Ο ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ

19 Απριλίου 2013 | By

«Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕ, ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ» ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Στις παράγκες, που μοιάζουν με μικρά θερμοκήπια, όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι ξεπερνά τους 40 βαθμούς, ζουν οι αλλοδαποί εργάτες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/04/2013&id=358738

Καταζητούμενοι μπράβοι απειλούν τους αλλοδαπούς εργάτες για να μη μιλήσουν δημόσια

Μετά τις χθεσινές σκηνές αλλοφροσύνης, ο τρόμος στοίχειωσε τις αυτοσχέδιες παράγκες των αλλοδαπών εργατών γης από το Μπανγκλαντές, στη Νέα Μανολάδα.

 Στις παράγκες, που μοιάζουν με μικρά θερμοκήπια, όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι ξεπερνά τους 40 βαθμούς, ζουν οι αλλοδαποί εργάτες Το χειρότερο είναι ότι κυριαρχεί μια συνωμοσία σιωπής, αφού όσοι δέχτηκαν τα δολοφονικά πυρά από τις κυνηγετικές καραμπίνες των μπράβων-επιστατών, απειλούνται με αντίποινα, αν μιλήσουν δημόσια.

Λίγο μετά τη χθεσινή εμφάνιση του 42χρονου εργάτη φράουλας από το Μπανγκλαντές, Εντι Χαν Λίτον, στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ένας εκ των τριών καταζητούμενων-μπράβων από την Αστυνομία τού τηλεφώνησε και τον απείλησε ευθέως ότι θα τον σκοτώσει!

«Με πήρε τηλέφωνο 15 λεπτά μετά το ρεπορτάζ και μου είπε ότι είδε στην τηλεόραση τα όσα έλεγα κι όταν καθαρίσει με τα δικαστήρια θα με σκοτώσει, γιατί λέω πράγματα που δεν πρέπει», κατήγγειλε στην «Ε» ο 42χρονος εργάτης και περιέγραψε τα έργα των μακελάρηδων, όταν ζήτησε μαζί με τους ομοεθνείς του από το «αφεντικό» τα χρωστούμενα.

«Ζητήσαμε απ’ τους επιστάτες να μας δώσουν τα χρήματα κι εκείνοι αρνήθηκαν. Διαμαρτυρηθήκαμε και ζητήσαμε να έρθει εκεί το «αφεντικό», αλλά αντί άλλης απάντησης έβγαλαν τα όπλα τους κι άρχισαν να μας πυροβολούν. Κάποιοι έπεσαν δίπλα μου χτυπημένοι άσχημα και γέμισαν αίματα. Εγώ δέχθηκα έναν πυροβολισμό και τραυματίστηκα στο χέρι και στο πόδι. Γλιτώσαμε από θαύμα. Δεν απειλήσαμε κανέναν και ζητήσαμε απλά τα χρήματά μας» είπε, φανερά σοκαρισμένος.

«Ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας μας κορόιδεψε. Μας έδωσε επιταγές ακάλυπτες κι όταν ζητήσαμε εξηγήσεις μας είπε ότι θα μας εξοφλήσει άμεσα. Συνολικά μας χρωστάει πάνω από 200.000 ευρώ σε 200 άτομα, περίπου. Δουλεύαμε σκληρά στα χωράφια και μας έδινε μόνο μακαρόνια και ρύζι για να τρώμε. Οχι χρήματα. Εχω ένα μικρό παιδί στην πατρίδα μου και έχω να στείλω λεφτά στην οικογένειά μου εδώ και πολλούς μήνες. Δεν έχουμε να πάρουμε ούτε τσιγάρα ούτε μια κάρτα να βάλουμε στο τηλέφωνο».

Για 100 ευρώ

Στον καταυλισμό της ντροπής με τις αυτοσχέδιες παράγκες που μοιάζουν με μικρά θερμοκήπια και με τη θερμοκρασία το καλοκαίρι να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, οι αλλοδαποί εργάτες αποκαλύπτουν σιγά σιγά όλες τις παραμέτρους του κοινού μυστικού της κοινωνίας της Νέας Μανολάδας.

Ολοι στο χωριό γνωρίζουν ότι για τις παράγκες τους δίνουν οι ίδιοι ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του χωραφιού από εκατό ευρώ μηνιαίως η κάθε καλύβα… «Αυτό ισχύει επί χρόνια και δεν σταμάτησε ποτέ» μας είπαν.

Κάτω, ένας εργάτης κρατάει παλιά επιταγή με τα λεφτά που του χρωστάει ο συγκεκριμένος παραγωγός

Κάτω, ένας εργάτης κρατάει παλιά επιταγή με τα λεφτά που του χρωστάει ο συγκεκριμένος παραγωγός

«Γνωρίζουμε από καιρό το πρόβλημα στη Νέα Μανολάδα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα μέσα να κάνουμε κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όσα συνέβησαν εις βάρος των αλλοδαπών εργατών γης και ζητάμε τη σύλληψη και καταδίκη των υπαιτίων. Δυστυχώς ο δήμος μας δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ούτε να δώσει λύσεις σε μια περιοχή που κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφάσεις», τόνισε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δημήτρης Αρβανίτης.

Καταζητούνται τρεις

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε και επίσημα χθες ότι καταζητούνται οι τρεις «επιστάτες» ηλικίας 39, 27 και 21 ετών, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον περίπου 200 αλλοδαπών εργατών γης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 28 ατόμων, χρησιμοποιώντας κυνηγετικά όπλα κι ένα πιστόλι.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 27χρονος καταζητούμενος, τον περασμένο Αύγουστο, ενεπλάκη και σε άλλο επεισόδιο. Αιγύπτιος εργάτης τού ζήτησε τα λεφτά και αυτός έκλεισε το παράθυρο και του εγκλώβισε το χέρι, με αποτέλεσμα να τον σύρει έτσι για ένα χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εις βάρος τους αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροή και της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Η Αστυνομία συνέλαβε επίσης τον 57χρονο ιδιοκτήτη της καλλιέργειας, ο οποίος επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου όπου και νοσηλεύεται…

Στο χώρο όπου συνέβησαν όλα αυτά, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγια, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Χθες το πρωί η Αστυνομία συνέλαβε στην περιοχή Βουλιαγμένη της Πηνείας Αμαλιάδας, 38χρονο εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία. Κατηγορείται ότι προχθές το βράδυ, μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Μανολάδα και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις δράστες της δολοφονικής επίθεσης. Στην κατοχή του 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Συλλήψεις

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, κατήγγειλε ότι με στόχο να «εκλείψουν οι μάρτυρες της απόπειρας μαζικής δολοφονίας εναντίον των μεταναστών» η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις εργατών από το Μπανγκλαντές όταν πήραν εξιτήριο χθες το πρωί. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τόνισαν ότι δεν έγινε τέτοια σύλληψη.

Οπως έγινε γνωστό, από τους συνολικά 28 και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τραυματισμένους αλλοδαπούς της Νέας Μανολάδας νοσηλεύονται ακόμη επτά, τέσσερις στο νοσοκομείο του Πύργου και τρεις στο νοσοκομείο του Ρίου και, τουλάχιστον σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Στις 5 χθες το απόγευμα στον τόπο του αιματηρού περιστατικού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Νέας Μανολάδας από 1.000 και πλέον μέλη του ΚΚΕ από Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στην Αθήνα στο Σύνταγμα και το υπουργείο Εργασίας.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed