ΑΦΥΛΑΚΤΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ !

7 Φεβρουαρίου 2013 | By

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

m.nodaros@eleftherotypia.net

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/02/2013&id=341854

Λαθρανασκαφή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ηλιδας, στην Ηλεία, και επάνω σε τομή του εδάφους που είχαν πραγματοποιήσει πριν από καιρό οι αρχαιολόγοι, έκαναν πριν από μερικές ημέρες άγνωστοι δράστες.

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 2013 και καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας της Αμαλιάδας, το οποίο ανέλαβε και την έρευνα και το σχηματισμό της δικογραφίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Ε» ότι οι άγνωστοι δράστες κινούμενοι τη νύχτα έσκαψαν σε βάθος περίπου ενός μέτρου μέσα στο χώρο που είχαν σκάψει πριν από μερικούς μήνες οι αρχαιολόγοι και κανείς δεν γνωρίζει αν βρήκαν ή αφαίρεσαν κάτι.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γεωργία Χαντζή, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Αστυνομία. Η κ. Χαντζή διέταξε για το θέμα ΕΔΕ, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές ευθύνες ή παραλείψεις των εργαζομένων στην Αρχαία Ηλιδα. Μας αποκάλυψε μάλιστα ότι τις νύχτες ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά αφύλακτος, καθώς, λόγω περικοπών, δεν υπάρχει σχετική βάρδια αρχαιοφυλάκων.

Οργισμένος ο δήμαρχος της Ηλιδας (πρώην Δήμος Αμαλιάδας), Γιάννης Λυμπέρης, έκανε λόγο για «μπάχαλο» που επικρατεί στην περιοχή παρά τις προθέσεις και τις προσπάθειες του δήμου του να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο. «Εχουμε εγκρίνει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ ως δήμος προκειμένου να βοηθήσουμε στις ανασκαφές και στις άλλες εργασίες. Δυστυχώς, κάποιοι με τις παραλείψεις τους και την αδιαφορία τους δεν δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο και στις δικές μας προσπάθειες» κατέληξε, μιλώντας στην «Ε», ο κ. Λυμπέρης.


Category: Αποκαλύψεις, Ελευθεροτυπία, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed