«Στο λιμάνι της Λέρου επικρατούσε η φριχτή σιωπή του θανάτου»

26 Ιανουαρίου 2016 | By

prosfiagaga«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χάθηκαν, κατάφεραν να διαφύγουν από την πατρίδα τους, να επιβιώσουν από τη φρίκη του πολέμου και τελικά πέθαναν στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή».

Ο νοσηλευτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Λάγιος Ζόλταν Ζεξ, βρισκόταν στο λιμάνι της Λέρου την ημέρα του διπλού ναυαγίου σε Φαρμακονήσι και Κάλυμνο και περιγράφει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε αντικρίζοντας τους πρόσφυγες που επέζησαν από τον πνιγμό.

«Την Παρασκευή το πρωί μάς ενημέρωσαν σχετικά με τα δύο ναυάγια στην περιοχή. Το ένα ήταν στο Φαρμακονήσι και το άλλο κοντά στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιμέναμε γύρω στους 40 επιζώντες. Δεν είχαμε συγκεκριμένη ώρα, καθώς γνωρίζαμε ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν ακόμη σε εξέλιξη» θυμάται.

Το πλοίο που μετέφερε τους πρόσφυγες έφθασε στο λιμάνι της Λέρου γύρω στις 12:30. «Στεκόμουν στο λιμάνι κάνοντας μια γρήγορη διαλογή για τις πρώτες ανάγκες. Έβλεπα τους ανθρώπους που μόλις είχαν χάσει τους αγαπημένους τους. Έβγαιναν χωρίς υπάρχοντα και μερικοί από αυτούς χωρίς τη μητέρα, την αδελφή ή τον αδελφό τους. Αυτό ήταν πολύ σκληρό» περιγράφει.

Όλοι ήταν βρεγμένοι από την προσπάθειά τους να κολυμπήσουν μέχρι το νησί. Κάποιοι είχαν τραύματα στο στήθος και το κεφάλι από τα βράχια. «Και κυρίως έκλαιγαν για ώρες», αναφέρει ο νοσηλευτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και συμπληρώνει: «Οι συνάδελφοί μου τους αγκάλιαζαν και τους έδιναν έναν ώμο για να κλάψουν. Εκείνη τη στιγμή, αυτό που επικρατούσε στο λιμάνι της Λέρου ήταν η φρικτή σιωπή του θανάτου».

Για τον Λάγιος Ζόλταν Ζεξ, οι θάνατοι προήλθαν επειδή δεν υπάρχει ασφαλής διέλευση στην Ευρώπη. «Σκεφτόμουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χάθηκαν, κατάφεραν να διαφύγουν από την πατρίδα τους, να επιβιώσουν από τη φρίκη του πολέμου και τελικά πέθαναν στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή, στην αναζήτηση ενός μέρους για να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη. Πέθαναν μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει ασφαλής διέλευση στην Ευρώπη. Επειδή το θαλάσσιο πέρασμα είναι η μοναδική επιλογή που έχουν. Αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες δεν άξιζαν τον θάνατο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος» παρατηρεί.

Ο Λάγιος Ζόλταν Ζεξ είναι νοσηλευτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Με καταγωγή από την Ουγγαρία, επέζησε τον περασμένο Οκτώβριο από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου της οργάνωσης στην Κουντούζ του Αφγανιστάν. «Ήταν απολύτως τρομακτικό. Κοιμόμουν στο δωμάτιο ασφαλείας του νοσοκομείου. Περίπου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα ξύπνησα από τον ήχο μιας μεγάλης έκρηξης σε κοντινή απόσταση» περιέγραφε μετά τον βομβαρδισμό. (Η μαρτυρία του για το βομβαρδισμό στην Κουντούζ είναι διαθέσιμη).

Από τα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκεται στη Λέρο, όπου συμβάλλει στη φροντίδα προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΦΩΤΟ: (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed