ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

22 Απριλίου 2013 | By

ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δεκατετράχρονα παιδιά(!), εργάτες στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των τσιφλικάδων της φράουλας στη Νέα Μανολάδα Ηλείας, εντόπισε κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας στη διάρκεια επίσκεψης-αυτοψίας που έκανε χθες στην περιοχή, με αφορμή τα τελευταία αιματηρά γεγονότα σε βάρος των αλλοδαπών εργατών.

  Αυτό αποκάλυψε χθες στην «Ε» η Λία Γώγου, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία μαζί με τη Σοφία Κυρίτση και το φωτογράφο Μαξίμ Γκαλίντ, επισκέφθηκαν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της ντροπής δίπλα από τις καλλιέργειες φράουλας.

«Βρήκαμε 26χρονο εργάτη από το Μπανγκλαντές που είχε στα πόδια του τραύματα από τους πυροβολισμούς, να μαζεύει χόρτα δίπλα από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό για να τα φάει, καθώς ο ίδιος όπως και οι συμπατριώτες του βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτό που είδαμε εκεί ήταν εικόνες εξαθλίωσης. Μέσα σε μικρές αυτοσχέδιες καλύβες μένουν σε κάποιες περιπτώσεις και είκοσι άτομα μαζί, πληρώνοντας στον ιδιοκτήτη του χωραφιού 20 ευρώ το άτομο κάθε μήνα για τη διαμονή τους. Η κατάσταση είναι τραγική» ανέφερε η κ. Γώγου και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει τους εναπομείναντες εργάτες από το Μπανγκλαντές, τα θύματα της αιματηρής επίθεσης, που γυρίζουν από τα νοσοκομεία στον καταυλισμό τους.

Οι συλληφθέντες

Στο μεταξύ, απολογούνται σήμερα στον ανακριτή Αμαλιάδας οι τρεις «επιστάτες» που συνελήφθησαν προχθές για την επίθεση κατά των αλλοδαπών στη Μανολάδα. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες βρίσκονταν σε άμυνα και ότι πυροβόλησαν στο έδαφος για εκφοβισμό, αλλά οι βολίδες από τα φυσίγγια εποστρακίστηκαν και έπληξαν τους αλλοδαπούς εργάτες.

Τις θέσεις των παραγωγών φράουλας που συμμετέχουν στους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς «Υρμίνη» και «Ηλιδα», εξέφρασε σε δηλώσεις του ο γεωπόνος τους, Θοδωρής Αρβανίτης. «Εκ μέρους των παραγωγών θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για το γεγονός αυτό. Ηταν δολοφονικό και δεν εκφράζει το σύνολο των παραγωγών. Πρόκειται για συγκεκριμένο άνθρωπο που δυστυχώς λειτούργησε με δολοφονικό τρόπο εναντίον των εργατών γης, τους οποίους εμείς χρειαζόμαστε και ζούμε μαζί τους καθημερινά. Τα δικά τους παιδιά είναι δίπλα με τα δικά μας παιδιά κάθε μέρα. Τα σπίτια τους είναι δίπλα από τα δικά μας σπίτια, όσοι μπορούν να στεγαστούν σε σπίτια», είπε ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να χορηγηθεί βίζα ορισμένου χρόνου σε αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να έρθουν για το σκοπό αυτό να εργαστούν. Να μας ορίσουν συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να τους στεγάσουμε εμείς οι ίδιοι με δικά μας έξοδα. Να ελέγχονται και να είμαστε υπεύθυνοι και να γνωρίζουμε ως παραγωγοί πού βρίσκονται οι εργάτες και να είμαστε υπεύθυνοι για την ποιότητα της ζωής τους. Αυτοί οι ελάχιστοι που έκαναν αυτά τα πράγματα, πρέπει να καταδικαστούν. Τους έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς. Ενας γκάνγκστερ μας έκανε όλους γκάνγκστερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ακραίο και, δυστυχώς, όχι μεμονωμένο περιστατικό ρατσιστικής βίας που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα» χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Μανολάδας ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στην περιοχή.

Βολές κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, εκτόξευσαν χθες τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, κατηγορώντας τον ότι είχε προωθήσει στο πλαίσιο των «τυφλών» περικοπών ρύθμιση για την κατάργηση του γραφείου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε ένα νομό όπου υπάρχει έξαρση της παράνομης εργασίας αλλοδαπών.

Ο πρέσβης

Επίσκεψη στην Ηλεία έκανε προχθές ο πρέσβης του Μπανγκλαντές στην Ελλάδα, Golam Mohammad. Ο πρέσβης μετέβη αρχικά στα Λεχαινά, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δημήτρη Αρβανίτη, και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Μανολάδας. Στη συνέχεια μετέβη στον Πύργο και επισκέφθηκε τους τραυματίες ομοεθνείς του.

Σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας, ο ένας εκ των δύο 38χρονων που συνελήφθη προ ημερών από την αστυνομία να παρέχει φιλοξενία στους αναζητούμενους «επιστάτες» της Νέας Μανολάδας. Ο δεύτερος ζήτησε και πήρε αναβολή και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 22 Μαΐου 2013.

Μπαράζ ελέγχων σε εταιρείες και συνεταιρισμούς στη Μανολάδα

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Μπαράζ ελέγχων σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε επτά περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων με φορτηγά οχήματα, πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Νέα Μανολάδα αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας και με κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συνολικά βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας και μια φορολογική παράβαση και συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον προσωρινά υπεύθυνο εταιρείας συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Παραβάσεις

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου βεβαιώθηκε παράβαση σχετικά με μη καταχώριση επτά εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ.

Οι ίδιες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και από τους ελέγχους σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχαν καταχωριστεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού 10 εργαζόμενοι. Οι σχετικές εκθέσεις θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη βεβαίωση και επιβολή του χρηματικού προστίμου.

Κατά τη διάρκεια των συνολικά 10 ελέγχων σε φορτηγά αυτοκίνητα διακίνησης αγροτικών προϊόντων δεν διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed