ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΖΩΟ ΦΟΝΙΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

29 Ιουλίου 2010 | By
17 ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΣΤΟ ΕΘΠΖ


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 29.7.2010Στο στόχαστρο των επιστημόνων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι φονικές επιθέσεις άγνωστων θαλάσσιων ζώων στις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).


Εκεί σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΕΘΠΖ έχουν καταγραφεί από τις αρχές του περασμένου Απρίλη μέχρι σήμερα 17 περιπτώσεις επιθέσεων σε θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα (οι περισσότερες πίσω από το Μαραθωνήσι), αρκετές εκ των οποίων έχουν βρεθεί νεκρές στις γύρω παραλίες φέροντας στο σώμα τους μεγάλες «δαγκωματιές».


Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΘΠΖ, τρεις είναι οι «ύποπτοι» για τις επιθέσεις: οι φώκιες που υπάρχουν στην περιοχή, οι όρκες (!) και κάποια είδη καρχαρία. Το πρώτο ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται καθώς δείγματα νεκρών χελωνών που εστάλησαν προ ημερών για ανάλυση σε εξειδικευμένο κέντρο δεν ταυτοποίησαν τις επιθέσεις με τις φώκιες που ζουν στην περιοχή.


Το ενδεχόμενο της όρκας μάλλον απομακρύνεται καθώς θεωρείται από τους επιστήμονες πολύ σπάνιο αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό να έφτασε στο Ιόνιο. Ετσι όλες οι υποψίες στρέφονται σε κάποια είδη καρχαριών που ζουν στην θαλάσσια περιοχή, τα οποία φυσικά μπορεί να… δαγκώνουν τις καρέτα καρέτα, είναι όμως εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.


Η αύξηση κατά 30% περίπου των συγκεκριμένων επιθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχει προβληματίσει τους επιστήμονες και τους ειδικούς του ΕΘΠΖ, οι οποίοι μέσω αναλύσεων και επιστημονικής έρευνας προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.


Οπως εξήγησε στην «Ε» ο αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και πρόεδρος του ΕΘΠΖ Δρόσος Κουτσούμπας, οι εν λόγω επιθέσεις δεν αποτελούν μυστήριο αλλά μέρος ενός φυσικού φαινομένου που έχει καταγραφεί πάρα πολλές φορές σε διάφορες περιοχές όπου ζουν θαλάσσιες χελώνες.

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed