Μπουλντόζες κατά υγρότοπου

30 Μαρτίου 2010 | By

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 30.3.2010

Μπουλντόζες στον μοναδικό υγρότοπο του έλους της Αγιάς στην Πάτρα, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος, έστειλε πρόσφατα ο Δήμος της Πάτρας προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση σκηνών μοτοσικλετιστών της Harley-Davidson (!) στο πλαίσιο συνάντησής τους, που θα γίνει στην περιοχή τον Μάιο του 2010.

Επιστήμονες της Πάτρας και οικολογικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πρωτοφανή καταστροφή του μοναδικού υγρότοπου και τονίζουν ότι είναι εξωφρενικό να ισοπεδώνεται με μπουλντόζες ένα οικοσύστημα για χάρη των οικονομικών συμφερόντων.

«Τι και αν έγιναν μελέτες. Τι κι αν κάποιοι άνθρωποι κλήθηκαν σε συσκέψεις και διαβουλεύσεις για να βγει η καλύτερη δυνατή πρόταση για τον υγρότοπο. Τι και αν δόθηκαν 200.000 ευρώ για μελέτες. Οι μηχανόβιοι ζεσταίνουν τις μηχανές και πρέπει να βιαστούμε», ανέφερε οργισμένος στην «Ε» ο βιολόγος και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Θωμάς Κουτρούμπας και παρέδωσε πλήθος φωτογραφιών από το οικολογικό έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε.

Η παρέμβαση με μπουλντόζες στον υγρότοπο προκάλεσε την έντονη αντίδραση και της Αργυρώς Λιβανίου – Τηνιακού, επίκ. καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας, του Τομέα Βιολογίας Φυτών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία έστειλε και σχετική επιστολή στον Δήμο της Πάτρας.

«Οι ενέργειες δε στις οποίες προβαίνετε στον παρόντα χρόνο είναι ευκαιριακές και πρόχειρες, οι οποίες δεν συνάδουν βέβαια με τον χαρακτήρα της περιοχής και δεν εντάσσονται σε κανένα μακροχρόνιο σχέδιο διαχείρισης του υγρότοπου. Αντίθετα, τον υποβαθμίζουν παραιτέρω. Για ακόμη μία φορά, ο υγρότοπος αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση απορρόφησης των επιπλέον ενεργειών της πόλης, χωρίς να ληφθούν υπόψη παράμετροι, όπως είναι η όχληση στα υδρόβια πτηνά, ιδιαίτερα την περίοδο που φτιάχνουν τις φωλιές τους (Μάιος), η συμπίεση του εδάφους, η καταστροφή ενδιαιτημάτων ζώων, όπως ερπετών και αμφιβίων.

Ο υγρότοπος αντιμετωπίζεται ως ακόμα ένα «οικόπεδο», που καθαρίζεται για να δεχτεί το επικείμενο γεγονός, μια νοοτροπία που έχει σχεδόν παγιωθεί, σε πείσμα των μελετών που έχουν εκπονηθεί και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Λιβανίου-Τηνιακού. *

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed