ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ …

24 Ιουνίου 2012 | By

Η …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : Μάκης Νοδάρος 
Άρθρο 5
Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει:
α. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αμοιβή για δημοσιογραφική εργασία από απόρρητα κονδύλια κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών.
β. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αργομισθία ή έπ’ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του.
γ. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς.
δ. Να μη μεταδίδει και να μην αξιοποιεί ιδιοτελώς αποκλειστικές πληροφορίες που επηρεάζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών και την αγορά.
ε. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.
(Από το κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ)
Ο ρόλος του δημοσιογράφου όπως αυτός περιγράφεται στον κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας μας , είναι η αυστηρή κριτική και ο έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας .
Όταν όμως η …εξουσία που υποτίθεται ότι θα πρέπει να ελέγχει και να κριτικάρει ο «δημοσιογράφος» , χρηματοδοτεί με φανερό ή μυστικό τρόπο , έμμεσα ή άμεσα τον …ρεπόρτερ , τότε μιλάμε για σχέσεις προκλητικής συναλλαγής ότι κι αν σημαίνει αυτό.  
Διότι πως είναι δυνατόν να είσαι δημοσιογράφος και να κριτικάρεις ή να ελέγχεις αυστηρά εκείνον που σε πληρώνει ως προμηθευτή,  δίνοντας σου χρήματα επίσημα από τον φορέα που εκπροσωπεί ?
Την ώρα που χιλιάδες πολίτες αναζητούν στους κάδους των απορριμμάτων να βρουν κάτι για να φάνε, την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοι και έντιμοι δημοσιογράφοι έχουν μείνει στον δρόμο χωρίς δουλεία , την ώρα που ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα καταδικάζει την σπατάλη του δημοσίου χρήματος …
κάποιοι παίζουν με το δημόσιο χρήμα και με τα δικά μας τα λεφτά  χρηματοδοτούν δημοσιογράφους που εμφανίζονται και ως προμηθευτές ! στους φορείς που εκπροσωπούν πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες…
Αναφέρομαι  σε πραγματικό περιστατικό που συμβαίνει στην Ηλεία με πρωταγωνιστές δημόσιο πρόσωπο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και «δημοσιογραφικό αστέρα»…
Σύντομα θα είμαι σε θέση να μιλήσω με αποδεικτικά στοιχεία και έγραφα για την δημόσια πρόκληση…   
                                  

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed