή περιμετρικά του συγκεκριμένου σκάφους όταν αυτό κινείται με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια των ψαράδων.

7_OCEANSΔέσμευση τεράστιας έκτασης 

Συγκεκριμένα , με βάση το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το www.apokalypseis.com, έχει καθοριστεί περιμετρικά του σκάφους μιά τεράστια ζώνη προστασίας εντός της οποίας δεν επιτρέπεται η είσοδος άλλων σκαφών.

Αναλυτικά , δεν επιτρέπεται η είσοδος 2 ν.μ . μπροστά από το σκάφος , 3 ν.μ. αριστερά και δεξιά καθώς και 6 ν.μ στην πίσω πλευρά. Όπως λένε οι ψαράδες , η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύει το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος όταν κινείται είναι τεράστια και αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται σημαντικά ο χώρος που χρησιμοποιούν για την αλιεία.

OCEANS 7..Το ερευνητικό σκάφος καταγράφηκε χθές να πλέει κοντά στα Στροφάδια χωρίς την συνοδεία των υπολοίπων σκαφών…

Με αφορμή τις σεισμικές έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή και με δεδομένο ότι το Ιόνιο αποτελεί έναν σπάνιο και μοναδικό χώρο φιλοξενίας φαλαινών – ζιφιών και άλλων θαλάσσιων θηλαστικών που προστατεύεται από την διεθνή νομοθεσία , αναμένονται εντονότατες αντιδράσεις και από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνδέουν κατά το παρελθόν τον θάνατο δεκάδων θαλάσσιων θηλαστικών με παρόμοιες  έρευνες .

???????????????????????????????Μάλιστα έχουν ζητήσει στις περιοχές όπου ζουν τα θαλάσσια θηλαστικά να μην γίνονται τέτοιου είδους έρευνες .

Ειδικές οδηγίες   

Πάντως σε ότι αφορά στην αποτροπή επιπτώσεων των ερευνών στα κητώδη το Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με βάση ειδική  ΚΥΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ :ΚΥΑ Έγκρισης ΣΜΠΕ Πατραϊκός – ΑΔΑ ΒΛΩΛ0-0ΗΡ  έχει δώσει σαφείς οδηγίες κι έχει ζητήσει από τους συμμετέχοντες στην έρευνα :

  1. Πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS.

  2. Βαθμιαία αύξηση της ακουστικής ισχύος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος σε τυχόν γειτονικά άτομα των ευαίσθητων στο θόρυβο ειδών να μετακινηθούν προσωρινά σε απόσταση ασφαλείας.

  3. Επιλογή προς χρήση εξοπλισμού του οποίου η ακουστική ισχύς είναι η ελάχιστη δυνατή για το σκοπό που χρησιμοποιείται, και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα επίπεδα πρόκλησης τραύματος ή συμπεριφορικής αλλαγής (όπως αυτά αναφέρονται στη σχετική διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία), ακόμη και σε μικρές αποστάσεις από την πηγή εκπομπής των ηχητικών κυμάτων.

  4. Επαρκής αριθμός κατάλληλα εκπαιδευμένων παρατηρητών επί του σκάφους, για τον εντοπισμό με οπτικά και ακουστικά μέσα θαλάσσιων θηλαστικών και διακοπή των ηχοβολισμών, σε περίπτωση προσέγγισής τους.

  5. Σχεδιασμός της έρευνας ώστε:i) οι γραμμές να συναντώνται κατ’ ελάχιστο με τις υποθαλάσσιες τάφρους,ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες επίδρασης στα βαθέως καταδυόμενακητώδη, ii) η πυκνότητα του πλέγματος έρευνας να είναι η ελάχιστη απαραίτητη (ή ισοδύναμα η απόσταση της μιας γραμμής από την επόμενη να είναι η μέγιστη δυνατή), ελαχιστοποιώντας τυχόν επαναληπτικές οχλήσεις σε άτομα θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής, iii) να αρκεί ένα και μόνο πέρασμα από κάθε γραμμή έρευνας, καθιστώντας την όποια πιθανή όχληση στα είδη της περιοχής προσωρινή και μη-συστηματική, και αποτρέποντας έτσι την έλευση οποιωνδήποτε μόνιμων αλλαγών στα θαλάσσια οικοσυστήματα…

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Ζώα, Καταστροφές, Κομπίνες, Κοτύχι, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed