«Γαλάζιες»… σκιές στον Δήμο Μεσολογγίου – Κατηγορίες για κακοδιαχείρηση

18 Ιουλίου 2018 | By

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DOCUMENTO – http://www.documentonews.gr/article/galazies-skies-ston-dhmo-mesologgioy

Οι καταγγελίες που αφορούν την παράταξη του νυν νεοδημοκράτη δημάρχου Νίκου Καραπάνου έρχονται στο φως της δημοσιότητας περίπου μια εβδομάδα, μετά τις συλλήψεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ δύο τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας: του νυν προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αγαθάγγελου Κότσαλου και του προέδρου του Πνευματικού – Κοινωνικού – Αθλητικού Κέντρου Δημήτρη Μπουσμπουρέλη, για την εμπλοκή τους σε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε παράνομες άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις, προέβαινε σε δωροδοκίες και νοθεύσεις εγγράφων.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο δήμαρχος του Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος έσπευσε με δημόσια τοποθέτησή να απομακρύνει τους δύο αιρετούς από τις θέσεις τους. Ομως σε λιγότερο από 48 ώρες, την περασμένη Δευτέρα, αναρτώντας φωτογραφία με τους δύο υπό κατηγορία συνεργάτες του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, μίλησε για επιστροφή των διαγραφέντων ενώ κατήγγειλε τα ΜΜΕ για υπερβολή και διαστρέβλωση της υπόθεσης με κίνδυνο να στραπατσαριστούν ανεπανόρθωτα ανθρώπινες υπολήψεις.

Ιδια πολιτική – κομματική οικογένεια

«Ολοι, πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί παράγοντες που με τη στάση και τις ενέργειές τους ντρόπιασαν στο πανελλήνιο τον ιστορικό δήμο της Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου ανήκουν στην ίδια πολιτική – κομματική οικογένεια και στην ίδια δημοτική παράταξη. Αυτό δεν σηματοδοτεί συλλογική πολιτική, αλλά δεν μπορεί και να μην επισημανθεί ως γεγονός. Αλλωστε όλοι συμφωνούν πως “σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση”, ιδίως δε όταν αυτή εμφανίζεται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σ’ μικρό σχετικά σε μέγεθος τόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΝΔ τους διέγραψε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο κ. Καραπάνος τους παραίτησε από το δημοτικό συμβούλιο προτού καν απαγγελθούν κατηγορίες!» λέει στο Documento ο Παναγιώτης Κατσούλης, πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μεσολογγίου και προσθέτει: «Εχει σημασία η παραπάνω πολιτική διαπίστωση για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την απύθμενη υποκρισία της τωρινής δημοτικής πλειοψηφίας. Ηταν εκείνη που πρωτοστατούσε στο δημοτικό συμβούλιο, σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, σε δηλώσεις και ψηφίσματα κατά των μεταναστών και των διαδικασιών μετανάστευσης. Μέχρι και γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας “ανακαλύφθηκε” και δυσφημίστηκε διά στόματος δημάρχου, όταν το “παρουσίασε” ως ξενώνα φιλοξενίας μεταναστών για να λάβει ψήφισμα. Οι ίδιοι άνθρωποι που ως μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας ήταν λάβροι κατά των “λαθρομεταναστών” τώρα φέρονται ως “μέλη εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποίησε τους μετανάστες και τα αρχεία κρατικών υπηρεσιών” για ίδιο όφελος!

Ο δεύτερος λόγος αφορά τον τρόπο διοίκησης του δήμου αυτή την τετραετία. Το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μεσολογγίου έχει καταγγείλει πάμπολλες φορές τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Σκιές στις δημοπρατήσεις

Με βάση τις καταγγελίες του κ. Κατσούλη, οι οποίες έχουν λάβει τον χαρακτήρα ανοιχτής επιστολής προς τον νεοδημοκράτη νυν δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για μια σειρά έργων, προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ καθώς και για περίεργες αναθέσεις.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου 2018 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών με επιστολή του στον Δήμο Μεσολογγίου που κοινοποιεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καταγγέλλει ευθέως ως μη νόμιμες τις διαδικασίες που ακολούθησε ο δήμος για τη δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση και εκσυγχρονισμός ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου» προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. Την επόμενη ημέρα και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Αγρινίου σε έγγραφό του που κοινοποιεί στον γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και στον επιθεωρητή- ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης καταγγέλλει ως μη νόμιμες τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.

Ο κ. Κατσούλης χαρακτηρίζει «πρωταθλήτρια των αναθέσεων» για ποσά από 10.000 έως 25.000 ευρώ τη δημοτική αρχή Καραπάνου και καταγγέλλει ότι δεν επιλέγει τη διαφανή διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, όπως επιβάλλεται από τον νόμο 4412 για ποσά άνω των 60.000 ευρώ, αλλά εκείνη της «διαπραγμάτευσης». «Στην πράξη καλεί όσες εταιρείες τής “γυαλίζουν” και μοιράζει το δημόσιο χρήμα με μηδαμινές εκπτώσεις του 1-5%. Φυσικά για το “καλό του τόπου”….» λέει στο Documento ο κ. Κατσούλης.

Ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης καταγγέλλει επίσης ότι για το ίδιο έργο προσήλθε στον δήμο εκπρόσωπος εταιρείας, εκτός των προεπιλεχθέντων τεσσάρων, για να λάβει τα σχετικά έγγραφα και να καταθέσει προσφορά. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αρνήθηκαν και εκείνος προσέφυγε στην εισαγγελία, όπου και έλαβε εισαγγελική παραγγελία. Μόνο έτσι έλαβε τα σχετικά έγγραφα και κατέθεσε προσφορά για το εν λόγω έργο. Στην συνέχεια στην οικονομική επιτροπή, η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δεχθεί τη συμμετοχή και οικονομική προσφορά αυτής της εταιρείας και αποφάσισε να συμμετάσχουν στη «διαπραγμάτευση» μόνο τρεις εταιρείες, αφού ήδη η μία εκ των τεσσάρων είχε αποκλειστεί από μόνη της.

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση τις καταγγελίες και για το έργο «Αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση βλαβών από τις φυσικές καταστροφές Οκτωβρίου 2016 στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου – Καθαρισμός, διάνοιξη και εκβάθυνση (αποκατάσταση λειτουργικών βαθών) διαύλων Ανατολικής Κλείσοβας και Λιμένα Μεσολογγίου», προϋπολογισμού περίπου 1.800.000 ευρώ. Το έργο –όπως λέει ο κ. Κατσούλης– δεν εγκρίθηκε από το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο σύμφωνα με την πράξη 166/2018 «Κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της αναδόχου εταιρείας» για τους παρακάτω λόγους:

1. Από την επιτροπή διαγωνισμού του δήμου αποκλείστηκε η μια εκ των τριών εταιρειών, η οποία είχε καταθέσει και τη μεγαλύτερη προσφερόμενη έκπτωση 23%! Η αιτιολογία του αποκλεισμού της ήταν πως «δεν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά σύμφωνα με το άρθρο 21 της διακήρυξης». Το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως μη νόμιμη την προσθήκη αυτού του άρθρου στον διαγωνισμό, «καθόσον τέθηκε χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ πέραν αυτού ουδόλως αιτιολογείται». 2. Παραβιάστηκε «το επίπεδο του ανταγωνισμού», αφού οι δύο άλλες προσφορές που έγιναν αποδεκτές από τον δήμο ήταν της τάξης του 5% και 1% αντιστοίχως! Κύριοι της δημοτικής πλειοψηφίας!

Ασφάλιση οχημάτων

Ο κ. Κατσούλης καταγγέλλει επίσης ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου με απόφασή του ανέθεσε την ετήσια ασφάλιση οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου όχι σε ασφαλιστική εταιρεία, αλλά σε εταιρεία η οποία εκπροσωπεί στη χώρα μας αλλοδαπούς ασφαλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Με την υπ’ αριθμ. 3861 απόφαση δημάρχου ανατέθηκε στις 8 Μαρτίου 2018, αντί του ποσού των 11.068,00 ευρώ, η «ετήσια ασφάλιση οχημάτων, μηχανημάτων έργου του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου» στην εταιρεία «NEQUS ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ & ΑΝΤΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

«Η εταιρεία NEQUS δεν είναι η ίδια ασφαλιστική εταιρεία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο σάιτ της “ιδρύθηκε το 2014 εκπροσωπώντας στην Ελλάδα αλλοδαπούς ασφαλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ιδιωτικής ασφάλισης”. Διαμεσολαβεί δηλαδή σε ξένους ασφαλιστικούς ομίλους και εκείνοι αναλαμβάνουν την ασφάλιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μεσίτης και επιμέρους τμήμα ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα το Κατάρ, της Qatar Insurance Company, αφού οι δυο εταιρείες εμφανίζονται με την ίδια διεύθυνση στην Αθήνα» λέει στο Documento ο κ. Κατσούλης και προσθέτει: «Γιατί επιλέχθηκε η ανάθεση και όχι ο διαγωνισμός της ασφάλισης του στόλου των οχημάτων του δήμου; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η εν λόγω μεσιτική εταιρεία, έστω και μέσω της ανάθεσης και όχι μια ασφαλιστική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα; Ποιος είναι ο εκπρόσωπος της μεσιτικής εταιρείας στην περιοχή μας; Πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου από μια εταιρεία η οποία δεν είναι μέλος και δεν είναι υποχρεωμένη να καλύπτει το σύνολο των κανόνων λειτουργίας των εταιρειών που συμμετέχουν στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος;».

Ο διατροφολόγος γιος του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου

Ερωτήματα, επίσης, προκύπτουν για την απευθείας ανάθεση 5.000 ευρώ του Δ. Μπουσμπουρέλη προέδρου του Πνευματικού – Κοινωνικού – Αθλητικού Κέντρου τον Μάιο 2018 σε διατροφολόγο για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διατροφής στους παιδικούς σταθμούς (αριθ. πρωτ. 1575/24-5-2018 (ΑΔΑ: 73ΥΗΟΚΨΝ-ΕΛΛ). Η σχετική απόφαση έγκρισης προέδρου, η απευθείας ανάθεση και η μοναδική υποβληθείσα προσφορά έχουν την ίδια ημερομηνία, δηλαδή 24-5-2018! Οπως αποκαλύφθηκε, ο αποδέκτης των χρημάτων ήταν ο γιος του ειδικού συνεργάτη του «γαλάζιου» δημάρχου Ν. Καραπάνου. Ο δήμαρχος μετά τον σχετικό θόρυβο ανακάλεσε – όπως είπε τη σχετική απόφαση.

Η απάντηση του δημάρχου

«Ολα όσα ισχυρίζεται ο κ. Κατσούλης δεν ισχύουν. Ο δήμος μας έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες για την εκτέλεση των άνω έργων ένα εκ των οποίων εκτελείται ήδη κανονικά. Αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Κατσούλης περί κωλύματος από τον Ελεγκτικό Συνέδριο για το συγκεκριμένο έργο δεν ισχύουν. Η ασφάλιση των οχημάτων έγινε μετά την αξιολόγηση διάφορων προσφορών. Η απευθείας ανάθεση των 5.000 ευρώ σε διατροφολόγο δεν υφίσταται πλέον… Ως δήμος πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω αναλυτικά σε όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που προσάπτουν κάποιοι στην δημοτική αρχή».

Νίκος Καραπάνος, δήμαρχος Μεσολογγίου

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed