Τι Επιμελητήριο θέλουμε στην Ηλεία ;

13 Δεκεμβρίου 2017 | By

Ο υποψήφιος πρόεδρος για την διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λάμπρος , έχει μια περίεργη αντίληψη για την ελευθεροτυπία , τις εργασιακές σχέσεις και τα πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν καταδικαστεί για διάφορα σοβαρά αδικήματα  .

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Μετά από πολλά χρόνια σιωπής , ο γνωστός εκδότης της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ του Πύργου Ηλείας που σχετίζεται άμεσα μεταξύ άλλων με την κατασκευαστική εταιρεία FORUM και την ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ , εταιρεία που συναλλάσσεται με όλους σχεδόν τους δήμους της Ηλείας παίρνοντας δουλειές πολλών χιλιάδων ευρώ , πολλές από αυτές και με απευθείας αναθέσεις, επιθυμεί – όπως λέει – να βάλει τάξη στον επιχειρηματικό κόσμο της Ηλείας με την εκλογή του στο Επιμελητήριο.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του ασκεί δριμεία κριτική στο απερχόμενο ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας κάνοντας λόγο για κατασπατάληση χρημάτων σε διάφορες δράσεις αλλά και την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά πεπραγμένα του ΝΠΔΔ. Κάνει λόγο επίσης για ένα διαφορετικό μέλλον των επαγγελματιών της Ηλείας ( και κατ επέκταση και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις) αλλά … ξεχνάει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Για όσους δεν θυμούνται ο κ. Λάμπρος είχε εμπλακεί μέσω της τεχνικής εταιρείας FORUM στην άκρως προκλητική και σκανδαλώδη υπόθεση της ανέγερσης του αμαρτωλού δημαρχείου στη Ζαχάρω με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους . Ο επιστήθιος φίλος του , ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως είχε μεριμνήσει μαζί με την τότε διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να πάνε τα χρήματα  στην FORUM χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, για την παράνομη  κατασκευή του κτιρίου σε χώρο οικιστικού πρασίνου . Η άμεση παρέμβαση των δικαστικών Αρχών αλλά και η οργισμένη αντίδραση της Αυστραλιανής κυβέρνησης , απέτρεψαν την καραμπινάτη παρανομία .

Λίγο αργότερα ο κ. Λάμπρος χωρίς καμία δικαιολογία με απέλυσε από την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ που με είχε προσλάβει όμως ο αδερφός του Μαρίνος Λάμπρος. Κι αυτό διότι δημοσιοποίησα το πρωτοφανές σκάνδαλο με το δημαρχείο της Ζαχάρως στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» όπου εργαζόμουν τότε παράλληλα .

Το 2008 αξίωσε από  συνάδελφο να διαγράψει από την ιστοσελίδα της , την προσωπική μου ιστοσελίδα ως παραπομπή και να σταματήσει να μιλάει μαζί μου , με το σκεπτικό ότι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα του δεν μπορούν να μιλάνε η να έχουν οποιαδήποτε συναδελφική επαφή με δικούς του «εχθρούς». Η συνάδελφος αρνήθηκε προς τιμή της , την προτροπή του εκδότη και τότε ο τελευταίος της απέλυσε για λόγους εκδίκησης χωρίς να ενημερώσει τους αρχισυντάκτες .
Την απαράδεκτη συμπεριφορά του Κώστα Λάμπρου απέναντι στους εργαζόμενους καταδίκασαν τότε όλες οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι : « Στην εφημερίδα «Πρώτη» το καθεστώς εργασίας των συναδέλφων είναι προβληματικό, η δε καταβολή αμοιβών με βάση την υποχρεωτική -εκ του νόμου- εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις.»

Τον Νοέμβρη του 2009 η ΕΣΗΕΠΗΝ σε νέα ανακοίνωσή της έκανε λόγο για την βαναυσότητα της ιδιοκτησίας της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ απέναντι στους εργαζόμενους αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι : « Η ιδιοκτησία της εφημερίδας, κρυπτόμενη πίσω από προσχήματα και παραβιάζοντας στοιχειώδεις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, καλεί το προσωπικό να δεχθεί μείωση αποδοχών κατά 25%. Όσοι εκ των συναδέλφων δεν… υποκύψουν, τους περιμένει η οδός η απόλυσης!»

Τον Απρίλη του 2014 επίσης η ιδιοκτησία της ΠΡΩΤΗΣ του κ. Λάμπρου, οδήγησε στην έξοδο από την εφημερίδα τον απολυμένο τότε και έγκριτο συνάδελφο της ΕΡΤ Γιώργο Μαρινόπουλο , καθώς εκείνος αρνήθηκε την λογοκρισία στα κείμενά του.

Μπορεί λοιπόν ένας επιχειρηματίας που έχει αυτές τις αντιλήψεις για την ελευθεροτυπία και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους εργαζόμενους του η στους συνεργάτες του να μας πείσει ότι πίσω από την σημερινή επιθυμία της εκλογής του για το Επιμελητήριο Ηλείας κρύβεται η αγωνία για τον τόπο και τους εργαζόμενους ;

Μπορεί ως μέλος στο ΔΣ της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ να μιλήσει σήμερα για διαφάνεια και νομιμότητα , όταν εμφανίζει  σε συνεντεύξεις  και μάλιστα πρωτοσέλιδες,  τον έκπτωτο και πολλάκις καταδικασμένο φίλο του και ομοτράπεζό του Πανταζή Χρονόπουλο ;

Προσωπικά με αυτή μου την παρέμβαση , για να μη παρεξηγηθώ , θέτω απλά ερωτήματα. Δεν λέω σε κανέναν αν πρέπει η όχι να ψηφίσει στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ηλείας τον κ. Λάμπρο. Είναι δικαίωμα του καθενός επαγγελματία , βιοτέχνη, επιχειρηματία να πράξει ότι αυτός πιστεύει και ότι είναι καλύτερο γι αυτόν το τόπο .

Όπως και δικό μου δικαίωμα είναι , ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και ενεργός πολίτης της Ηλείας να ενημερώνω τους πολίτες για διάφορα πράγματα που ποτέ δεν είδαν δημοσιευμένα στην εφημερίδα του κ. Λάμπρου και να εκφράζω δημόσια και επώνυμα τις απόψεις μου για τα όσα γίνονται στον τόπο που ζω .-

Tags:

Category: Αμακιγιάριστα, Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed