Σπάνιος «Αργοναύτης» βρέθηκε σε ακτή της Ηλείας – Το περίεργο μαλάκιο που εμφανίζεται σε αμφορείς της Μυκηναϊκής περιόδου (Photos)

9 Δεκεμβρίου 2023 | By

Του Μάκη Νοδάρου 

Ένα σπάνιο παράξενο θαλάσσιο πλάσμα εντοπίστηκε την Τετάρτη νεκρό δίπλα στο κύμα στην θαλάσσια περιοχή «Χρυσή Ακτή» στην Κυλλήνη Ηλείας.

Όπως ανέφερε στο documentonews.gr η Θ.Β που το εντόπισε, το πλάσμα έμοιαζε με μικρό χταπόδι η καλαμάρι που κουβαλούσε όμως πάνω του ένα περίεργο κέλυφος.

Μετά από αναζήτηση στο Διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σπάνιο «Αργοναύτη».

Όπως αναφέρεται στη σχετική βιβλιογραφία, ο Αργοναύτης είναι ένα κεφαλόποδο μαλάκιο πού ταξιδεύει ανά τον κόσμο, κυρίως στους τροπικούς και υποτροπικούς ωκεανούς και κοντά στην επιφάνεια.

Μέσα στο παράξενο κέλυφος ζει το θηλυκό Αργοναύτης, προστατεύοντας τα αυγά από επίθεση αρπακτικών μέχρι να εκκολαφθούν. Έχει οκτώ πλοκάμια, δύο από τα οποία είναι μοναδικά, πού τα χρησιμοποιεί για τη συλλογή τροφής. Τα κοχύλια από Αργοναύτες ξεβράζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η συλλογή ενός ζώου που εξακολουθεί να κατοικεί στο κέλυφός του είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός.

Σημειώνεται ότι τα κεφαλόποδα αυτά παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, δεδομένου ότι πιστεύεται ότι είχαν εμφανιστεί πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια.

Δείτε τις εικόνες:

Σπάνιος «Αργοναύτης» βρέθηκε σε ακτή της Ηλείας – Το περίεργο μαλάκιο που εμφανίζεται σε αμφορείς της Μυκηναϊκής περιόδου (Photos)

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Επώνυμες απόψεις, Ζώα, Κοτύχι, Ράδιο "αποκαλύψεις", Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed