ΜΠΡΑΒΟΙ ΦΡΑΟΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΕΠΝΙΞΑΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΟΛΑΔΑ

18 Απριλίου 2013 | By

 

Τους αιματοκύλισαν επειδή ζητούσαν να πληρωθούν

Πυροβόλησαν με καραμπίνες τούς εδώ και έξι μήνες απλήρωτους «δουλοπάροικους» και τραυμάτισαν τουλάχιστον 35, τους 5 σοβαρά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/04/2013&id=358483

Τρεις επιστάτες-μπράβοι ενός ιδιοκτήτη καλλιέργειας φράουλας στη Μανολάδα Ηλείας αιματοκύλισαν την οργισμένη διαμαρτυρία δεκάδων αλλοδαπών εργατών από το Μπανγκλαντές που απαιτούσαν τα μεροκάματά τους. Τους πυροβόλησαν με καραμπίνες και τραυμάτισαν τουλάχιστον 35, από τους οποίους πέντε σοβαρά.

Οι εργάτες γης, που εργάζονταν στην καλλιέργεια φράουλας και είχαν να πληρωθούν πάνω από έξι μήνες, απαίτησαν χθες τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη τους στον τόπο της καλλιέργειας, που βρίσκεται δίπλα από την εθνική οδό Πύργου – Πάτρας. Ομως, αντί για τα χρήματά τους, δέχθηκαν τα πυρά από τα κυνηγετικά όπλα των συνεργατών του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, τουλάχιστον τρία άτομα με κυνηγετικές καραμπίνες άρχισαν ξαφνικά να τους πυροβολούν από διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τους αλλοδαπούς εργάτες αιμόφυρτους να προσπαθούν να κρυφτούν στα διπλανά χωράφια και τους οπλοφόρους να τους κυνηγούν.

Απερίγραπτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, εκεί όπου άρχισαν να συρρέουν αιμόφυρτοι οι αλλοδαποί και να ζητούν βοήθεια.

Συνέλαβαν τον εργοδότη

Μέχρι χθες αργά το απόγευμα συνολικά 35 εργάτες από το Μπανγκλαντές είχαν καταγραφεί ως τραυματίες, πέντε εκ των οποίων αρκετά σοβαρά με τραύματα από τους πυροβολισμούς σε όλο τους το σώμα. Στα νοσοκομεία της περιοχής σήμανε συναγερμός και οι βαριά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Πάτρας.

Λίγα λεπτά αργότερα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος και στο Κέντρο Υγείας Βάρδας όπου βρίσκονταν οι τραυματισμένοι αλλοδαποί, αλλά αυτό που κατάφεραν ήταν να συλλάβουν τον εργοδότη των αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, αναζητούνται τα τρία άτομα που πυροβόλησαν κατά των αλλοδαπών εργατών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν κινούμενοι προς την Πάτρα.

Το χθεσινό πρωτοφανές περιστατικό βίας κατά των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανολάδα Ηλείας συνέβη λίγες ώρες μετά τη «λαμπρή» σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Ελλάδας Γιώργου Αγγελόπουλου με τους φραουλοπαραγωγούς και τους τοπικούς εμπόρους.

Μιλιά για την ντροπή

Ο ίδιος στη συνάντηση σημείωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τους παραγωγούς φράουλας καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που ουσιαστικά θα πρέπει να παραμείνει ενεργός και να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του και κυρίως την εξαγωγή προς την ευρωπαϊκή αγορά» – αλλά δεν είπε λέξη για τους καταυλισμούς της ντροπής δίπλα από τα φραουλοχώραφα, που παραμένουν επί σειρά ετών. Λίγο μετά συνέβησαν τα πρωτοφανή γεγονότα.

Το αιματηρό αυτό περιστατικό στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανολάδας ανέδειξε για πολλοστή φορά την άθλια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης από τους ντόπιους τσιφλικάδες, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο απολαμβάνουν την ασυλία των αρμόδιων αρχών και εξακολουθούν παρά τα δημοσιεύματα να απασχολούν τους αλλοδαπούς εργάτες γης ανασφάλιστους και με μεροκάματα πείνας.

Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα τους εκμεταλλεύονται διπλά, καθώς τους αναγκάζουν να διαμένουν στους καταυλισμούς της ντροπής, που αποτελούνται από αυτοσχέδιες παράγκες για τις οποίες ζητούν ενοίκιο, ενώ μέσα στους καταυλισμούς διατηρούν παράνομα σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα τα οποία πωλούν αναγκαστικά σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές στους αλλοδαπούς.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς παρανομίας που επικρατεί στην περιοχή είναι ο αριθμός των μηνύσεων που έχει υποβάλει το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα από το 2007 μέχρι σήμερα. Αστυνομικές και δικαστικές πηγές αποκάλυψαν ότι έχουν σχηματιστεί συνολικά 155 δικογραφίες εις βάρος εκείνων που φιλοξενούν στα κτήματά τους παράνομα και με το αζημίωτο τους καταυλισμούς της ντροπής, ενώ πολλές εξ αυτών αφορούν παράνομη εργασία.

Οπως και τότε

Στις 21 Απριλίου 2008, όπως είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Ε», στη Νέα Μανολάδα Ηλείας είχαν προκληθεί ξανά αιματηρά επεισόδια με θύματα τους αλλοδαπούς εργάτες γης επειδή τόλμησαν να ζητήσουν αύξηση στο μεροκάματό τους. Τότε άνθρωποι των τοπικών τσιφλικάδων φράουλας έριξαν μέχρι και μασούρια με δυναμίτη στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ λίγο αργότερα, οπλισμένοι με καραμπίνες «αγανακτισμένοι» παραγωγοί φράουλας εισέβαλαν στους καταυλισμούς και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και να δέρνουν τους αλλοδαπούς, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σπάσουν την απεργία.

Από την επίθεση των «φραουλάδων» τότε τραυματίστηκαν ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Πύργου, Κοσμάς Αλεξίου, που βρισκόταν στο χώρο, μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αναστασόπουλος. Και οι δύο είχαν μεταφερθεί αιμόφυρτοι στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο Σωτήρης Αναστασόπουλος, βαρύτερα τραυματισμένος, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Πύργου.

«Ζήσαμε σκηνές φρίκης. Σωθήκαμε χάρη στην παρέμβαση των αλλοδαπών εργατών γης. Μας χτυπούσαν δεκάδες άτομα, παραγωγοί φράουλας, και η Αστυνομία απλά κοιτούσε. Ζούμε από θαύμα…» είχε δηλώσει τότε στην «Ε» ο Κοσμάς Αλεξίου. Χθες μας αποκάλυψε ότι η δίκη σε βάρος των δραστών δεν έχει γίνει ακόμη…

Αβατο για δημοσιογράφους

Η περιοχή αποτελεί «άβατο» και για τους δημοσιογράφους που θα τολμήσουν να κάνουν ρεπορτάζ. Πριν από περίπου τρία χρόνια, η αποστολή της «Κ.Ε.» δέχθηκε τραμπούκικη επίθεση δίπλα από τα φραουλοχώραφα της Νέας Μανολάδας. Η μαρτυρία της Ντίνας Δασκαλοπούλου, τότε δημοσιογράφου στο «ΕΨΙΛΟΝ» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», είναι συγκλονιστική…

«Οπου κι αν πηγαίναμε μας ακολουθούσαν ο επιστάτης με το μηχανάκι κι ένα μαύρο αγροτικό πολυτελείας… Δεν άργησαν και τα περίεργα τηλεφωνήματα. «Μαζέψτε τους ρουφιάνους…» και οι πληροφορίες ότι «εδώ με δυο χιλιάρικα σε ξαπλώνουν κάτω»», έγραφε τότε η συνάδελφος.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed