Μανωλάδα: Καμιά παραγγελία για ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη εδώ και 4 ημέρες

22 Ιουνίου 2009 | By

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/06/2009&id=56512

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Τους έδεσαν με σχοινί, τους βασάνισαν, τους έσυραν σαν τα ζώα με τις μηχανές τους στους δρόμους της Νέας Μανωλάδας και όμως, τέσσερις ημέρες μετά, παραμένουν κρατούμενοι με εισαγγελική εντολή χωρίς όμως να έχει αποφανθεί για τα τραύματά τους ο ιατροδικαστής καθώς παραδόξως δεν υπήρξε σχετική εντολή.
Ο λόγος για τους δύο αλλοδαπούς εργάτες γης από το Μπανγκλαντές που βίωσαν προ ημερών τη φρίκη στα χέρια δύο ντόπιων τσιφλικάδων κτηνοτρόφων που επέβαλαν τους δικούς τους νόμους επειδή -όπως λένε- οι αλλοδαποί έκλεβαν τα αρνιά τους από τη στάνη τους. Κλοπή που όμως ουδέποτε δήλωσαν στην Αστυνομία.
Η παράλειψη της παραγγελίας για την ιατροδικαστική εξέταση των δύο αλλοδαπών και η παραπομπή τους στον εισαγγελέα χωρίς δικηγόρο, σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος (ζωοκλοπή από κοινού και απόπειρα ζωοκλοπής), που άσκησε σε βάρος τους -με βάση τις μαρτυρίες των βασανιστών τους- η Εισαγγελία Αμαλιάδας έχουν προκαλέσει οργή και ερωτήματα για τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης.
Εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και δικηγόροι κάνουν ευθέως λόγο για περίεργη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των δραστών και επισημαίνουν ότι αυτοί σε αντίθεση με τα θύματά τους παραπέμπονται σε βαθμό πλημμελήματος (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, παράνομη βία κατά συρροή, μη κακόβουλη βλασφημία, εξύβριση κατά συρροή, κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας).
«Είναι αδιανόητο δύο άνθρωποι να δένονται και να σέρνονται στους δρόμους, να ληστεύονται και να κακοποιούνται και οι δικαστικές αρχές να τους αποδίδουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Η αφαίρεση του κινητού τους τηλεφώνου όταν τους είχαν δέσει είναι ληστεία. Είναι εξοργιστικό οι ίδιες δικαστικές αρχές να αποδίδουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε θύματα βασανισμού και είναι επίσης εξωπραγματικό να μην έχουν δώσει μέχρι σήμερα εντολή για τη διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης. Θα φέρω το θέμα άμεσα στη Βουλή», δήλωσε στην «Ε» ο δικηγόρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης.
«Ο νόμος περί βασανιστηρίων σε ανθρώπους είναι σαφής. Οι διεθνείς διατάξεις και νόμοι επίσης προβλέπουν αυστηρότατες ποινές. Δυστυχώς, για την Εισαγγελία της Αμαλιάδας πέρα βρέχει… Η προσπάθεια μετατροπής των θυμάτων βασανισμού σε θύτες και το χάιδεμα των δραστών είναι πρόκληση για την κοινωνία και δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Σας καταγγέλλω ότι μετά τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν από το ρεπορτάζ του «Εψιλον» της «Κ.Ε.» για τους καταυλισμούς της ντροπής και την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών από τους τσιφλικάδες της Νέας Μανωλάδας, κάναμε μηνυτήρια αναφορά αλλά παραδόξως η Εισαγγελία της Αμαλιάδας την έθεσε στο αρχείο λες και δεν συνέβη τίποτα…», δήλωσε στην «Ε» ο Κώστας Κούτρας, πρόεδρος των Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα.
Κάτοικοι της Νέας Μανωλάδας Ηλείας τόνισαν χθες στην «Ε» ότι οι δύο αλλοδαποί εργάτες εργάζονταν τους τελευταίους μήνες στις καλλιέργειες φράουλας γνωστού παραγωγού, στο αγροτικό αυτοκίνητο του οποίου τους βρήκε η Αστυνομία πεταμένους και δεμένους και ουδέποτε είχαν δείξει παραβατική συμπεριφορά.
Οπως έγινε γνωστό, οι δύο εργάτες από το Μπανγκλαντές διέμεναν μαζί με ομοεθνείς τους σε έναν από τους καταυλισμούς της ντροπής που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή.
Συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ Ηλείας προγραμματίζει σήμερα το πρωί συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο της Αμαλιάδας, «για να μην επιτρέψουν αυτό το μάρμαρο της αντιλαϊκής πολιτικής να το πληρώσουν δύο ξένοι εργάτες που τους έδιωξαν από τον τόπο τους οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που συνειδητά καλλιεργεί η αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. πλήρωσαν στην περιοχή της Μανωλάδας δύο εργάτες μετανάστες από το Μπανγκλαντές. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αν και οι Ελληνες εργαζόμενοι και οι αλλοδαποί δεν έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, ένα μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους και ζουν στην ανασφάλεια για το μεροκάματο», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Οι καθαρόαιμοι ελληναράδες συνέτριψαν για άλλη μία φορά τους «βαρβάρους»! Βασάνισαν, γελοιοποίησαν, εξευτέλισαν δύο άτυχους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα για να ζήσουν το ευρωπαϊκό όνειρο. Για άλλη μία φορά η Ηλεία πρωτοπορεί! Να τους χαιρόμαστε…», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.
Ανακοίνωση για το πρωτοφανές περιστατικό στη Νέα Μανωλάδα εξέδωσαν και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων στην Ηλεία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, επισημαίνοντας τον περίεργο τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την Εισαγγελία της Αμαλιάδας.
nodaros@enet.gr

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Του Σπύρου Χατζάρα

    Προσοχή! Μην μασάτε!
    Το επεισόδιο στην Νεα Μανωλάδα δεν είναι ρατσισμός. Το θέμα είναι η ζωοκλοπή. Οι λαθρομετανάστες ρημάζουν τα κοπάδια.Οι Τσομπάνηδες κακοποίησαν τους ζωοκλέφτες ,και όχι τους «λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές».

    Όταν οι πεινασμένοι Έλληνες κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την ζωοκλοπή, που επανεμφανίστηκε στη χώρα μας, μαζί με τους λαθρομετανάστες, τα χουντοκάναλα και «οι αριστεροί εκδότες», δεν έχουν να πουν και να γράψουν τίποτα.

    Εάν εφαρμοζόταν στην Μανωλάδα ο μουσουλμανικός νόμος ,η σαρία (Sharia ‘‎شريعة) για τους ζωοκλέφτες, ειτε θα τους έκοβαν τα χέρια, είτε θα τους κρεμούσαν.

    Τα χουντοκάναλα και οι εφημερίδες της φασιστικής παγκοσμιοποίησης λύσσαξαν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα:

    «Κου Κλουξ Κλαν» στη Μανωλάδα είδε η Ελευθεροτυπία. «Λυντσάρισμα στη Νέα Μανωλάδα» είδε η ΑΥΓΗ που γράφει: «Σκηνές ωμής βίας και αναβίωσης πρακτικών απονομής “δικαίου” που θυμίζουν αμερικάνικο Νότο εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Νέα Μανωλάδα, με δύο αγρότες σε ρόλο τιμωρού και θύματα δύο μετανάστες». Η κοινή προπαγάνδιστική γραμμή είναι ολοφάνερη. Πουθενά η λέξη κλέφτης. ‎ «Κακοποίηση μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας» βλέπει και το tvxs.gr του προστατευμένου του freedom House.
    Αλλοι τίτλοι: «Αρρωστημένα ρατσιστικά πάθη στη Νέα Μανωλάδα», «Κτηνωδία κτηνοτρόφων στη Μανωλάδα σε βάρος μεταναστών», «ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ», «Θερμοκήπιο» αγριότητας η αντιμεταναστευτική πολιτική».

    Για την ζωοκλοπή δεν γράφει και δεν μιλάει κανείς.

    Πρόσφατη είδηση από την ξεχασμένη Ελλάδα. (τα χουντοκάναλα και οι αριστεροί εκδότες δεν την πρόβαλαν) .

    «Η επανεμφάνιση των κλεφτοκοτάδων» . Τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν μια και το φαινόμενο της ζωοκλοπής έχει επιστρέψει ξανά στις μέρες μας. Άγνωστοι(λαθρομετανάστες) παραβίασαν την πόρτα του ενός σπιτιού και έκλεψαν οχτώ κότες από το κοτέτσι!

    Ζωοκλοπή: Ένα μελανό σημείο για τον τόπο μας

    http://xiromeronews.blogspot.com/2009/04/blog-post_970.html

    ΥΓ. Ν. 1300/1982 (ΦΕΚ 129Α / 13.10.1982 περί ζωοκτονίας και ζωοκλοπής .. Ζωοκλοπή. Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 20.000 έως 1.000.000 δραχμών, τιμωρείται η κλοπή ίππων, όνων, ημιόνων, βοοειδών, βουβαλοει-δών, αιγοπροβάτων, χοίρων και κυψέλων μελισσών ή του περιεχομένου τους.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed