Δικαστική «βόμβα» στην Ηλεία – 14 νυν και πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παραπέμπονται για κακουργηματική απιστία

11 Οκτωβρίου 2017 | By

Βούλευμα «φωτιά» του Συμβουλίου Εφετών Πατρών απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την νυν δημοτική αρχή του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στην Ηλεία καθώς παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών τον νυν δήμαρχο , τον αναπληρωτή του , τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και έντεκα ακόμη νυν και πρώην αιρετούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες , για την πρόθεσή τους να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στον δήμο τους ύψους 2.261.375,27 ευρώ ! κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος

Εφημερίδα DOCUMENTO 8/10/2017

Όπως αναφέρεται στο υπ. Αριθμ. 151/2017 πολυσέλιδο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών που εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 και έχει στην διάθεσή του το Documento, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης από 1 Ιουλίου 2013 και μετά, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος από τον δήμο, ως προς τις δηλωθείσες επιφάνειες εγκαταστάσεων νομικών προσώπων , από τις οποίες ο δήμος εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , ανταποδοτικά τέλη.

Εβδομήντα εννέα νομικά πρόσωπα που διατηρούσαν εγκαταστάσεις στον δήμο , ανάμεσά τους ιδρύματα και εκκλησίες , αποδείχθηκε ότι είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες , με αποτέλεσμα ο δήμος να ζημιωθεί από την μη είσπραξη τελών και προστίμων (ένεκα των ανακριβών δηλώσεων των ανωτέρω νομικών προσώπων) το συνολικό ποσό των 2.261.375,27 ευρώ.

Ψήφισαν την αναστολή των εισπράξεων

Κι ενώ οι υπηρεσίες του δήμου είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης αυτών , κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13.12.2013 οι κατηγορούμενοι φέρονται να ψήφισαν , κατά ομάδες ελαφρώς διαφοροποιημένες προτάσεις , οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της η υπ. αριθμ. 319/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η εφαρμογή της οποίας ανέστειλε όλες τις δράσεις του δήμου προς είσπραξη των οφειλομένων τελών και προστίμων μέσω της ΔΕΗ , κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η Περιφέρεια ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Η ζημία σε βάρος του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης αποσοβήθηκε όμως , λόγω της έκδοσης της 19159/769/10.3.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώθηκε η 310/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για την ανωτέρω υπόθεση παραπέμπονται σε δίκη : Ο νυν Σύρος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ ( γνωστός στο πανελλήνιο από την θετική στάση του στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο του) , ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσιος Μάλλιαρης , ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κορομηλάς , οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Νικόλαος Κόλιας , Παναγιώτης Δημητρόπουλος , Νεόφυτος Παπαδόπουλος, και οι πρώην αυτοδιοικητικοί παράγοντες Αλίκη Τεμπέλη , Τρύφωνας Περδίκας, Βασίλειος Αρβανίτης, Παναγιώτης Σάμαρης , Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Δημήτριος Κουτρούλης, Δημήτριος Βραχνής , Γεράσιμος Βαγγελάκος.

Κακουργηματική απιστία και περιοριστικοί όροι

Ολοι τους αντιμετωπίζουν την κακουργηματική πράξη της απιστίας σχετική με την υπηρεσία από κοινού , με αντικείμενο πράξης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ( Δημοτικής Περιουσίας) . Και στους δεκατέσσερις επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Το περιβάλλον των κατηγορουμένων ισχυρίζεται ότι αδίκως σύρονται στο δικαστήριο καθώς η επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα . Τονίζουν δε ότι στον δήμο δεν υπήρξε η παραμικρή οικονομική ζημιά.

Δήμαρχος : «Δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ ζημιά στον δήμο»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μιλώντας στο Documento χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη , επεσήμανε κατηγορηματικά ότι στον δήμο δεν προκλήθηκε καμία οικονομική ζημιά και ανέφερε ότι θα κάνει την νόμιμη προσφυγή κατά του Βουλεύματος.
« Όλα αυτά τα χρήματα και άλλα επιπλέον έγιναν απαιτητά από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Πίσω από το όλο θέμα κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις από πρόσωπα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα και σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου . Το δημοτικό συμβούλιο τότε δεν μπορούσε να αποφασίσει για την είσπραξη των χρημάτων και η συνεδρίασή του ήταν καθαρά ενημερωτική» – ανέφερε ο κ. Ναμπίλ Μοράντ.

Αντιπολίτευση : « Δεν είχαμε αρμοδιότητα»

Για το ίδιο θέμα μιλώντας στο Documento ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κορομηλάς ανάφερε ότι το δημοτικό συμβούλιο τότε δεν είχε καμιά αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό και την είσπραξη των δημοτικών τελών και προστίμων επι ανακριβών δηλώσεων και η κατά νόμο αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει στον εκάστοτε δήμαρχο.

Θα τεθούν σε αργία ;

Η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνδυασμό με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ Τεύχος Πρώτο 21/2/2016- άρθρο 6 – «θέση αιρετών σε αργία») αναμένεται να προκαλέσει «τριγμούς» στην δημοτική αρχή καθώς – όπως ανέφεραν νομικές πηγές στο Documento – είναι πολύ δύσκολο να απορριφθεί το Βούλευμα στο σύνολό του και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αργία τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς παράγοντες με απρόβλεπτες συνέπειες για τον δήμο που εκπροσωπούν . –

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed