Υδάτινος εφιάλτης σε 70 χρόνια
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Δραματικές επιπτώσεις και κοσμογονικές αλλαγές στα παράλια της δυτικής Ελλάδας αναμένεται να έχουν μελλοντικά οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, λόγω της χρησιμοποίησης ρυπογόνων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, η περιοχή του Αχελώου, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, μεγάλες εκτάσεις του Κυλλήνιου κόλπου, το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας και του δάσους του Καϊάφα και δεκάδες άλλες παράκτιες ζώνες αναμένεται να εξαφανιστούν κυριολεκτικά από το χάρτη και να κατακλυστούν από τα νερά της θάλασσας τις επόμενες 6-7 δεκαετίες, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας κατά ένα και πλέον μέτρο.
Την εφιαλτική αυτή εκδοχή, που δεν αποτελεί σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά την αυριανή πραγματικότητα, αποκαλύπτει και περιγράφει στην «Ε» ο Ευστάθιος Δουκάκης, αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.«Υπάρχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από δέκα χρόνια και αφορά ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Εχει να κάνει με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών -σύμφωνα με τα σενάρια και τις εκτιμήσεις για τον 21ο αιώνα- επάνω στην παράκτια ζώνη και μόνο σε αυτή. Επειδή τα επόμενα χρόνια αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 3-4 βαθμούς κι επειδή η χώρα μας είναι μία από τις περιοχές της Ευρώπης όπου παρατηρείται δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι οξύτατο και θα είναι οξύτατο στον ελληνικό χώρο, καθώς τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει προβλέπουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, ίσως και περισσότερο.Εκτιμούμε ότι αυτά θα συμβούν χρονικά από το 2070 και μετά. Ομως, επειδή η φύση συνέχεια μας εκπλήσσει, υπάρχει περίπτωση να έχουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο πολύ πιο νωρίς», λέει στην «Ε» ο κ. Δουκάκης και επισημαίνει ότι οι συμβουλές της Διεθνούς Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές συστήνουν στους επιστήμονες να επεξεργάζονται το σενάριο της αύξησης
της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο και περισσότερο στις ελληνικές ακτές.
Σύμφωνα με τον κ. Δουκάκη, στη δυτική Πελοπόννησο οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα και έχουν υψηλή τρωτότητα είναι η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, που, όπως είναι γνωστό, είναι ένας προστατευόμενος υδροβιότοπος από τη διεθνή σύμβαση Ramsar. «Οι μελέτες που έχουμε κάνει για την περιοχή μας έχουν δείξει ότι σε 5-6 δεκαετίες η λιμνοθάλασσα δεν θα υπάρχει και θα αποτελεί κομμάτι του Ιονίου πελάγους. Και αυτό θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις, καθώς από υφάλμυρη λίμνη που είναι σήμερα, θα κατακλυστεί από τη θάλασσα και θα γίνει ουσιαστικά ένας κόλπος…
Στο Κοτύχι θα πρέπει να υψωθούν αναχώματα και να γίνουν ειδικές κατασκευές.Παρόμοιο σημαντικό πρόβλημα εντοπίζουμε στην παραλία της Ζαχάρως και στη λιμνοθάλασσα και στο πευκόδασος του Καϊάφα. Στο Βαρθολομιό επίσης. Πρόβλημα αναμένεται να έχουμε και στην παραλία της Κυλλήνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ηλεία που οπισθοχωρούν καλυπτόμενες από τη θάλασσα με ταχύτητα 1-2 μέτρων ετησίως. Οι συνέπειες, όμως, εκτός από τη φύση αναμένεται να είναι δραματικές στο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον.Υπάρχουν σημεία της ακτογραμμής στην περιοχή των αυθαιρέτων του Πύργου, όπου η πρώτη ζώνη των σπιτιών έχει καταποντιστεί μέσα στη θάλασσα. Παρόμοιο φαινόμενο έχουμε και στο Μεσολόγγι, όπου πολλά από τα παράνομα σπίτια έχουν χαθεί κι εκεί μέσα στο νερό. Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στην περιοχή της Αγουλινίτσας και στο δέλτα του Πηνειού. Επίσης στην περιοχή της Κυλλήνης έχουμε εντοπίσει παράκτιες περιοχές σε μήκος 30-40 χιλιομέτρων, που έχουν πολύ σημαντικό πρόβλημα και στο μέλλον θα φανεί αυτό πολύ έντονα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τη δυτική Πελοπόννησο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας».
«Στην Κέρκυρα το πρόβλημα εντοπίζεται στο αεροδρόμιο. Η διαφορά από τη θάλασσα είναι στο μισό μέτρο και επομένως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας. Στο δέλτα του Αχελώου έχουμε τρομακτικές αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια και υπολογίζουμε ότι τα επόμενα 50 χρόνια με τις κλιματικές αλλαγές δεν θα υπάρχει καν δέλτα εκεί και ειδικά αν συμβεί η εκτροπή του. Εκεί υπάρχουν περιοχές που οπισθοχωρούν με μια ταχύτητα περίπου 10 μέτρων το χρόνο. Στο Μεσολόγγι το πρόβλημα θα είναι δραματικό τόσο για τη λιμνοθάλασσα όσο και για την πόλη. Ηδη υπάρχουν περιοχές που μέσα σε 15 χρόνια η θάλασσα έχει οπισθοχωρήσει πάνω από 200 μέτρα. Παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζουμε στον Αμβρακικό κόλπο».
Ποια είναι όμως η λύση στο συγκεκριμένο εφιαλτικό μέλλον;
«Λύση στο πρόβλημα αυτό θα είναι να ελαττώσουμε την ενέργεια που ξοδεύουμε και να χρησιμοποιήσουμε ήπιες μορφές, όπως είναι η αιολική, η ηλιακή, τα βιοκαύσιμα κ.λπ., ώστε να σταματήσουμε, όσο μπορεί να γίνει αυτό, την τάση ανόδου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.Πρέπει επίσης στις τρωτές από τις αναμενόμενες πλημμύρες περιοχές να θεσπιστούν από την πολιτεία νέοι κανόνες και όροι δόμησης. Θα πρέπει να απαγορευτεί η δόμηση στο μέρος της παραλίας, όπου αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα αυτά τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να προφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία. Διαφορετικά θα είμαστε χαμένοι. Στις άλλες περιοχές όπου δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε και υπάρχουν ήδη κατασκευές ή σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, θα πρέπει να προστατέψουμε την παράκτια ζώνη, λαμβάνοντας «σκληρά» μέτρα προστασίας με την κατασκευή ειδικών φραγμάτων».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/03/2008