Ηθικά έκθετος ο εκλεκτός της ΝΔ

7 Νοεμβρίου 2018 | By

Οι απευθείας αναθέσεις του Παναγιώτη Νίκα, δημάρχου Καλαμάτας, σε υπόδικο εργολάβο για τη διαχείριση των απορριμμάτων εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται ηθικά εκτεθειμένος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος  

Εφημερίδα DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/hthika-ekthetos-o-eklektos-ths-nd

Ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας συνελήφθη το 2014 και προφυλακίστηκε μαζί με τους συνεργάτες του με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην περιοχή καταστρέφοντας, ρυπαίνοντας και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας έχει βεβαιώσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ για εικονικά και πλαστά τιμολόγια και συναλλαγές με εταιρείες-φαντάσματα, ενώ –όπως αποκαλύφθηκε– με εντολές που έδινε μέσα από τη φυλακή απειλούσε ευθέως τη ζωή των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρου.

Το ιστορικό των αναθέσεων

Οι απευθείας αναθέσεις του κ. Νίκα προς τον υπόδικο εργολάβο, με την αιτιολογία της εκτάκτου ανάγκης λόγω του αδιεξόδου που υπήρχε στη διαχείριση και μεταφορά των απορριμμάτων στον Δήμο Καλαμάτας, την περίοδο 2011-2013 χαρακτηρίζονται από τα μέλη της αντιπολίτευσης του δήμου του ως ιδιαίτερα προκλητικές, καθώς ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου γνώριζε για την παράνομη δράση του εργολάβου από τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά και από τις αναφορές των δημοτικών συμβούλων.

Μάλιστα τον Αύγουστο του 2013 σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Εφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε έγγραφό του είχε επισημάνει την παράνομη δραστηριότητα του εργολάβου-συνεργάτη του κ. Νίκα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «…μέχρι την 11-8-2013 από το Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπίας σχηματίσθηκαν 24 δικογραφίες σε βάρος του επιχειρηματία που ανέλαβε το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης έχουν κατασχεθεί 11 οχήματα και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 11.710 ευρώ».

Εθαβε σε δάσος τα απορρίμματα

Τον Ιούλιο του 2013 ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές της Ηλείας να θάβει τα απορρίμματα της Καλαμάτας στο προστατευόμενο δρυοδάσος της Φολόης στην ορεινή Ηλεία. Οπως είπε στο Documento ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, μέσα στα οχήματα μεταφοράς των απορριμμάτων βρέθηκαν τα σχετικά έγγραφα που αποδείκνυαν την καλαματιανή «καταγωγή» των σκουπιδιών.

Μερικές ημέρες μετά ο δήμαρχος της Καλαμάτας υπέγραψε μαζί του νέα σύμβαση και μάλιστα με απευθείας ανάθεση για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τον Δήμο Καλαμάτας σε άγνωστο προορισμό.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας Δημήτρης Φαββατάς, μιλώντας στο Documento, ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας επί δημαρχίας Νίκα έδωσε στον εργολάβο για την τριετία 2011-2013 με απευθείας αναθέσεις περίπου 7 εκατ. ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά –όπως κατήγγειλε– «ουδέποτε προσκομίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας έγγραφα και νόμιμα παραστατικά για την κατάληξη των απορριμμάτων που μετέφερε ο εν λόγω εργολάβος, παρότι αυτά ζητήθηκαν επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο».

Ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι ανήμερα το Πάσχα του 2011 κάηκαν από εμπρησμό τα μηχανήματα κομποστοποίησης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στην τοποθεσία Μαραθόλακκα. Αμέσως μετά –όπως είπε– εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός ο εργολάβος και ο δήμος υπέγραψε μαζί του σύμβαση για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε νόμιμο χώρο.

«Παρότι η δημοτική αρχή είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την παραβατική συμπεριφορά του εργολάβου, από τα απανωτά δημοσιεύματα και το περιστατικό με τα σκουπίδια της Καλαμάτας που θάβονταν στο δρυοδάσος της Φολόης, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον δήμαρχο» ανέφερε ο κ. Φαββατάς και τόνισε ότι αποτελεί μεγάλο ερώτημα και η στάση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος ενέκρινε τις πληρωμές χωρίς να προσκομίζονται τα παραστατικά για τον χώρο μεταφοράς απορριμμάτων.

Η απάντηση του δημάρχου

Στην απάντησή του στο Documento ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι επί δημαρχίας του κατέβαλε στον συγκεκριμένο εργολάβο συνολικά το ποσό των 5.501.876,11 ευρώ με διαδοχικές συμβάσεις από το 2010 έως το 2013, οι οποίες –όπως αναφέρει– ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους από θεσμοθετημένους μηχανισμούς του κράτους (Ελεγκτικό Συνέδριο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Επισημαίνει επίσης ότι ο μοναδικός λόγος συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με τον προαναφερθέντα ήταν το άγονο αποτέλεσμα δύο διεθνών διαγωνισμών και μιας ανοιχτής διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προσφορών με την έγκριση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Ο κ. Νίκας ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τον συγκεκριμένο εργολάβο δεν εκκρεμούσε καμία δικογραφία η οποία να ήταν γνωστή στον δήμο και τονίζει ότι «όταν ενημερωθήκαμε για εμπλοκή του με τις δικαστικές αρχές διακόψαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συνεργασία μαζί του». Οσον αφορά την έκδοση των εικονικών τιμολογίων, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε είχε ενημερωθεί πως ο κ. Καράμπελας είχε κατηγορηθεί για κάτι σχετικό και αναφέρει ότι επανειλημμένα έχουν δοθεί εξηγήσεις για το θέμα του εργολάβου στο δημοτικό συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή.

Οσον αφορά το ερώτημα του Documento για τη σκοπιμότητα συνέχισης της συνεργασίας με έναν υπόδικο εργολάβο, ο κ. Νίκας επισημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μαζί του ουδέποτε είχε πληροφορηθεί για κακουργηματικές ενέργειες ή ανάλογες εκκρεμοδικίες του κ. Καράμπελα.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed