Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου στο www.apokalypseis.com και στον Μάκη Νοδάρο

2 Οκτωβρίου 2023 | By

*** Αναλάβατε την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα και για την Ηλεία, και η γενική εκτίμηση ακόμη και από τους πολιτικούς σας αντιπάλους είναι ότι τα πήγατε αρκετά καλά.

Η αλήθεια είναι ότι, όταν ανέλαβα τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας πριν από τέσσερα χρόνια, δεν είχα εμπειρία, λόγω της μη ενασχόλησής μου – μέχρι τότε – με τα κοινά σε αυτό το επίπεδο. Όμως εργάστηκα σκληρά για να μπορέσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών όσων με πίστεψαν και με εμπιστεύτηκαν. Ήταν κι ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, να τα καταφέρω. Η σχέση που έχω αναπτύξει με τους συναδέλφους μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στους δυο βαθμούς,  μου δείχνει ότι έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, ακόμα και στις περιπτώσεις που μπορεί να “διασταυρώσαμε τα ξίφη μας” – και είναι λογικό, και αναγκαίο ίσως κάποιες φορές  στην πολιτική – ήξεραν ότι στις όποιες αποφάσεις μου δεν υπήρξε υστεροβουλία και ότι η δική μου στόχευση, αφορά την Ηλεία και τους πολίτες της. Και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να αποτελεί κοινό παρανομαστή για όλους.

*** Ποιά είναι εκείνα τα έργα που συνδέονται με τη δική σας παρουσία ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στη διάρκεια της θητείας σας;

Η διαχείριση της καθημερινότητας ήταν εξαιρετικά δύσκολη και η αλήθεια είναι ότι η βελτίωση της ποιότητας των ζωής των πολιτών, η θωράκιση των περιουσιών τους και φυσικά των υποδομών συνολικά, από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς και η οδική ασφάλεια, αποτελούν εκ των βασικών προτεραιοτήτων μας, γι’ αυτό και διαρκώς υπάρχουν τέτοια έργα σε εκτέλεση. Όμως, δεν σταματήσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα που θα φέρουν την Ηλεία στον δρόμο της ανάπτυξης.

    Αν μπορεί να “κατηγορηθώ” ότι επαναλαμβάνομαι, θα μιλήσω και πάλι για το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα, την ανάπλαση του ΑΣΟ και τη δημιουργία, στον εμβληματικό αυτό χώρο, της μόνιμης στέγης του σημαντικότατου θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από 25 και πλέον χρόνια, και τελικά σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση, καθώς πριν λίγες εβδομάδες εκδόθηκαν τα Τεύχη Δημοπράτησής του. Κάτι που επετεύχθη με πολύ κόπο, με πείσμα και υπομονή, ξεπερνώντας ανυπέρβλητα – για κάποιους – εμπόδια. Αντίστοιχη ήταν η “διαδρομή” και της επαναλειτουργίας του Αεροδρομίου Επιταλίου – με λιγότερα βέβαια χρόνια αναμονής – και για το οποίο ο σχεδιασμός μας συνεχίζεται, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Τέλος, δε μπορώ να μην αναφερθώ στην ανάπλαση του ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, για την οποία, εδώ και λίγες ημέρες κρατάω στα χέρια μου τη μελέτη, με στόχο την ένταξη του έργου στη νέα ΟΧΕ – ΒΑΑ. Ο χώρος αυτός, πλησίον του Δημοτικού Σταδίου Πύργου, θα μετατραπεί σ’ ένα χώρο διάσωσης και διάδοσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, άμεσα συνδεδεμένου με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και την ψυχαγωγία, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Και έπεται συνέχεια. Άλλωστε ξέρετε ότι θέλω να μιλάω όταν έχω να πω κάτι απτό και ουσιαστικό. Όχι με “θα”, “αν” και “όταν”.

*** Τι άλλο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε έναν νομό με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά αρκετά υποβαθμισμένο διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ; 

   Μολονότι η ανατίμηση των οικοδομικών υλικών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δημιούργησε εμπόδια στα αναπτυξιακά έργα υποδομών που είχαν αρχίσει να εκτελούνται, δε σταματήσαμε ούτε στιγμή να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους συνέχισης, ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα τα έργα αυτά θα επανεκκινήσουν.

   Όμως, δε φτάνουν μόνο τα έργα υποδομής που έχουν γίνει, υλοποιούνται και θα ξεκινήσουν. Η Ηλεία παρουσιάζει μια υστέρηση στο θέμα της εξωστρέφειας και εκεί επικεντρώνεται η στόχευσή μας, στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, μέσω της νέας ΟΧΕ – ΒΑΑ. Και έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση από την Περιφερειακή Αρχή.

   Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον τομέα του τουρισμού, υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν στον χωροταξικό σχεδιασμό και δημιουργούν προβλήματα σε επιχειρήσεις αυτών των κατηγοριών. Μιλάμε για προβλήματα τα οποία δεν άπτονται της δικής μας αρμοδιότητας, αλλά τα έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη προς το κεντρικό Κράτος και εγώ προσωπικά έχω ζητήσει εγγράφως, με επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, τη νομοθετική επίλυση αυτών των ζητημάτων.

*** Στην διάρκεια της θητείας σας κάνατε, έστω άθελά σας, κάποια λάθη σε ότι αφορά τις αποφάσεις σας που σχετίζονται με την γενικότερη εικόνα ανάπτυξης του νομού ; 

Αυτός που δεν κάνει λάθη, είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Να είστε βέβαιος ότι οι αποφάσεις που έλαβα όλα αυτά τα χρόνια, δεν ελήφθησαν αβασάνιστα. Εργάζομαι σκληρά και προσπαθώ καθημερινά να κάνω το καλύτερο δυνατό για τον τόπο και τους ανθρώπους του, τους οποίους θέλω να κοιτάζω στα μάτια. Κάθε απόφαση, κάθε πρωτοβουλία για δράση ή έργο που ελήφθη όλα αυτά τα χρόνια, είχε και έχει στόχο την ανάπτυξη αυτού του τόπου και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Είχαμε, και έχουμε – ως Περιφερειακή Αρχή – πάντα στόχο, τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα ανοίξουν το δρόμο των επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την παραμονή των νέων στον τόπο μας, μέσα από την στήριξη και ενίσχυση των τομέων που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες οικονομίας της Ηλείας. Δεν λέω λοιπόν ότι τα έκανα όλα, και προφανώς δεν διεκδικώ το αλάθητο. Είμαι όμως πάντα ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική, γιατί είναι αυτή που με κάνει να γίνονται καλύτερος.

*** Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας υπάρχουν στην Ηλεία χιλιάδες συμπολίτες μας που με δυσκολία εξασφαλίζουν κάθε μήνα τα απαραίτητα για να ζήσουν. Έχετε κάποιο σχέδιο – όραμα για αυτούς και γενικότερα υπάρχει μέσα στη σκέψη σας το θέμα της έμπρακτης αλληλεγγύης ; 

 Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τις κοινωνικές δράσεις της ΠΔΕ – Π.Ε. Ηλείας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε – και συνεχίζουμε, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά – ένα “δίκτυ” κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας για τους πολίτες της Ηλείας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας, με ποικίλες δράσεις, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων που έχουν δημιουργήσει ο αλλεπάλληλες κρίσεις – με τις οποίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι τα τελευταία 15 χρόνια – αλλά και την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε πτυχή και δράση της κοινωνίας μας.

  Επιγραμματικά θα αναφέρω το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το οποίο δεν μένει μόνο στην διανομή τροφίμων αλλά παρέχει μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους στον τομέα της εκπαίδευσης, της άθλησης και του πολιτισμού. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, ενισχύουμε και χρηματοδοτούμε Δομές και Προγράμματα όπως είναι οι ΣΥΔ και το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ.

 *** Γιατί κατά την γνώμη σας οι πολίτες θα πρέπει να σας ψηφίσουν ξανά ; 

Σ’ αυτή την ερώτηση θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες  με την ψήφο τους στις 8 Οκτωβρίου. Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα για το καλό του τόπου μου, και είναι γνωστό ότι βρέθηκα αρκετές φορές απέναντι στις επιλογές της Κυβέρνησης, ακριβώς γιατί πάντα λειτουργούσα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μου. Γιατί δε θέλω να είμαι αρεστός, αλλά χρήσιμος. Θέτω λοιπόν τον εαυτό μου στην κρίση του Ηλειακού λαού.

Tags:

Category: Αμακιγιάριστα, Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed