Στη Βουλή οι αγώνες ταχύτητας στην προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού

31 Μαΐου 2018 | By

Στη Βουλή έφτασε προ ημερών η πρωτοφανής αθλιότητα που διαπράχθηκε σε βάρος του περιβάλλοντος στην πανέμορφη παραλία της Ζαχάρως , από τους αναβάτες εκατοντάδων μηχανών , που «όργωσαν» την παραλία στο πλαίσιο αγώνων , δίπλα από τις φωλιές καρέτα – καρέτα ,   με την προκλητική ανοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας , του τοπικού εισαγγελέα και των αρμοδίων αρχών ( Κτηματική και Δασαρχείο).

Τού Μάκη Νοδάρου

Το θέμα είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ το documentonews . Δείτε εδώ :  http://www.documentonews.gr/article/hleia-agwnas-taxythtas-apo-280-motosikletes-se-prostateyomenh-paralia-kai-se-xwro-wotokias-ths-thalassias-xelwnas  

Εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι : Κατερίνα Ιγγλέζη, Μάκης Μπαλαούρας, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Γιώργος Δημαράς, Μαρία Θελερίτη, Παναγιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας ζητούν να απαγορευτούν οι αγώνες ταχύτητας στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου και σημειώνουν ότι για την προστασία της περιοχής  εφαρμόζεται τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως καταγγέλλουν η χώρα μας είναι υπόλογη στην Κομισιόν από το 2012 για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των σπάνιων αμμοθινών. Μάλιστα στις 15.01.2016 βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση της παραλίας του Κυπαρισσιακού και την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι για τη διεξαγωγή του αγώνα μοτοσικλετιστών της περασμένης βδομάδας, οι διοργανωτές είχαν λάβει άδεια από την Τροχαία Πύργου. Ωστόσο στο πλαίσιο του αγώνα και χωρίς να έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες, οι μηχανές κατέβηκαν στις παραλίες του Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας και της Ελαίας Μεσσηνίας, διέσχισαν την παραλία, καταπάτησαν τη βλάστηση, επέφεραν βλάβη σε φωλιές της θαλάσσιας χελώνας και ισοπέδωσαν αμμόλοφους. Η διεξαγωγή των αγώνων στους αμμόλοφους παρουσιάστηκε μάλιστα από τη διοργανώτρια εταιρεία ως πρωτοτυπία για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ώστε να προσελκύσει  περισσότερους μοτοσικλετιστές.

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν άμεσα από το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» στην αρμόδια Εισαγγελία, αφού το παράκτιο οικοσύστημα με τους αμμόλοφους ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι την διαφήμιση των μηχανοκίνητων αγώνων  είχε επιχορηγήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 16.000 ευρώ …

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Ζαχάρω, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed