Novartis_Gate: Πλυντήριο μίζας από τον σύμβουλο του Άδωνη δείχνει το FBI

20 Φεβρουαρίου 2018 | By

Την ώρα που ο Αδωνης Γεωργιάδης περιφέρεται από ραδιόφωνο σε τηλεόραση υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος στην υπόθεση της Novartis, η πραγματικότητα συνωμοτεί εναντίον του. 

Ρεπορτάζ

Κώστας Βαξεβάνης

Βαγγέλης Τριάντης

Την προηγούμενη Κυριακή (11-2) το Documento αποκάλυψε πως ο πρώην υπουργός Υγείας εμφανίζεται να εναρμονίζεται με βρόμικο σχέδιο της Novartis. Το σχέδιο προέβλεπε εισαγωγή δέκα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και υλοποίηση με χρηματισμό του υπουργού. Είναι άγνωστο αν ισχύουν όσα καταθέτουν οι μάρτυρες περί χρηματισμού του Αδ. Γεωργιάδη, ωστόσο το σύνολο των φαρμάκων που είχε στο σχέδιο μπήκε σε κυκλοφορία από αυτόν σε δέκα μήνες. Μια άλλη σύμπτωση βαραίνει επίσης τον Αδ. Γεωργιάδη. Σύμβουλός του με εμπλοκή σε σκάνδαλο άλλης φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με το FBI, είναι αυτός που ξέπλενε χρήμα της Novartis, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για χρηματισμό.

 Ο υπουργικός σύμβουλος, ο οποίος απεβίωσε το 2016, την εποχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του δίπλα στον Αδωνη είχε ενεργό ρόλο στις παράνομες διαδικασίες, ενώ δεν έκρυβε τις στενές σχέσεις του με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Από την ανάληψη των καθηκόντων του δίπλα στον Αδωνη υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα (το Hot Doc έβγαλε ένα από αυτά), τα οποία διατύπωναν ερωτήματα για το αν μπορεί ένα τέτοιο άτομο, το οποίο εισπράττει διαφήμιση από τις φαρμακευτικές μέσω περιοδικών και ιστοσελίδων ιδιοκτησίας του, να είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του δημοσίου. Απ’ ό,τι αποκαλύπτεται, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ο Μιχάλης Πιτσιλίδης (γι’ αυτόν τον σύμβουλο του Αδωνη πρόκειται) μέσω αυτών των εντύπων και των ιστοσελίδων ξέπλενε το μαύρο χρήμα που εισέπραττε από τις διαφημιστικές και στη συνέχεια, αφού κρατούσε το μερίδιό του, επέστρεφε στη Novartis και στον αντιπρόεδρό της Κ. Φρουζή χρήματα για τον χρηματισμό. Οι συμπτώσεις που συνωστίζονται γύρω από τον Αδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο τις Novartis είναι τελικά πάρα πολλές. Οσες και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 οι ιατρικοί συντάκτες λαμβάνουν μια ενημέρωση μέσω mail από τον Μιχάλη Πιτσιλίδη, εκδότη ιατρικών περιοδικών τα οποία, αν και δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλές κυκλοφορίες, είναι γεμάτα από διαφήμιση φαρμακευτικών εταιρειών και ιδιαίτερα της Novartis. Το mail γράφει: «Βρίσκομαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να σας γνωρίσω ότι από Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 έχω την τιμή να είμαι άμισθος σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής στο πλευρό του υπουργού Υγείας, κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη. Η καθημερινή μου παρουσία στο υπουργείο και η αγαστή συνεργασία με τον κ. υπουργό και τους άξιους συνεργάτες του, για την οποία θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε αποτελέσματα αντάξια της εμπιστοσύνης του κ. Γεωργιάδη αλλά και των απαιτήσεων της χώρας και της οικονομίας στις κρίσιμες ώρες που περνάμε».

Με τον τρόπο αυτό ο Μ. Πιτσιλίδης γνωστοποίησε την παρουσία του δίπλα στον Αδ. Γεωργιάδη, για το καλό της υγείας και της χώρας, αλλά και την εμπιστοσύνη του Αδωνη. Πέντε μέρες μετά ο Μ. Πιτσιλίδης γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Εκπληκτικός ο Αδωνις Γεωργιάδης σήμερα το πρωί στο MEGA. Εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς…».

Σήμερα ο τότε σύμβουλος του Γεωργιάδη κατονομάζεται από το FBI ως ο άνθρωπος που ξέπλενε το χρήμα της Novartis κυρίως μέσω της θυγατρικής της Sandoz. Ο Μ. Πιτσιλίδης κρατούσε, σύμφωνα με τα έγγραφα, «όλα τα αρχεία δωροδοκιών των γιατρών και ενέκρινε τις πληρωμές». Η δωροδοκία γινόταν με τη μέθοδο των «ηλεκτρονικών πάνελ», αλλά τον Σεπτέμβριο του 2013 σταμάτησε. Την περίοδο δηλαδή που ο Μιχάλης Πιτσιλίδης εμφανίζεται επισήμως ως συνεργάτης του Αδωνη. Δεν σταμάτησαν όμως οι χρηματισμοί. Αντιθέτως, οργανώθηκαν διαφορετικά από τον Μ. Πιτσιλίδη την περίοδο που υπηρετούσε στον Αδωνη. Συγκεκριμένα, γράφει η έκθεση του FBI:

«Σχέδιο 4. Απευθείας πληρωμή των γιατρών

Το πρώτο άγνωστο όνομα ο Πιτσιλλίδης κρατούσε όλα τα αρχεία και ενέκρινε όλες τις πληρωμές. Ο Πιτσιλλίδης ζητούσε από τους διευθυντές πωλήσεων τη λίστα όλων των γιατρών που έπρεπε να πληρωθούν. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Sandoz σταμάτησε την προώθηση με ηλεκτρονικά πάνελ. Η ηγετική ομάδα της Sandoz, είχε μία επαφή κατά την οποία ζήτησε από όλους τους περιφερειακούς διευθυντές πωλήσεων να παρέχουν λίστα των γιατρών της κατηγορίας Α. Τους ενημέρωσε ότι τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν μία παράνομη μέθοδος και ότι οι γιατροί θα πληρώνονται απευθείας από τον Πιτσιλλίδη».

(Στα έγγραφα από την έκθεση του FBI διαφαίνεται ο κομβικός ρόλος του Μιχάλη Πιτσιλίδη στην επιχείρηση δωροδοκίας γιατρών και πολιτικών. Η Novartis χρησιμοποίησε την εταιρεία του για να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα υπερτιμολογώντας διαφήμιση στα έντυπα -όπως η εφημερίδα «Διάγνωση»- και τα σάιτ του. Το περιοδικό Hot Doc είχε επισημάνει την ηθική διάσταση στις σχέσεις του με τις φαρμακευτικές όταν ανέλαβε σύμβουλος του υπουργού Άδωνη το 2012, αλλά η υπόθεση τελικά ήταν ακόμη πιο βρώμικη.)

Ξέπλυμα μέσω υπουργείου Υγείας

Ο Μ. Πιτσιλίδης την εποχή που είναι σύμβουλος του Αδωνη οργανώνει το νέο σύστημα ξεπλύματος. Η Novartis μέσω της θυγατρικής της, Sandoz, αναδιαρθρώνει το σύστημα ξεπλύματος επειδή φοβάται ότι η παλιά μέθοδος θα γίνει αντιληπτή. Ετσι οργανώνεται το ξέπλυμα μέσω διαφήμισης και συνεδρίων. Το σύστημα περιοδικών και ιστοσελίδων του Πιτσιλίδη είναι το όχημα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI, το ξέπλυμα γινόταν μέσω υπερτιμολογημένων διαφημίσεων που λάμβανε ο Μ. Πιτσιλίδης από τη Novartis στην εφημερίδα «Διάγνωση» που εξέδιδε. Επρόκειτο για εβδομαδιαία εφημερίδα πολιτικής και οικονομικών της υγείας, όπως ανέφερε, στην οποία αρθρογραφούσαν διάφορα πρόσωπα τα οποία είχαν να κάνουν με τον χώρο της υγείας. Ενα από αυτά ήταν και ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος σε φύλλο του Σεπτεμβρίου του 2010 εμφανίζεται να αρθρογραφεί με θέμα «Οικονομία και εφημερίες». Ο Λ. Λιαρόπουλος (γνωστός για το «Γερούν, γερά») συμμετείχε σε πάνελ της Novartis με άλλους πολιτικούς επί πληρωμή, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Η διαφορά μεταξύ πραγματικής τιμής διαφήμισης στην εφημερίδα και υπερτιμολόγησης αποτελούσε το τμήμα που πήγαινε σε χρηματισμό. Γράφει η έκθεση του FBI: «Η δραστηριότητα με την DIAGNOS PRESS επαναλήφθηκε στις οικονομικές ενημερώσεις σε μηνιαία βάση. Η έγκριση της δραστηριότητας γινόταν την ίδια μέρα κάθε μήνα. Η εταιρία αυτή ήταν η μόνη εταιρία μέσων ενημέρωσης που είχε το δικό της κονδύλιο προϋπολογισμού. Οι δραστηριότητες (ποσά τιμολογίων) με την DIAGNOS PRESS αυξήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση η DIAGNOS PRESS παρείχε υπηρεσίες στη Novartis. Για παράδειγμα η DIAGNOS PRESS έκανε μία διαφήμιση για τη Novartis στην οποία η δίκαιη αγοραία αξία για το διαφημιστικό πλαίσιο ήταν 200 ευρώ και η Novartis της κατέβαλε 1.200 ευρώ. Το ποσό τιμολογίου γενικά ήταν προσαυξημένο κατά έξι φορές σε σχέση με την αγοραία αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας. Η Novartis και η DIAGNOS PRESS είχαν απευθείας σχέση τιμολόγησης που επέτρεπε ειδική μεταχείριση. Μέσω της απευθείας έκδοσης τιμολογίου δεν υπήρχε επιστροφή (χρέωση) 20% σε έναν ενδιάμεσο πωλητή και οι όροι πληρωμής ήταν εντός 60 ημερών, αντί εντός 140 ημερών. Η πολιτική των όρων πληρωμής της Novartis κυμαίνονταν στις 120 ημέρες».

(Το mail που έστειλε ο Μιχ. Πιτσιλίδης στους ιατρικούς συντάκτες όταν ανέλαβε σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη. Πέντε μέρες μετά εκθείαζε τον υπουργό από το Twitter. Η σχέση των δύο φαίνεται ότι ήταν πολύ στενή)

Σκάνδαλο Bayer

O προαναφερθείς σύμβουλος του Αδ. Γεωργιάδη εμπλέκεται και σε άλλο σκάνδαλο χρηματισμού, από τη φαρμακευτική Bayer. Την εποχή της παντοδυναμίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η εταιρεία Bayer αναθέτει την παραγωγή κλώνου του φαρμάκου Levitra (για τη στυτική δυσλειτουργία) με την ονομασία Vivanza (ίδιο φάρμακο, με άλλη εμπορική ονομασία) στην Alapis του Λαυρεντιάδη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer στην Ελλάδα συνδέεται τελικώς πολύ με τον Λ. Λαυρεντιάδη και εγκαταλείπει τη γερμανική πολυεθνική αναλαμβάνοντας θέση στις εταιρείες του Λαυρεντιάδη. Η νέα διεύθυνση της Bayer στην Ελλάδα, υπό τον Φρανκ Σένινγκ, αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και δίνει εντολή για εσωτερικό έλεγχο. Η έρευνα εντοπίζει τιμολόγια των εταιρειών Πιτσιλίδη ύψους 300.000 ευρώ για φαρμακευτική καμπάνια με ανύπαρκτα παραστατικά. Η εταιρεία διακόπτει τη συνεργασία με τον Μ. Πιτσιλίδη, ο οποίος θέλοντας να εκδικηθεί για την απώλεια εσόδων μεταβαίνει στην Κολωνία και καταθέτει στην εισαγγελία στοιχεία για χρηματισμό γιατρών από την Bayer. Το γερμανικό σύστημα όμως δεν μοιάζει με το αμερικανικό και έτσι ο Πιτσιλίδης δεν μπαίνει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, όπως έγινε αργότερα με στελέχη της Novartis. Οι πληροφορίες διαβιβάζονται στην ελληνική Εισαγγελία Διαφθοράς και το 2015 ασκούνται διώξεις εναντίον τεσσάρων στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας Bayer. Ο έλεγχος που έχει γίνει εν τω μεταξύ από το ΣΔΟΕ αποκαλύπτει στοιχεία για τον Μ. Πιτσιλίδη, ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος.

Στις 28 Ιουνίου 2016 ο Πιτσιλίδης πέθανε αιφνίδια από καρδιακό επεισόδιο.

Ο Αδωνης αποχαιρετά τον καλό φίλο Πιτσιλίδη

Την ημέρα του θανάτου του Πιτσιλίδη ο Αδωνης Γεωργιάδης τον αποχαιρετά δημόσια με μια ανάρτηση στο Twitter ως καλό φίλο. Γράφει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: «Ενας καλός φίλος και σπουδαίος δημοσιογράφος του χώρου της Υγείας, ο Μιχάλης Πιτσιλίδης, έφυγε ξαφνικά. Καλό ταξίδι φίλε».

Είναι άγνωστα τα κριτήρια με τα οποία ο Αδ. Γεωργιάδης κάνει την αποτίμηση για τη σπουδαιότητα του Πιτσιλίδη. Τα έγγραφα πάντως του FBI δίνουν άλλες σπουδαίες δραστηριότητες.

Ο Μ. Πιτσιλίδης εμπλέκεται από προστατευόμενο μάρτυρα και στο ξέπλυμα χρήματος για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει στις 15 Ιανουαρίου (;;;;;) ενώπιον της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη και υποστηρίζει ότι εταιρεία του Πιτσιλίδη φέρεται να ήταν μία από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ξεπλυθεί χρήμα το οποίο είχε αποδέκτη τον τότε υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο. Τα χρήματα φέρονται, σύμφωνα με τον μάρτυρα, να δόθηκαν από τη Novartis προκειμένου να μην προχωρήσει η κυκλοφορία σκευάσματος της εταιρείας Roche για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας, καθώς ήδη κυκλοφορούσε το Lucentis. Η εταιρεία του Μ. Πιτσιλίδη και οι άλλες διαφημιστικές φέρονται να παρακράτησαν χοντρικά το 30% των χρημάτων και τα υπόλοιπα να κατέληξαν στον Α. Λοβέρδο από τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Καταθέτει συγκεκριμένα:

«Εξάλλου περί τον μήνα Απρίλιο του έτους 2012 είχε τεθεί στο υπουργείο Υγείας από τον τότε γενικό γραμματέα Δημόπουλο το ζήτημα να εγκριθεί η χρήση του ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος AVASTIN της εταιρείας ROCHE στις περιπτώσεις πάθησης της ωχράς κηλίδας, όπου γίνεται χρήση του LUCENTIS (NOVARTIS). Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτούνταν υπουργική απόφαση. Η Νοβάρτις ΕΛΛΑΣ προκειμένου να μην προχωρήσει αυτό, δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα το ποσό των 100.000 ευρώ μεταφέρθηκε από τον προϋπολογισμό του τμήματος οφθαλμολογίας της Νοβάρτις Ελλάς στο τμήμα πρόσβασης (MARKET ACCESS) και αφού ξεπλύθηκε μέσω διαφόρων διαφημιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ETHOS MEDIA, ΠANMAΡ, ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ, εν συνεχεία αφού παρακρατήθηκε χοντρικά το 30% του ποσού από τις άνω εταιρείες, επιστράφηκε στον Φρουζή το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε διά ζώσης στον υπουργό» αναφέρει στην κατάθεσή του ο «Μάξιμος Σαράφης».

Εκτός από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis και την υπόθεση Bayer, τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα για τον Αδ. Γεωργιάδη. Αυτήν τη φορά ηθικό και πολιτικό. Εάν ανατρέξει κανείς στους ισολογισμούς της εταιρείας του Μ. Πιτσιλίδη θα διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο ο κύκλος εργασιών της ανερχόταν σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος γινόταν αποδέκτης πολλών διαφημίσεων. Οπως αποκάλυψε το Hot Doc, μόνο τον Νοέμβριο του 2013 το τεύχος του «Life Positive», το οποίο αποτελούνταν από 76 σελίδες, οι 27 αφορούσαν ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις σκευασμάτων και φαρμακευτικών εταιρειών. Ο υπουργικός σύμβουλος του Αδωνη έπαιρνε δηλαδή διαφημίσεις από τις εταιρείες τις οποίες επόπτευε στην ουσία ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να τον επιλέξει ως σύμβουλο.

Μίζες σε γιατρούς με εικονικές έρευνες

Η δημοσιογραφική έρευνα για την εμπλοκή του συμβούλου του Αδωνη Γεωργιάδη, Μιχάλη Πιτσιλίδη, στη διαδικασία ξεπλύματος χρήματος που πήγαινε σε δωροδοκία γιατρών και πολιτικών προσώπων οδηγεί σε μια θυγατρική της Novartis, τη Sandoz Pharmaceutical DD, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως φαρμακευτική εταιρεία αλλά έχει έδρα τη Σλοβενία. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έχει δραστηριότητες σχετικά με το φάρμακο, συνδέεται με άλλη εταιρεία της Sandoz, η οποία εμφανίζεται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και να κάνει στατιστικές έρευνες. Μέσω αυτής της εταιρείας και εικονικές έρευνες που πραγματοποιεί ή αναθέτει γίνεται το ξέπλυμα των χρημάτων με τα οποία δωροδοκούνται γιατροί, οι οποίοι εμφανίζονται να πληρώνονται για συμπλήρωση επιστημονικών ερωτηματολογίων. Η διερεύνηση αυτών των λογαριασμών οδηγεί απευθείας σε χρηματιζόμενους, επιμένουν πρώην στελέχη της Novartis.

ΠΗΓΗ: http://www.documentonews.gr

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed